Chewy koekjes met Smarties

Chewy koekjes met Smarties

Als mijn vriendin jarig is kijken haar collega’s vantevoren al uit naar ‘iets lekkers van Kookidee’. Dat beschouw ik maar als een goed teken, en dus stond ik ook vorige maand weer in de keuken om deze chewy koekjes met Smarties te bakken. Samen met deze chocoladefudge en fruitspiesjes was dat de traktatie van dit jaar.

Chewy is trouwens het tegenovergestelde van crispy. Waar crispy makkelijk te vertalen is als knapperig kwam ik bij chewy op niets anders dan ‘taai’. En taaie koekjes met Smarties vond ik nou net iets minder aantrekkelijk klinken dan chewy koekjes met Smarties. Hoe dan ook, noem ze zoals je wilt maar probeer ze zeker zelf eens.

Dat de chewy koekjes met Smarties erg in de smaak vielen bleek wel uit het feit dat er geen eentje over was gebleven. Erg jammer want ook ik vind deze wat zachte koeken gewoon té lekker. Met dit makkelijke recept bak je ze eenvoudig thuis, je maakt er ongeveer 18 grote koeken mee die op zijn voor je het weet.

Recept

Ingrediënten

18 koeken

  • 250 gr. bloem
  • 1 ei
  • 170 gr. roomboter
  • 125 gr. kristalsuiker
  • 100 gr. lichte basterdsuiker
  • 8 gr. vanillesuiker
  • 1 tl. baking soda*
  • 1/2 tl. zout
  • 130 gr. Smarties

* Baking soda is in de meeste supermarkten wel te vinden, tegenwoordig zelfs in handige kleine zakjes van Dr. Oetker. Kan je het toch nergens krijgen dan kan je ook eventueel gewoon bakpoeder gebruiken, al worden de koekjes dan net iets knapperiger.

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 175 graden en zet vast twee bakplaten met bakpapier klaar. Haal de roomboter en het ei een tijdje vantevoren uit de koelkast zodat deze op kamertemperatuur komen.

Snijd de roomboter in blokjes en doe samen met het zout, de suiker, lichte basterdsuiker en vanillesuiker in een mengkom. Klop het geheel met een handmixer tot een luchtig mengsel en breek er daarna een ei boven, meng ook dit er nog even doorheen en leg de mixer weg.

Meng de bloem met de baking soda en voeg beetje bij beetje toe aan het botermengsel. Kneed met je handen tot alles goed is gemengd en je een mooi stevig deeg hebt. Doe nu de Smarties in de mengkom en kneed alles nog even goed doorelkaar. Maak er nu bolletjes deeg van waarbij je er even op moet letten dat er overal wat Smarties in zitten.

Verdeel de bolletjes deeg over de bakplaten waarbij je genoeg ruimte overlaat tussen ieder hoopje. Druk het een beetje plat met je handen en schuif de bakplaten in je voorverwarmde oven. Laat de koekjes 15 minuten bakken in de oven en haal de bakplaten er daarna uit. Laat de koekjes ongeveer tien minuten op de bakplaten liggen. Haal ze er hierna af met een spatel en leg op een bakrooster om verder af te laten koelen.

Je kan deze chewy koekjes met Smarties een paar dagen bewaren in een goed afgesloten trommel. Leg onderin een velletje keukenpapier zodat de koekjes lekker blijven, al is de kans groot dat alle koekjes de volgende dag plotseling zijn verdwenen.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Chewy koekjes met Smarties'
Afbeelding bij 'Chewy koekjes met Smarties'
Afbeelding bij 'Chewy koekjes met Smarties'
Afbeelding bij 'Chewy koekjes met Smarties'
Afbeelding bij 'Chewy koekjes met Smarties'