
De originele Oudhollandse pepernoten
Recept
Ingrediënten
ca. 100 pepernoten
- 375 gr. bloem
- 8 gr. bakpoeder
- 1 ei
- 175 gr. vloeibare honing
- 75 gr. (Zeeuwse) keukenstroop
- 1 el. speculaaskruiden
- 1 tl. gemalen anijszaad*
- 1/2 tl. zout
* Ik heb zelf met een vijzel anijszaad fijngemalen, gemalen anijszaad kon ik nergens vinden. Als je versie 1 gebruikt van mijn zelfgemaakte speculaaskruiden hoef je bij deze pepernoten geen extra gemalen ansijzaad meer toe te voegen.
Bereidingswijze
Het deeg moet minimaal 2 uur rusten in de koelkast, zo krijgt het de kans om goed op te stijven. Hoe langer het in de koelkast ligt hoe beter de smaken in elkaar kunnen trrekken. Zorg er dus voor dat je ruim op tijd begint met het maken van het deeg.
Zeef de bloem boven een grote mengkom en doe hier het bakpoeder bij, meng goed door elkaar met een garde. Meng in een tweede kom eerst de honing met de stroop en voeg er daarna de speculaaskruiden, het gemalen anijszaad, het zout en het ei aan toe. Roer goed door elkaar tot je een mooi egaal mengsel hebt.
Doe nu beetje bij beetje de bloem erbij en kneed goed door elkaar met je handen tot je een stevig deeg krijgt. Rol hier een grote bal van en dek de mengkom af met een stuk huishoudfolie. Laat het minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden en rol het deeg uit tot een dikke plak op een met bloem bestrooide ondergrond. Strooi ook wat bloem op het deeg zodat het niet aan je deegroller blijft plakken. Rol het deeg uit tot een plak van ongeveer een centimer dik en snijd hier kleinere blokjes van, ongeveer ter grootte van een suikerklontje.
Verdeel de blokjes over twee ovenplaten die je met bakpapier hebt bekleed en doe deze circa 10 minuten in je voorverwarmde oven. Controleer tegen het einde of de pepernoten mooi goudbruin worden en niet te hard worden. Zijn ze nog niet goed verleng dan de oventijd met een paar minuten.
Laat de pepernoten nog even afkoelen en daarna smullen maar. Je kan de pepernoten berwaren in een goed afsluitbare pot, maar je kan ze beter meteen opeten omdat ze snel harder zullen worden.
Recepten in je mail






