Een supersnelle lemon curd taart

Een supersnelle lemon curd taart

Sommige taarten zijn zo makkelijk te maken dat je ze gemaakt én opgegeten hebt voordat je het door hebt. Deze supersnelle lemon curd taart was daar een mooi voorbeeld van. Het recept is zo makkelijk dat je nog geen 10 minuten bezig bent met de taart. Even koekjes verkruimelen, vulling door elkaar kloppen en de koelkast in.

Het ging allemaal zo makkelijk dat ik niet echt het idee had dat ik een taart aan het maken was. En als gevolg daarvan heb ik er ook bijna geen foto’s van gemaakt. Toen ik ‘s avonds de springvorm aan het afwassen was ging er pas een belletje bij me rinkelen. Maar toen was deze taart dus al op. Binnenkort maak ik hem nog een keer, dan met foto’s.

Het recept komt trouwens van de BBC Good Food, daar staat volgens mij alleen een foutje in waardoor de bodem niet hard wordt. Ik heb het recept enigzins aangepast en boter gebruikt voor een krokante bodem.

Recept

Ingrediënten

10 punten

  • 100 gr. Mariakoekjes
  • 65 gr. roomboter
  • 300 gr. roomkaas (bv. Philadelphia naturel)
  • 397 gr. gecondenseerde melk (blikje, bv. Friesche Vlag)*
  • 2 citroenen
  • 4 el. lemon curd

* Ik zocht me letterlijk een rondte in de supermarkt, dus als het niet bij de houdbare melkproducten staat kan je in het Oosterse schap eens naast de kokosmelk kijken ;)

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven vast voor op 170 graden en haal de roomkaas vast uit de koelkast zodat deze een beetje zacht kan worden.

Doe de Mariakoekjes in je keukenmachine en maal met het hakmes helemaal fijn tot je een poederachtig meel over houdt. Geen keukenmachine? Doe de koekjes in een plastic zak en stamp fijn met je handen, rol er daarna met een deegroller over om ze verder te verkruimelen.

Smelt de boter in een steelpannetje en meng dit door de verkruimdelde koekjes. Vet een springvorm in met wat boter en verdeel het deeg over de bodem, druk goed aan met de bolle kant van een lepen en zet 10 minuten in de oven. Haal er daarna uit en laat de springvorm goed afkoelen.

Pers intussen de twee citroenen uit en bewaar het sap voor zo, haal eventueel de pitjes eruit. Doe de roomkaas met de gecondenseerde melk in een mengkom en roer alles goed door elkaar, giet er het citroensap bij en roer nogmaals door elkaar. Schep het mengsel op de koekjesbodem in de springvorm en strijk glad met bijvoorbeeld een spatel.

Doe vier eetlepels lemon curd in een spuitzak en spuit stipjes op de bovenkant van de taart. Varieer een beetje met de grootte voor een mooi effect. Pak nu een satéprikker en maak hier kleine krulletjes mee aan de stipjes lemon curd. Gewoon de prikker in het midden van de stip en met een klein boogje naar buiten bewegen. Prik niet te diep zodat je niet in het roomkaasmengsel steekt.

Zet de springvorm nu circa twee uur in je koelkast om de lemon custard taart op te laten stijven. Haal uit de koelkast, verwijder de springvorm en klaar is je taart. Heerlijk fris met een lekkere citroensmaak.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Een supersnelle lemon curd taart'
Afbeelding bij 'Een supersnelle lemon curd taart'
Afbeelding bij 'Een supersnelle lemon curd taart'