Brosse koekjes met beurre noisette

Brosse koekjes met beurre noisette
Gebak
15 minuten + 1 uur wachten + 20 minuten oven
30 stuks

Deze brosse koekjes met beurre noisette komen uit de Koekjesbijbel van Rutger van den Broek. Een geweldig leuk bakboek vol lekkere recepten, ik schreef er eerder al eens deze review over. Nu we dankzij de coronacrisis de hele dag thuis zitten komt dit boek weer wat vaker tevoorschijn. Een bakplaat vol lekkere verse koekjes biedt namelijk altijd wel troost. En ook deze koekjes waren weer geweldig.

De basis van deze brosse koekjes is beurre noisette. Dat is eigenlijk niets anders dan roomboter die je voorzichtig laat smelten. Hierna laat je de gesmolten boter kort bakken tot deze een mooie bruine kleur krijgt. De boter smaakt dan een beetje nootachtig, heerlijk in sauzen maar dus ook in deze koekjes.

Voor deze lekkere koekjes heb je trouwens geen keukenmachine of mixer nodig. Je roert alles door elkaar en kneed het daarna gewoon met de hand. Een steelpan, een mengkom en twee bakplaten is alles wat je nodig hebt. En natuurlijk een taartrooster om de koekjes op af te laten koelen. Lijken deze koekjes met beurre noisette je wel wat? Dan vind je hieronder het recept. Hier vind je nog meer leuke bakrecepten en ook in de Koekjesbijbel vind je volop inspiratie.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (30 stuks)

  • 175 gr. roomboter
  • 150 gr. lichte basterdsuiker
  • 1 ei
  • 1 1/2 t. vanille-extract of -essence
  • 1/4 tl. zout
  • 250 gr. bloem
  • 3/4 tl. baking soda
  • fijne kristalsuiker

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Haal het ei van tevoren uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Snijd de roomboter in stukken en doe deze in een steelpan. Smelt de roomboter op middelhoog vuur en roer steeds om. Blijf roeren tot de boter een mooie lichtbruine kleur krijgt. Bak de boter niet te lang, anders wordt deze donker en krijgt het een verbrande smaak. Giet vervolgens in een kommetje en laat een beetje afkoelen.

In de tussentijd doe je de lichte basterdsuiker, het vanille-extract en zout in een mengkom. Breek er het ei boven en giet er dan de lauwe beurre noisette bij. Roer alles goed om tot je een mooi mengsel hebt en doe er dan de bloem en baking soda bij. Roer dit er voorzichtig doorheen tot alle bloem is opgenomen. Kneed vervolgens met je handen tot een soepel deeg. Dit zal wat vettig aanvoelen door de gesmolten roomboter. Verpak het deeg in vershoudfolie en leg een uur in de koelkast.

Maak de koekjes

Verwarm de oven van tevoren voor op 175 graden. Leg twee bakplaten klaar die je hebt bekleed met bakpapier. Pak een bord of grote kom en bedek de bodem met een laagje fijne kristalsuiker. Haal het deeg uit de koelkast en weeg op een keukenweegschaal steeds een plukje van ongeveer 20 gram af. Rol hier een balletje van en rol deze door de fijne kristalsuiker. Leg op de bakplaat en druk een beetje plat. Herhaal tot al het deeg op is en houd voldoende afstand tussen de bolletjes deeg. Deze lopen namelijk nog wat uit in de oven.

Bak de koekjes

Schuif de bakplaten nu in de voorverwarmde oven. Bak de koekjes met beurre noisette zo'n 15 tot 20 minuten. Houd de laatste minuten in de gaten of ze niet te hard gaan. Haal de koekjes van de bakplaat en laat afkoelen op een taartrooster. Bewaar de koekjes in een afgesloten trommel. Leg op de bodem een keukenpapiertje om ze lekker knapperig te houden.

Recepten per mail?

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Brosse koekjes met beurre noisette
Brosse koekjes met beurre noisette
Brosse koekjes met beurre noisette
Brosse koekjes met beurre noisette
Brosse koekjes met beurre noisette
Brosse koekjes met beurre noisette
Brosse koekjes met beurre noisette

Voedingswaarden (per stuk)

  • Energie 100 kcal.
  • Vetten 4 gr.
  • Waarvan verzadigd 3 gr.
  • Koolhydraten 12 gr.
  • Waarvan suikers 6 gr.
  • Vezels 0 gr.
  • Eiwitten 1 gr.
  • Zout 0.1 gr.
  • Natrium 40 mg.

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens