Bananenbrood

Bananenbrood

Dit bananenbrood recept is supermakkelijk en de ideale manier om van je (overrijpe) bananen af te komen. Wij hebben thuis altijd wel bananen in de fruitschaal liggen. Om lekker tussendoor op te peuzelen of om er lekkere bananensmoothies mee te maken. Maar soms blijft er wat liggen en dan is dit bananenbrood een prima bestemming.

Het recept is grotendeels gebaseerd op het bananenbrood recept van Nigella Lawson. Bij veel andere recepten meng je de boter er op kamertemperatuur doorheen. Nigella smelt de boter eerst en voegt het dan pas toe. Het resultaat is een lekker luchtig bananenbrood waar je van blijft eten.

Je kan het bananenbrood één tot twee dagen buiten de koelkast bewaren. In de koelkast kan je het iets langer bewaren, het wordt dan wel iets steviger. Pak het in ieder geval in met aluminiumfolie zodat het niet uitdroogt. Het recept voor bananenbrood vind je hieronder.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (10 plakken)

  • 150 gr. bloem
  • 125 gr. roomboter
  • 100 gr. rietsuiker
  • 8 gr. vanillesuiker
  • 2 tl. bakpoeder
  • 1/2 tl. baking soda
  • 1/2 tl. zout
  • 4 rijpe bananen (ca. 400 gr.)
  • 3 eieren
  • boter om in te vetten

Zet alles op je lijst Wat is dit?

Met deze knop zet je alles voor dit recept in één keer op je boodschappenlijstje bij Albert Heijn. Met de Albert Heijn app heb je zo altijd je boodschappen bij de hand. Ook kan je alles eenvoudig thuis laten bezorgen door de bezorgservice van AH.nl.

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 180 graden. Vet een cakevorm van ca. 20 x 11 cm in met boter. Knip een stuk bakpapier ter breedte van de bodem van je vorm en bekleed deze ermee. Zet een steelpannetje op laag vuur en smelt hier de roomboter in.

Meng in een mengkom de bloem, het bakpoeder, de baking soda en het zout door elkaar. Klop in een tweede mengkom de drie eieren luchtig en doe hier de rietsuiker en vanillesuiker bij. Blijf kloppen tot alle suiker is gemengd en doe er dan de gesmolten roomboter bij. Roer met een garde tot één geheel.

Het beslag voor je bananenbrood

Pel nu de (zo rijp mogelijke) bananen. Knijp deze boven de kom met het eiermengsel helemaal fijn tussen je handen. Roer alles weer goed door elkaar met de garde tot je een mooi mengsel hebt. Als er kleine stukjes banaan overblijven is dat niet erg. Roer er tot slot het bloemmengsel uit de eerste mengkom door.

Giet het beslag nu in de cakevorm en zet in de voorverwarmde oven. Bak het bananenbrood ongeveer 60 minuten tot het mooi bruin is. Controleer aan het einde met een sateprikker of je bananenbrood gaar is. Steek in zijn geheel in het midden van de vorm en trek er weer uit. Is de prikker schoon dan is je bananenbrood klaar. Anders zet je hem een paar minuten langer in de oven.

Afkoelen en bewaren

Als je bananenbrood gaar is haal je de cakevorm uit de oven. Laat het bananenbrood ongeveer 15 minuten afkoelen in de vorm. Steek het brood met een spatel voorzichtig los van de korte kanten van je vorm. Haal hierna met bakpapier en al uit de vorm en zet het bananenbrood op een taartrooster.

Ga met een spatel voorzichtig tussen de onderkant van het bananenbrood en het bakpapier. Trek het bakpapier voorzichtig weg en laat verder afkoelen. Bewaar het bananenbrood in aluminiumfolie. Dit kan tot twee dagen buiten de koelkast, in de koelkast nog iets langer.

Iets voor jou?

Ook lekker

Voedingswaarden (per plak)

  • Energie: 246 kcal.
  • Vetten: 11 gr.
    - waarvan verzadigd: 7 gr.
  • Koolhydraten: 29 gr.
    - waarvan suiker: 17 gr.
  • Vezels: 1 gr.
  • Eiwitten: 4 gr.
  • Zout: 0.33 gr. (132 mg. natrium)

Bron: Voedingscentrum

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Bananenbrood

Bananenbrood

Bananenbrood

Bananenbrood

Bananenbrood

Bananenbrood

Bananenbrood

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens