Chewy koekjes met Smarties
Recept
Ingrediënten
18 koeken
- 250 gr. bloem
- 1 ei
- 170 gr. roomboter
- 125 gr. kristalsuiker
- 100 gr. lichte basterdsuiker
- 8 gr. vanillesuiker
- 1 tl. baking soda*
- 1/2 tl. zout
- 130 gr. Smarties
* Baking soda is in de meeste supermarkten wel te vinden, tegenwoordig zelfs in handige kleine zakjes van Dr. Oetker. Kan je het toch nergens krijgen dan kan je ook eventueel gewoon bakpoeder gebruiken, al worden de koekjes dan net iets knapperiger.
Bereidingswijze
Verwarm je oven voor op 175 graden en zet vast twee bakplaten met bakpapier klaar. Haal de roomboter en het ei een tijdje vantevoren uit de koelkast zodat deze op kamertemperatuur komen.
Snijd de roomboter in blokjes en doe samen met het zout, de suiker, lichte basterdsuiker en vanillesuiker in een mengkom. Klop het geheel met een handmixer tot een luchtig mengsel en breek er daarna een ei boven, meng ook dit er nog even doorheen en leg de mixer weg.
Meng de bloem met de baking soda en voeg beetje bij beetje toe aan het botermengsel. Kneed met je handen tot alles goed is gemengd en je een mooi stevig deeg hebt. Doe nu de Smarties in de mengkom en kneed alles nog even goed doorelkaar. Maak er nu bolletjes deeg van waarbij je er even op moet letten dat er overal wat Smarties in zitten.
Verdeel de bolletjes deeg over de bakplaten waarbij je genoeg ruimte overlaat tussen ieder hoopje. Druk het een beetje plat met je handen en schuif de bakplaten in je voorverwarmde oven. Laat de koekjes 15 minuten bakken in de oven en haal de bakplaten er daarna uit. Laat de koekjes ongeveer tien minuten op de bakplaten liggen. Haal ze er hierna af met een spatel en leg op een bakrooster om verder af te laten koelen.
Je kan deze chewy koekjes met Smarties een paar dagen bewaren in een goed afgesloten trommel. Leg onderin een velletje keukenpapier zodat de koekjes lekker blijven, al is de kans groot dat alle koekjes de volgende dag plotseling zijn verdwenen.