Een ouderwets lekkere vanillecake
Recept
Ingrediënten
1 cake
- 250 gr. bloem
- 250 gr. roomboter
- 250 gr. fijne kristalsuiker
- 5 grote eieren (of 6 kleintjes)
- 1/4 tl. zout
- 1 tl. bakpoeder
- 1 zakje vanillesuiker, 8 gr.
Bereidingswijze
Haal de roomboter en de eieren ruim van tevoren uit de koelkast zodat deze op kamertemperatuur kunnen komen. Verwarm de oven voor op 160 graden en zet vast een met boter ingevet of met bakpapier bekleed cakeblik klaar.
Maak het cakebeslag
Snijd de boter in blokken en doe deze in een mengkom. Klop er met een handmixer een luchtig mengsel van. Voeg hier de suiker, het zout en de vanillesuiker aan toe en mix dit tot een smeuïg mengsel. Hierna voeg je één voor één de eieren toe aan de mengkom terwijl je blijft mixen.
Als alle eieren zijn opgelost zeef je de bloem en het bakpoeder boven een tweede mengkom. Met een spatel meng je de bloem en het bakpoeder hierna voorzichtig door het beslag. Doe dit zo rustig mogelijk zodat de cake lekker luchtig blijft. Als je dit te snel doet wordt de cake wat compacter.
Bak de vanillecake
Doe het beslag nu in de ingevette cakevorm en maak de bovenkant glad met je spatel. Schuif de cake nu in je voorverwarmde oven en laat deze minimaal 60 minuten bakken. Doe het eerste half uur de ovendeur nooit open omdat de cake anders helemaal in kan zakken. Wil je een wat zachter korstje dan kan je na een half uurtje een vel aluminiumfolie over de cakevorm leggen.
Haal de cake na 60 minuten uit de oven en steek een satéprikker in het midden. Als de prikker er schoon en droog uit komt is de cake gaar. Blijft er nog wat beslag aan kleven verleng de oventijd dan telkens met vijf minuten.
Laat de cake afkoelen
Als de cake gaar is laat je deze tien minuten afkoelen in het bakblik. Hierna stort je de cake uit het blik en laat je deze verder afkoelen op een taartrooster. Het best doe je dit door een snijplank op de vorm te leggen en de vorm met snijplank en al om te draaien. Klop op de cakevorm tot de cake eruit komt.
Leg nu je taartrooster ondersteboven op de onderkant van de cake en draai het hele bouwwerk met snijplank, cake en taartrooster nog een keer om. Zo heb je de minste kans op een gebroken cake. Serveer de cake met een klodder lobbig geklopte slagroom en bewaar verpakt in aluminiumfolie.
Recepten in je mail
Voedingswaarden per plakje
- Energie 272 kcal.
- Vetten 15 gr.
- Waarvan verzadigd 9 gr.
- Koolhydraten 29 gr.
- Waarvan suikers 17 gr.
- Vezels 0 gr.
- Eiwitten 4 gr.
- Zout 0.3 gr.
- Natrium 120 mg.