Een ouderwets lekkere vanillecake

Een ouderwets lekkere vanillecake

Ik zag dat ik al aardig wat cakes, gebak en koekjes op mijn site heb staan. De gewone cake ontbrak echter nog. Daar komt vanaf vandaag verandering in want ik heb laatst weer eens een ouderwets lekkere vanillecake gebakken. Ik bak deze best vaak en ze zijn altijd zo op. Het allerlekkerst is de cake als deze net uit de oven is gekomen en nog een beetje warm is.

Deze cakes zijn erg makkelijk om zelf te maken en je hebt er bijna niets voor nodig. Bovendien zijn ze veel lekkerder dan de cake uit een pakje of uit de supermarkt. Dus haal de bloem, boter, suiker en eieren maar tevoorschijn en bak zelf ook zo’n lekker ouderwetse vanillecake. Een cakevorm van ongeveer 30 cm is de beste keuze voor deze cake. Het eenvoudige recept vind je hieronder. Goed voor ongeveer 15 plakjes.

Recept

Ingrediënten

1 cake

  • 250 gr. bloem
  • 250 gr. roomboter
  • 250 gr. fijne kristalsuiker
  • 5 grote eieren (of 6 kleintjes)
  • 1/4 tl. zout
  • 1 tl. bakpoeder
  • 1 zakje vanillesuiker, 8 gr.

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Haal de roomboter en de eieren ruim van tevoren uit de koelkast zodat deze op kamertemperatuur kunnen komen. Verwarm de oven voor op 160 graden en zet vast een met boter ingevet of met bakpapier bekleed cakeblik klaar.

Maak het cakebeslag

Snijd de boter in blokken en doe deze in een mengkom. Klop er met een handmixer een luchtig mengsel van. Voeg hier de suiker, het zout en de vanillesuiker aan toe en mix dit tot een smeuïg mengsel. Hierna voeg je één voor één de eieren toe aan de mengkom terwijl je blijft mixen.

Als alle eieren zijn opgelost zeef je de bloem en het bakpoeder boven een tweede mengkom. Met een spatel meng je de bloem en het bakpoeder hierna voorzichtig door het beslag. Doe dit zo rustig mogelijk zodat de cake lekker luchtig blijft. Als je dit te snel doet wordt de cake wat compacter.

Bak de vanillecake

Doe het beslag nu in de ingevette cakevorm en maak de bovenkant glad met je spatel. Schuif de cake nu in je voorverwarmde oven en laat deze minimaal 60 minuten bakken. Doe het eerste half uur de ovendeur nooit open omdat de cake anders helemaal in kan zakken. Wil je een wat zachter korstje dan kan je na een half uurtje een vel aluminiumfolie over de cakevorm leggen.

Haal de cake na 60 minuten uit de oven en steek een satéprikker in het midden. Als de prikker er schoon en droog uit komt is de cake gaar. Blijft er nog wat beslag aan kleven verleng de oventijd dan telkens met vijf minuten.

Laat de cake afkoelen

Als de cake gaar is laat je deze tien minuten afkoelen in het bakblik. Hierna stort je de cake uit het blik en laat je deze verder afkoelen op een taartrooster. Het best doe je dit door een snijplank op de vorm te leggen en de vorm met snijplank en al om te draaien. Klop op de cakevorm tot de cake eruit komt.

Leg nu je taartrooster ondersteboven op de onderkant van de cake en draai het hele bouwwerk met snijplank, cake en taartrooster nog een keer om. Zo heb je de minste kans op een gebroken cake. Serveer de cake met een klodder lobbig geklopte slagroom en bewaar verpakt in aluminiumfolie.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Een ouderwets lekkere vanillecake'
Afbeelding bij 'Een ouderwets lekkere vanillecake'
Afbeelding bij 'Een ouderwets lekkere vanillecake'
Afbeelding bij 'Een ouderwets lekkere vanillecake'
Afbeelding bij 'Een ouderwets lekkere vanillecake'
Afbeelding bij 'Een ouderwets lekkere vanillecake'

Voedingswaarden per plakje

  • Energie 272 kcal.
  • Vetten 15 gr.
  • Waarvan verzadigd 9 gr.
  • Koolhydraten 29 gr.
  • Waarvan suikers 17 gr.
  • Vezels 0 gr.
  • Eiwitten 4 gr.
  • Zout 0.3 gr.
  • Natrium 120 mg.