Brosse koekjes met beurre noisette

Brosse koekjes met beurre noisette

Deze brosse koekjes met beurre noisette komen uit de Koekjesbijbel van Rutger van den Broek. Een geweldig leuk bakboek vol lekkere recepten, ik schreef er eerder al eens deze review over. Nu we dankzij de coronacrisis de hele dag thuis zitten komt dit boek weer wat vaker tevoorschijn. Een bakplaat vol lekkere verse koekjes biedt namelijk altijd wel troost. En ook deze koekjes waren weer geweldig.

De basis van deze brosse koekjes is beurre noisette. Dat is eigenlijk niets anders dan roomboter die je voorzichtig laat smelten. Hierna laat je de gesmolten boter kort bakken tot deze een mooie bruine kleur krijgt. De boter smaakt dan een beetje nootachtig, heerlijk in sauzen maar dus ook in deze koekjes.

Voor deze lekkere koekjes heb je trouwens geen keukenmachine of mixer nodig. Je roert alles door elkaar en kneed het daarna gewoon met de hand. Een steelpan, een mengkom en twee bakplaten is alles wat je nodig hebt. En natuurlijk een taartrooster om de koekjes op af te laten koelen. Lijken deze koekjes met beurre noisette je wel wat? Dan vind je hieronder het recept. Hier vind je nog meer leuke bakrecepten en ook in de Koekjesbijbel vind je volop inspiratie.

Recept

Ingrediënten

30 stuks

  • 175 gr. roomboter
  • 150 gr. lichte basterdsuiker
  • 1 ei
  • 1 1/2 t. vanille-extract of -essence
  • 1/4 tl. zout
  • 250 gr. bloem
  • 3/4 tl. baking soda
  • fijne kristalsuiker

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Haal het ei van tevoren uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Snijd de roomboter in stukken en doe deze in een steelpan. Smelt de roomboter op middelhoog vuur en roer steeds om. Blijf roeren tot de boter een mooie lichtbruine kleur krijgt. Bak de boter niet te lang, anders wordt deze donker en krijgt het een verbrande smaak. Giet vervolgens in een kommetje en laat een beetje afkoelen.

In de tussentijd doe je de lichte basterdsuiker, het vanille-extract en zout in een mengkom. Breek er het ei boven en giet er dan de lauwe beurre noisette bij. Roer alles goed om tot je een mooi mengsel hebt en doe er dan de bloem en baking soda bij. Roer dit er voorzichtig doorheen tot alle bloem is opgenomen. Kneed vervolgens met je handen tot een soepel deeg. Dit zal wat vettig aanvoelen door de gesmolten roomboter. Verpak het deeg in vershoudfolie en leg een uur in de koelkast.

Maak de koekjes

Verwarm de oven van tevoren voor op 175 graden. Leg twee bakplaten klaar die je hebt bekleed met bakpapier. Pak een bord of grote kom en bedek de bodem met een laagje fijne kristalsuiker. Haal het deeg uit de koelkast en weeg op een keukenweegschaal steeds een plukje van ongeveer 20 gram af. Rol hier een balletje van en rol deze door de fijne kristalsuiker. Leg op de bakplaat en druk een beetje plat. Herhaal tot al het deeg op is en houd voldoende afstand tussen de bolletjes deeg. Deze lopen namelijk nog wat uit in de oven.

Bak de koekjes

Schuif de bakplaten nu in de voorverwarmde oven. Bak de koekjes met beurre noisette zo'n 15 tot 20 minuten. Houd de laatste minuten in de gaten of ze niet te hard gaan. Haal de koekjes van de bakplaat en laat afkoelen op een taartrooster. Bewaar de koekjes in een afgesloten trommel. Leg op de bodem een keukenpapiertje om ze lekker knapperig te houden.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Brosse koekjes met beurre noisette'
Afbeelding bij 'Brosse koekjes met beurre noisette'
Afbeelding bij 'Brosse koekjes met beurre noisette'
Afbeelding bij 'Brosse koekjes met beurre noisette'
Afbeelding bij 'Brosse koekjes met beurre noisette'
Afbeelding bij 'Brosse koekjes met beurre noisette'
Afbeelding bij 'Brosse koekjes met beurre noisette'

Voedingswaarden per stuk

  • Energie 100 kcal.
  • Vetten 4 gr.
  • Waarvan verzadigd 3 gr.
  • Koolhydraten 12 gr.
  • Waarvan suikers 6 gr.
  • Vezels 0 gr.
  • Eiwitten 1 gr.
  • Zout 0.1 gr.
  • Natrium 40 mg.