Chocolate chip cookies

Chocolate chip cookies

Chocolate chip cookies zijn van die koekjes waar ik niet van af kan blijven. Helemaal als ze krokant van buiten en zacht van binnen zijn. En deze chocolate chip cookies voldoen daar helemaal aan. De 24 koeken die ik met dit recept bakte hielden het dan ook niet langer dan twee dagen uit. Gelukkig heb je zo weer een nieuwe voorraad gebakken.

Dit recept voor chocolate chip cookies lag al maanden op het aanrecht. Mijn vrouw had het eens meegenomen bij Simon Lévelt en zoonlief vroeg al tijden wanneer ik ze ging bakken. En tijdens deze coronatijd is er weinig zo troostrijk als nog warme chocolate chip cookies. Bovendien was het een goede reden om mijn nieuwe keizerrode KitchenAid mixer uit te proberen. Een heerlijk cadeau dat ik voor mijn verjaardag kreeg.

Lijken deze lekkere koekjes je wel wat? Dan moet je echt zelf eens je eigen chocolate chip cookies maken. Met dit makkelijke recept gaat dat zeker lukken. Ik weet zeker dat je deze koekjes vaker zal maken.

Recept

Ingrediënten

24 koeken

  • 400 gr. bloem
  • 350 gr. lichtbruine basterdsuiker
  • 225 gr. roomboter, kamertemperatuur
  • 2 eieren
  • 8 gr. bakpoeder
  • 1/2 tl. vanille-extract
  • 1/2 tl. zout
  • 200 gr. pure chocolade, 70% cacao

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Haal de roomboter en eieren van tevoren uit de koelkast. Laat op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 170 graden en zet twee bakplaten klaar. Bekleed deze met bakpapier. Snijd de roomboter in blokjes en doe in een mengkom. Voeg de basterdsuiker toe en klop met een handmixer tot een romig geheel.

Voeg de eieren per stuk toe en blijf mixen. Zet de mixer nu op de laagste stand en meng er de vanille door. Zeef de bloem boven een tweede mengkom en voeg het zout en bakpoeder toe. Mix even door elkaar met een garde. Voeg vervolgens beetje bij beetje toe aan het botermengsel. Blijf mixen met de handmixer tot alles is gemengd. Hak tot slot de chocolade met een koksmes in stukjes. Mix deze door het deeg.

Bak de chocolate chip cookies

Kneed nu met je handen 24 balletjes van het deeg. Weeg het eerste balletje deeg af op zo'n 50 gram. Houd voor de overige balletjes dezelfde maat aan. Leg op iedere bakplaat 12 balletjes deeg. Zorg voor voldoende afstand want de chocolate chip cookies lopen nog aardig uit. Je hoeft de deegballetjes niet plat te drukken.

Schuif de bakplaten in de voorverwarmde oven. Bak de chocolate chip cookies tussen de 10 en 15 minuten. Als de randen mooi goudbruin zijn haal je de bakplaten uit de oven. De koeken zijn nu nog erg zacht maar worden vanzelf harder. Laat de chocolate chip cookies afkoelen op de bakplaat en bewaar in een afgesloten trommel.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Chocolate chip cookies'
Afbeelding bij 'Chocolate chip cookies'
Afbeelding bij 'Chocolate chip cookies'
Afbeelding bij 'Chocolate chip cookies'
Afbeelding bij 'Chocolate chip cookies'
Afbeelding bij 'Chocolate chip cookies'

Voedingswaarden per koek

  • Energie 235 kcal.
  • Vetten 10 gr.
  • Waarvan verzadigd 6 gr.
  • Koolhydraten 30 gr.
  • Waarvan suikers 18 gr.
  • Vezels 1 gr.
  • Eiwitten 3 gr.
  • Zout 0.15 gr.
  • Natrium 60 mg.