Een snelle en makkelijke rabarbercake
Recept
Ingrediënten
1 cake
- 300 gr. rabarber (ca. 3 grote stelen)
- 200 gr. roomboter
- 150 gr. witte basterdsuiker + wat extra
- 50 gr. fijne kristalsuiker
- 1 zakje vanillesuiker (8 gr.)
- 4 eieren
- 200 gr. bloem + wat extra
- 8 gr. bakpoeder
- 20 gr. custardpoeder
- eventueel poedersuiker ter decoratie
Bereidingswijze
Haal de roomboter en eieren van tevoren vast uit je koelkast zodat deze op kamertemperatuur kunnen komen. Verwarm je oven voor op 180 graden en zet een ingevette brownievorm (laag cakeblik, ca. 30 bij 20 cm) klaar. Heb je geen brownievorm dan kan je deze rabarbercake ook in een cakevorm maken. Je moet deze dan wel iets langer in de oven doen.
Spoel de rabarber af en laat goed uitlekken, dep de stelen eventueel droog met een schone theedoek. Snij de stelen in stukjes van ongeveer twee centimeter en laat staan voor zo, het liefst in een vergiet.
Snij de boter in kleine stukjes en doe deze samen met de witte basterdsuiker, fijne kristalsuiker en vanillesuiker in een mengkom. Maak er met een handmixer met gardes een luchtig mengsel van. Voeg stuk voor stuk de eieren toe terwijl je blijft mixen, zodra je een mooi beslag hebt laat je dit staan voor zo.
Zeef boven een andere mengkom de bloem en doe hier het bakpoeder bij, roer goed door elkaar met een garde. Doe hier het custardpoeder bij en roer nogmaals goed door. Voeg het bloemmengsel beetje bij beetje toe aan de kom met beslag terwijl je blijft mixen. Meng net zolang tot alle bloem in het beslag is opgenomen.
Strooi een klein beetje bloem over de bodem van de brownievorm, zo gaat de cake er makkelijker uit. Schep het beslag nu in je brownievorm en strijk glad met een spatel. Druk er nu de stukjes rabarber in tot deze er nog maar een paar milimeter bovenuit steken. Strooi nog een dun laagje witte basterdsuiker over de bovenkant en schuif 30 minuten in je oven.
Controleer na een half uur met een satéprikker of de cake gaar is, als deze er schoon uitkomt is je cake goed. Anders laat je deze nog een paar minuten langer in de oven. Haal de cake uit de oven en laat (het liefst op een taartrooster) afkoelen in de vorm. Stort de afgekoelde cake op een snijplank en strooi er eventueel wat poedersuiker over.