Een hele makkelijke citroencake
Recept
Ingrediënten
1 cake
- 200 gr. ongezouten roomboter
- 200 gr. bloem
- 200 gr. fijne kristalsuiker
- 3 eieren
- 1 citroen
- snufje zout
Bereidingswijze
Verwarm je oven voor op 180 graden en vet vast een cakevorm in met wat boter, voor de zekerheid kan je de binnenkant nog licht bestrooien met bloem zodat de cake wat makkelijker uit de cakevorm komt. Haal ook de boter en de eieren uit de koelkast zodat deze vast op kamertemperatuur kunnen komen.
Doe de suiker in een beslagkom en doe hier de in kleine blokjes gesneden roomboter bij, maak hier een kruimelig deeg van met een handmixer of in de keukenmachine. Zeef de bloem erboven en voeg een snufje zout toe en mix nog even door elkaar. Voeg daarna één voor één de eieren toe en blijf het deeg goed mixen.
Rasp de schil van een hele citroen boven het deegmengsel en knijp al het sap uit de citroen ook door het deeg heen. Gewoon de citroen even doormidden snijden en boven het deeg uitknijpen. Alles nog even goed mengen en daarna kan je het deeg in de cakevorm of in de bakvorm spatelen.
Zet de cake nu een half uur in de oven en haal deze er daarna kort uit om er een stuk alumiumfolie overheen te leggen. Doe de oven niet eerder open omdat je cake anders in kan storten. Zet de cake daarna nog een half uurtje in de oven.
Controleer met een satéprikker of de cake goed gaar is, steek deze in het midden er helemaal in en kijk of deze er schoon uit komt. Blijft er nog wat deeg aan de prikker kleven dan verleng je de oventijd nog met een paar minuutjes. Laat de cake kort afkoelen in het blik en stort deze daarna op een taartrooster om verder af te laten koelen.
Maak je citroencarrés dan gebruik je 150 gram bloem, 150 gram roomboter, 150 gram suiker en 2 eieren. In plaats van een uur doe je de cake eerst 20 minuten in de oven, daarna even controleren of deze gaar is en eventueel de baktijd nog wat verlengen. Bestrooi de citroencarrés met wat poedersuiker voor een extra feestelijk tintje.