Brosse koekjes met beurre noisette
Recept
Ingrediënten
30 stuks
- 175 gr. roomboter
- 150 gr. lichte basterdsuiker
- 1 ei
- 1 1/2 t. vanille-extract of -essence
- 1/4 tl. zout
- 250 gr. bloem
- 3/4 tl. baking soda
- fijne kristalsuiker
Bereidingswijze
Haal het ei van tevoren uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Snijd de roomboter in stukken en doe deze in een steelpan. Smelt de roomboter op middelhoog vuur en roer steeds om. Blijf roeren tot de boter een mooie lichtbruine kleur krijgt. Bak de boter niet te lang, anders wordt deze donker en krijgt het een verbrande smaak. Giet vervolgens in een kommetje en laat een beetje afkoelen.
In de tussentijd doe je de lichte basterdsuiker, het vanille-extract en zout in een mengkom. Breek er het ei boven en giet er dan de lauwe beurre noisette bij. Roer alles goed om tot je een mooi mengsel hebt en doe er dan de bloem en baking soda bij. Roer dit er voorzichtig doorheen tot alle bloem is opgenomen. Kneed vervolgens met je handen tot een soepel deeg. Dit zal wat vettig aanvoelen door de gesmolten roomboter. Verpak het deeg in vershoudfolie en leg een uur in de koelkast.
Maak de koekjes
Verwarm de oven van tevoren voor op 175 graden. Leg twee bakplaten klaar die je hebt bekleed met bakpapier. Pak een bord of grote kom en bedek de bodem met een laagje fijne kristalsuiker. Haal het deeg uit de koelkast en weeg op een keukenweegschaal steeds een plukje van ongeveer 20 gram af. Rol hier een balletje van en rol deze door de fijne kristalsuiker. Leg op de bakplaat en druk een beetje plat. Herhaal tot al het deeg op is en houd voldoende afstand tussen de bolletjes deeg. Deze lopen namelijk nog wat uit in de oven.
Bak de koekjes
Schuif de bakplaten nu in de voorverwarmde oven. Bak de koekjes met beurre noisette zo'n 15 tot 20 minuten. Houd de laatste minuten in de gaten of ze niet te hard gaan. Haal de koekjes van de bakplaat en laat afkoelen op een taartrooster. Bewaar de koekjes in een afgesloten trommel. Leg op de bodem een keukenpapiertje om ze lekker knapperig te houden.
Recepten in je mail
Voedingswaarden per stuk
- Energie 100 kcal.
- Vetten 4 gr.
- Waarvan verzadigd 3 gr.
- Koolhydraten 12 gr.
- Waarvan suikers 6 gr.
- Vezels 0 gr.
- Eiwitten 1 gr.
- Zout 0.1 gr.
- Natrium 40 mg.