Een heerlijke chunky chocolade vanille cake

Een heerlijke chunky chocolade vanille cake

De makkelijke chocoladecake die al eerder op kookidee.nl stond is een van de populaire recepten op deze site. Gisteravond heb ik hier een leuke variant op gemaakt, een gemarmerde cake met cacao en vanille en lekkere brokken pure chocolade.

Deze keer heb ik de cake in een tulbandvorm gemaakt maar je kan hem natuurlijk ook heel makkelijk in een gewone cakevorm maken. Je moet dan wel de hoeveelheid ingrediënten even aanpassen. Ik heb voor de zekerheid voor beide varianten de ingrediënten voor je neergezet.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (1 tulband of 1 cake)

  • 250 (of 200) gr. roomboter
  • 250 (of 200) gr. fijne kristalsuiker
  • 250 (of 200) gr. bloem
  • 8 (of 6) gr. bakpoeder
  • 4 gr. vanillesuiker
  • 5 (of 4) eieren
  • 50 (of 40) gr. cacaopoeder
  • 100 (of 80) gr. pure chocolade (reep)
  • scheutje melk

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 160 graden en haal de roomboter en de eieren uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen. Snijd de boter alvast in blokjes, zo komt deze sneller op temperatuur en is deze zo makkelijker te verwerken. Vet de cake- of tulbandvorm vast goed in met boter.

Zeef de bloem boven een beslagkom en doe hier het bakpoeder bij, roer dit even door met een garde zodat het goed mengt. Weeg ook de cacao en de suiker vast af en zet alles klaar in een apart kommetje. Breek ook de eieren boven een kommetje zodat je deze zo makkelijk toe kan voegen.

Snijd met een stevig mes (bijvoorbeeld een koksmes) de chocoladereep in kleine stukjes. Probeer de stukjes niet te klein te snijden omdat ze anders volledig smelten, maar ook weer niet te groot omdat het anders later lastig mengen is.

Doe de klontjes roomboter, de suiker en de vanillesuiker in een keukenmachine en mix net zolang tot je een kruimige substantie krijgt. Voeg hierna beetje bij beetje de eieren toe en mix nogmaals tot je een smeuïge substantie krijgt. Voeg nu beetje bij beetje de bloem toe en meng alles tot je een mooi deeg krijgt. Tenslotte doe je er een scheutje melk bij en meng alles nog even kort.

Haal ongeveer de helft van het deeg uit de mixer en doe deze in een aparte kom, voeg hier de helft van de chocoladestukjes aan toe en spatel alles goed door elkaar. Doe bij het deeg dat nog in je mixer zit het cacaopoeder en mix kort totdat je een mooi bruin deeg hebt. Spatel hier de andere helft van de stukjes chocolade doorheen.

Doe de helft van het gewone deeg nu in je ingevette tulband of cakevorm en spreid regelmatig uit. Doe hier de helft van het chocoladedeeg overheen en spatel dit ook regelmatig uit. Herhaal dit nogmaals met beide soorten deeg. Steek nu een satéprikker in je vorm tot aan de bodem en maak een zigzaggende of draaiende beweging door je hele vorm. Herhaal dit een paar keer en spatel de bovenkant tenslotte nog even glad.

Zet de vorm in het midden van je voorverwarmde oven en laat deze een half uur op 160 graden bakken, doe tussendoor je ovendeur niet open omdat de cake anders in zal zakken. Na een half uur haal je de cake even uit de oven, leg je een vel alumiumfolie over de vorm en plaatst deze weer terug in de oven. Laat de cake nogmaals een half uur op 160 graden verder bakken, gebruik je een tulband dan zou ik de cake nog zo'n 10 tot 15 minuten langer in de oven laten staan.

Kijk aan het einde of de cake goed gaar is door er een satéprikker in te steken, als deze er droog weer uit komt is je cake helemaal gaar. Is de satéprikker nog vochtig dan laat je de cake nog een paar minuten langer bakken. Zodra je cake goed is haal je deze meteen uit de vorm en laat je deze afkoelen op een taartrooster. Bewaar de cake in alumiumfolie zodat deze niet uitdroogt, maar opeten terwijl die nog een beetje warm is is natuurlijk de beste optie.

Ook lekker

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Een heerlijke chunky chocolade vanille cake

Een heerlijke chunky chocolade vanille cake

Een heerlijke chunky chocolade vanille cake

Een heerlijke chunky chocolade vanille cake

Een heerlijke chunky chocolade vanille cake

Een heerlijke chunky chocolade vanille cake

Een heerlijke chunky chocolade vanille cake

Een heerlijke chunky chocolade vanille cake

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens