Een makkelijke appelkruimelcake
Recept
Ingrediënten
1 cake
- 200 gr. bloem
- 200 gr. roomboter
- 150 gr. lichte basterdsuiker
- 100 gr. amandelspijs*
- 4 eieren
- 1 tl. bakpoeder
- 1 tl. kaneelpoeder
- 1 tl. vanillearoma
- snufje zout
- 2 appels, bv. Elstar
- boter, om in te vetten
- poedersuiker
Voor de kruimels/crumble:
- 50 gr. roomboter
- 50 gr. lichte basterdsuiker
- 70 gr. bloem
- 1/2 tl. kaneelpoeder
- snufje zout
* Amandelspijs is makkelijk zelf te maken, hier vind je mijn recept voor amandelspijs. Je kan het ook kant en klaar vinden op de bakafdeling van je supermarkt.
Bereidingswijze
Laat de eieren en roomboter vantevoren op kamertemperatuur komen. Verwarm je oven vast voor op 170 graden en zet een met boter ingevette brownievorm klaar. Bekleed de ingevette vorm met bakpapier dat je over de randen hangt en afknipt, zo krijg je de cake er makkelijk uit.
Kruimels maken
Maak eerst de crumble door 50 gram roomboter in blokjes te snijden en in een mengkom te doen. Doe hier de lichte basterdsuiker en kaneel bij en meng met een mixer tot een luchtig mengsel. Voeg nu de bloem toe en meng met de mixer tot het begint te klonten. Kneed daarna verder door elkaar met je handen tot je een kruimelig deeg hebt. Doe in een bakje en zet in de koelkast.
De cake bereiden
Bereid nu het cakebeslag door 200 gram roomboter in blokjes te snijden en in de mengkom te doen. Kruimel hier het amandelspijs boven in zo klein mogelijke stukjes. Doe er de lichte basterdsuiker, vanillearoma, zout en kaneel bij en meng met een mixer tot een luchtig mengsel.
Breek nu één voor één de eieren boven de mengkom en mix door het beslag, zodra het ei volledig is opgenomen voeg je pas het volgende ei toe. Meng in een apart kommetje de bloem en het bakpoeder door elkaar en voeg beetje bij beetje toe aan het beslag. Gebruik een spatel om het door elkaar te mengen, zo krijg je een luchtiger beslag en een wat luchterige cake.
Zodra je een mooi beslag hebt schep je dit in je ingevette brownievorm. Strijk het een beetje glad met een spatel of de achterkant van een lepel en zet even apart voor later. Snijd nu de appels in stukjes, je kan ervoor kiezen ze eerst te schillen. Ik koos voor makkelijk en sneed ze met schil en al.
Snijd iedere appel in vieren en snijd het klokhuis eruit. Snijd één partje in flinterdunne plakjes en verdeel deze over het beslag in de brownievorm. Snijd de rest van de partjes in dunnere partjes, vervolgens in reepjes en tot slot in kleine blokjes. Verdeel alle stukjes appel over de brownievorm.
Haal nu de crumble uit de koelkast en verdeel deze over de brwnievorm. Strooi er tot slot een heel dun laagje poedersuiker over en schuif de brownievorm in het midden van je voorverwarmde oven. Zet de ovenwekker op 45 minuten en laat de appelkruimelcake rustig bakken, doe de ovendeur tussendoor niet open!
Haal de appelkruimelcake er na 45 minuten uit en prik er met een schone satéprikker in. Als deze er schoon uitkomt is je appelkruimelcake klaar, zoniet dan verleng je telkens de oventijd met vijf minuten en controleer je dit opnieuw. Komt je prikker er schoon uit dan laat je de appelkruimelcake in het blik afkoelen op een bakrooster.
De appelkruimelcake is nog een beetje warm het allerlekkerst, bijvoorbeeld met een lekkere toef slagroom. Bewaar de rest van de applecrumblecake door aluminiumfolie over de bakvorm te spannen.