Een hele makkelijke citroencake

Een hele makkelijke citroencake
Gebak
10 minuten + ca. 60 minuten oven
1 cake

Deze makkelijke citroencake heb je zo gemaakt en heeft slechts een paar ingrediënten. Je bent alleen een paar minuten bezig met het maken van het deeg en een loeiende oven doet daarna de rest van het werk. De citroencake is lekker luchtig en heerlijk als je snel iets lekkers bij de koffie of thee wilt hebben.

Zelf doe ik altijd na een half uurtje een vel alumiumfolie over de cakevorm zodat de cake lekker door gaart en de bovenkant mooi licht blijft. Je kan deze cake trouwens ook in een vierkant bakblik bakken en er dan heerlijke vierkante citroencarrés van maken, de oventijd kan dan iets korter.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (1 cake)

  • 200 gr. ongezouten roomboter
  • 200 gr. bloem
  • 200 gr. fijne kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 1 citroen
  • snufje zout

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 180 graden en vet vast een cakevorm in met wat boter, voor de zekerheid kan je de binnenkant nog licht bestrooien met bloem zodat de cake wat makkelijker uit de cakevorm komt. Haal ook de boter en de eieren uit de koelkast zodat deze vast op kamertemperatuur kunnen komen.

Doe de suiker in een beslagkom en doe hier de in kleine blokjes gesneden roomboter bij, maak hier een kruimelig deeg van met een handmixer of in de keukenmachine. Zeef de bloem erboven en voeg een snufje zout toe en mix nog even door elkaar. Voeg daarna één voor één de eieren toe en blijf het deeg goed mixen.

Rasp de schil van een hele citroen boven het deegmengsel en knijp al het sap uit de citroen ook door het deeg heen. Gewoon de citroen even doormidden snijden en boven het deeg uitknijpen. Alles nog even goed mengen en daarna kan je het deeg in de cakevorm of in de bakvorm spatelen.

Zet de cake nu een half uur in de oven en haal deze er daarna kort uit om er een stuk alumiumfolie overheen te leggen. Doe de oven niet eerder open omdat je cake anders in kan storten. Zet de cake daarna nog een half uurtje in de oven.

Controleer met een satéprikker of de cake goed gaar is, steek deze in het midden er helemaal in en kijk of deze er schoon uit komt. Blijft er nog wat deeg aan de prikker kleven dan verleng je de oventijd nog met een paar minuutjes. Laat de cake kort afkoelen in het blik en stort deze daarna op een taartrooster om verder af te laten koelen.

Maak je citroencarrés dan gebruik je 150 gram bloem, 150 gram roomboter, 150 gram suiker en 2 eieren. In plaats van een uur doe je de cake eerst 20 minuten in de oven, daarna even controleren of deze gaar is en eventueel de baktijd nog wat verlengen. Bestrooi de citroencarrés met wat poedersuiker voor een extra feestelijk tintje.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Een hele makkelijke citroencake
Een hele makkelijke citroencake
Een hele makkelijke citroencake
Een hele makkelijke citroencake
Een hele makkelijke citroencake

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens