Bananenbrood

Bananenbrood

Dit bananenbrood recept is supermakkelijk en de ideale manier om van je (overrijpe) bananen af te komen. Wij hebben thuis altijd wel bananen in de fruitschaal liggen. Om lekker tussendoor op te peuzelen of om er lekkere bananensmoothies mee te maken. Maar soms blijft er wat liggen en dan is dit bananenbrood een prima bestemming.

Het recept is grotendeels gebaseerd op het bananenbrood recept van Nigella Lawson. Bij veel andere recepten meng je de boter er op kamertemperatuur doorheen. Nigella smelt de boter eerst en voegt het dan pas toe. Het resultaat is een lekker luchtig bananenbrood waar je van blijft eten.

Je kan het bananenbrood één tot twee dagen buiten de koelkast bewaren. In de koelkast kan je het iets langer bewaren, het wordt dan wel iets steviger. Pak het in ieder geval in met aluminiumfolie zodat het niet uitdroogt. Het recept voor bananenbrood vind je hieronder.

Recept

Ingrediënten

10 plakken

  • 150 gr. bloem
  • 125 gr. roomboter
  • 100 gr. rietsuiker
  • 8 gr. vanillesuiker
  • 2 tl. bakpoeder
  • 1/2 tl. baking soda
  • 1/2 tl. zout
  • 4 rijpe bananen (ca. 400 gr.)
  • 3 eieren
  • boter om in te vetten

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 180 graden. Vet een cakevorm van ca. 20 x 11 cm in met boter. Knip een stuk bakpapier ter breedte van de bodem van je vorm en bekleed deze ermee. Zet een steelpannetje op laag vuur en smelt hier de roomboter in.

Meng in een mengkom de bloem, het bakpoeder, de baking soda en het zout door elkaar. Klop in een tweede mengkom de drie eieren luchtig en doe hier de rietsuiker en vanillesuiker bij. Blijf kloppen tot alle suiker is gemengd en doe er dan de gesmolten roomboter bij. Roer met een garde tot één geheel.

Het beslag voor je bananenbrood

Pel nu de (zo rijp mogelijke) bananen. Knijp deze boven de kom met het eiermengsel helemaal fijn tussen je handen. Roer alles weer goed door elkaar met de garde tot je een mooi mengsel hebt. Als er kleine stukjes banaan overblijven is dat niet erg. Roer er tot slot het bloemmengsel uit de eerste mengkom door.

Giet het beslag nu in de cakevorm en zet in de voorverwarmde oven. Bak het bananenbrood ongeveer 60 minuten tot het mooi bruin is. Controleer aan het einde met een sateprikker of je bananenbrood gaar is. Steek in zijn geheel in het midden van de vorm en trek er weer uit. Is de prikker schoon dan is je bananenbrood klaar. Anders zet je hem een paar minuten langer in de oven.

Afkoelen en bewaren

Als je bananenbrood gaar is haal je de cakevorm uit de oven. Laat het bananenbrood ongeveer 15 minuten afkoelen in de vorm. Steek het brood met een spatel voorzichtig los van de korte kanten van je vorm. Haal hierna met bakpapier en al uit de vorm en zet het bananenbrood op een taartrooster.

Ga met een spatel voorzichtig tussen de onderkant van het bananenbrood en het bakpapier. Trek het bakpapier voorzichtig weg en laat verder afkoelen. Bewaar het bananenbrood in aluminiumfolie. Dit kan tot twee dagen buiten de koelkast, in de koelkast nog iets langer.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Bananenbrood'
Afbeelding bij 'Bananenbrood'
Afbeelding bij 'Bananenbrood'
Afbeelding bij 'Bananenbrood'
Afbeelding bij 'Bananenbrood'
Afbeelding bij 'Bananenbrood'
Afbeelding bij 'Bananenbrood'

Voedingswaarden per plak

  • Energie 246 kcal.
  • Vetten 11 gr.
  • Waarvan verzadigd 7 gr.
  • Koolhydraten 29 gr.
  • Waarvan suikers 17 gr.
  • Vezels 1 gr.
  • Eiwitten 4 gr.
  • Zout 0.33 gr.
  • Natrium 132 mg.