Een ouderwets lekkere vanillecake

Een ouderwets lekkere vanillecake

Ik zag dat ik al aardig wat cakes, gebak en koekjes op mijn site heb staan maar dat de gewone cake ontbreekt. Daar komt vanaf vandaag verandering in want ik heb laatst weer eens een ouderwets lekkere vanillecake gebakken.

Deze cakes zijn erg makkelijk om zelf te maken en bovendien veel lekkerder dan de cake uit een pakje of uit de supermarkt. Dus haal de bloem, boter, suiker en eieren maar tevoorschijn en bak zelf ook zo’n lekker ouderwetse cake. Het eenvoudige recept vind je hieronder.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (1 cake)

  • 250 gr. bloem
  • 250 gr. roomboter
  • 250 gr. fijne kristalsuiker
  • 5 grote eieren (of 6 kleintjes)
  • 1/4 tl. zout
  • 1 tl. bakpoeder
  • 1 zakje vanillesuiker, 8 gr.

Bereidingswijze

Haal de roomboter en de eieren ruim van tevoren uit de koelkast zodat deze op kamertemperatuur kunnen komen. Verwarm de oven voor op 160 graden en zet vast een met boter ingevet of met bakpapier bekleed cakeblik klaar.

Snijd de boter in blokken en doe deze in een mengkom, klop er met een handmixer een luchtig mengsel van. Voeg hier de suiker, het zout en de vanillesuiker aan toe en mix dit tot een smeuïg mengsel. Hierna voeg je één voor één de eieren toe aan de mengkom terwijl je blijft mixen.

Als alle eieren zijn opgelost zeef je de bloem en het bakpoeder boven de mengkom. Met een spatel meng je de bloem en het bakpoeder voorzichtig door het beslag. Doe dit zo rustig mogelijk zodat de cake lekker luchtig blijft, als je dit te snel doet wordt de cake wat compacter.

Doe het beslag nu in de ingevette cakevorm en maak de bovenkant glad met je spatel. Schuif de cake nu in je voorverwarmde oven en laat deze minimaal 60 minuten bakken. Doe het eerste half uur de ovendeur nooit open omdat de cake anders helemaal in kan zakken. Wil je een wat zachter korstje dan kan je na een half uurtje een vel aluminiumfolie over de cakevorm leggen.

Haal de cake na 60 minuten uit de oven en steek een satéprikker in het midden. Als de prikker er schoon en droog uit komt is de cake gaar. Blijft er nog wat beslag aan kleven verleng de oventijd dan telkens met vijf minuten.

Als de cake gaar is laat je deze tien minuten afkoelen in het bakblik. Hierna stort je de cake uit het blik en laat je deze verder afkoelen op een taartrooster. Het best doe je dit door een snijplank op de vorm te leggen en de vorm met snijplank en al om te draaien. Klop op de cakevorm tot de cake eruit komt.

Leg nu je taartrooster ondersteboven op de onderkant van de cake en draai het hele bouwwerk met snijplank, cake en taartrooster nog een keer om. Zo heb je de minste kans op een gebroken cake. Serveer de cake met een klodder lobbig geklopte slagroom en bewaar verpakt in aluminiumfolie.

Iets voor jou?

Taartrooster

Met een taartrooster voorkom je dat de onderkant van je cake vochtig blijft tijdens het afkoelen.

Ook lekker

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Een ouderwets lekkere vanillecake

Een ouderwets lekkere vanillecake

Een ouderwets lekkere vanillecake

Een ouderwets lekkere vanillecake

Een ouderwets lekkere vanillecake

Een ouderwets lekkere vanillecake

Een ouderwets lekkere vanillecake

Een ouderwets lekkere vanillecake

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens