Brosse spritsen met een vleugje citroen
Recept
Ingrediënten
16 spritsen
- 265 gr. bloem
- 1 tl. bakpoeder
- 200 gr. roomboter
- 120 gr. basterdsuiker (wit)
- rasp van 1/2 citroen
- 1 eidooier
- 1 tl. vanillesuiker
- 1/4 tl. zout
Bereidingswijze
Laat het ei en de roomboter vast op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 160 graden zodra je begint met het bereiden van het deeg. Zet ook vast een bakplaat klaar met een vel bakpapier.
Zeef de bloem boven een grote kom en doe hier het bakpoeder bij, roer alles goed door met een garde zodat het goed mengt. Snijd de boter in kleine blokjes en doe deze in een aparte kom. Zeef hier de basterdsuiker overheen en voeg de vanillesuiker, het zout en de citroenrasp toe. Mix alles goed door elkaar tot je een romige substantie krijgt, dit kan met je handen of met een handmixer. Spatel er hierna de citroenrasp doorheen. Klop de eidooier los en voeg ook deze toe en mix alles nog even goed door.
Voeg beetje bij beetje de bloem met het bakpoeder toe en blijf kneden tot je een mooi deeg krijgt. Als je het met een handmixer mengt wordt het een wat brokkelig deeg, met je handen kneed je dit tot een mooie bal. Strooi wat bloem op je aanrecht en maak met je handen een mooie plak deeg, rol weer tot een bal en herhaal een aantal keer tot het deeg goed flexibel begint te worden.
Doe het deeg in een spuitzak en spuit dit op je bakplaat, hoe je dit doet mag je zelf weten. Je kan het in lange stroken spuiten in een zigzag patroon, net zoals de spritsen uit een pak. Je snijdt deze dan in kleinere spritsen zodra ze uit de oven komen Je kan er ook mooie rozetten van spuiten zodat je ronde spritsen krijgt of je spuit gewoon lange streepjes zodat je langwerpige koekjes krijgt. Als het deeg moeilijk uit je spuitzak komt kneed je het nog even een tijdje in de spuitzak, door de warmte van je handen wordt het dan wat 'losser'.
Doe je bakplaat circa 20 minuten in je oven en kijk aan het einde even of ze mooi bruin worden, als ze nog te licht zijn doe je ze nog 5 minuten langer in je oven. Zien ze er mooi uit dan haal je de spritsen uit de oven en van de bakplaat en laat je ze afkoelen, het best doe je dit op een taartrooster zodat ze echt knapperig worden. Je kan de spritsen daarna prima bewaren in een afgesloten trommel of weckfles.
Tips
Je kan deze spritsen ook heel goed maken zonder de citroenrasp, zelf vind ik het net een extra lekker smaakje geven. Als je de citroenschil met een echt fijne rasp raspt geeft de schil veel meer smaak af. Dit merkte ik nadat ik mijn standaard keukenrasp heb ingeruild voor een fijne Microplane Gourmet rasp, o.a. te koop bij Bol.com.
Ook gebruik ik tegenwoordig wegwerp spuitzakken in plaats van een herbruikbare, het schoonmaken van die spuitzakken vond ik namelijk een heel vervelend klusje. Ook deze kan je o.a. kopen bij Bol.com, ook kookwinkels en zaken als de Blokker verkopen deze wegwerp spuitzakken.