Digestive koekjes

Digestive koekjes

Ik ben dol op digestive koekjes. Als er een rol in huis is heb ik deze meestal dezelfde dag al voor het grootste deel weggewerkt. Ik vind ze echt verslavend lekker en het leek me leuk zelf eens digestive koekjes te bakken. Maar ik kwam wel heel veel recepten voor digestive koekjes tegen.

Gelukkig heeft The Guardian ooit uitgebreid research gedaan naar het beste recept voor digestive koekjes. En als het aankomt op dit soort koekjes geloof ik die Engelsen natuurlijk op hun blauwe ogen. Ik ben dus snel aan de slag gegaan om zelf digestive koekjes te maken.

En inderdaad, ook de zelfgemaakte koekjes waren heerlijk. Bovendien zijn ze ook nog eens heel makkelijk te maken. Het recept voor de perfecte digestive koekjes vind je hieronder. Leuk om zelf eens te proberen, al blijven die rollen uit de supermarkt natuurlijk ook wel heel erg lekker.

Recept

Ingrediënten

ca. 30 koekjes

  • 175 gr. bloem
  • 175 gr. havermout
  • 150 gr. roomboter, koud
  • 60 gr. bruine rietsuiker*
  • 1/2 tl. baking soda
  • 1/2 tl. zout
  • 2 tot 3 el. melk
  • grof zeezout

* Eventueel kan je ook bruine basterdsuiker gebruiken, de smaak is dan wel net iets anders.

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Maal de havermout fijn in je keukenmachine tot je een grof meel hebt. Meng de havermout in een mengkom met de bloem. Snijd de koude roomboter in kleine blokjes en doe bij de mengkom. Met twee kleine mesjes haksel je de boter door de bloem zodat je een beetje kruimelig geheel krijgt. Hierna voeg je de bruine suiker, baking soda en het zout toe. Doe er ook wat grof zeezout bij naar smaak.

Deeg

Kneed het geheel met je handen tot een deeg waarbij je steeds een klein beetje melk toevoegt. Als het deeg mooi bij elkaar blijft en niet meer erg aan je handen plakt is het goed. Verpak in vershoudfolie en doe ongeveer 30 minuten in de koelkast. Zo kan het deeg mooi opstijven en is het later makkelijker te verwerken. Bovendien lopen de koekjes dan niet erg uit in de oven.

Vorm de digestive koekjes

Verwarm in de tussentijd je oven voor op 170 graden. Zet twee bakplaten klaar die je bekleed met bakpapier. Nu kan je op twee manieren de digestive koekjes maken. Hieronder zal ik ze allebei beschrijven,

De eerste manier is door het deeg uit te rollen met een deegroller. Maak er een plak van die een paar millimeter dik is. Dit kan tussen twee stukken vershoudfolie of op een werkblad met wat bloem. Steek hierna de koekjes uit met een vorm van ongeveer 7 cm doorsnede en leg op de bakplaat.

De tweede manier is veel makkelijker. Rol met je handen bolletjes van het deeg, iets groter dan een soepballetje. Leg deze op de bakplaat en druk plat met de achterkant van een glas. De koekjes worden dan misschien iets minder mooi maar je bent een stuk sneller klaar.

Bak de koekjes

Druk er eventueel een patroontje in met de bovenkant van een bakrooster. Of prik wat gaatjes met een vork of cocktailprikkertje. Dit heeft niet echt nut maar het ziet er net wat leuker uit. Bak de koekjes nu zo'n 15 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven. Als de koekjes goudbruin zijn haal je ze eruit. Laat vijf minuten rusten op de bakplaten en leg ze daarna op een taartrooster om verder af te laten koelen.

Berwaar de digestive koekjes in een afgesloten trommel waar je een keukenpapiertje in legt. Zo blijven de koekjes een paar dagen lekker. Of ze het zolang volhouden is natuurlijk de grote vraag.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Digestive koekjes'
Afbeelding bij 'Digestive koekjes'
Afbeelding bij 'Digestive koekjes'
Afbeelding bij 'Digestive koekjes'
Afbeelding bij 'Digestive koekjes'
Afbeelding bij 'Digestive koekjes'
Afbeelding bij 'Digestive koekjes'

Voedingswaarden per stuk

  • Energie 93 kcal.
  • Vetten 4 gr.
  • Waarvan verzadigd 2 gr.
  • Koolhydraten 11 gr.
  • Waarvan suikers 3 gr.
  • Vezels 1 gr.
  • Eiwitten 1 gr.
  • Zout 0.1 gr.
  • Natrium 40 mg.