Frisse cupcakes met appel, citroen en walnoot

Frisse cupcakes met appel, citroen en walnoot

Ik zit heerlijk in Zeeland, even genieten van een lekkere vakantie waar natuurlijk wel af en toe wat gebakken wordt. Even wennen aan een andere keuken maar gelukkig had ik wat bakgerei meegenomen van huis. En omdat er een oven in ons vakantiehuis zit kan ik ook hier dus heerlijk aan de slag.

Dit weekend heb ik cupcakes gemaakt. Deze keer een variant met geraspte appel, citroenschil en stukjes walnoot. Een heerlijke combinatie die dan ook prima smaakte. Met dit makkelijke recept staan deze cupcakes ook bij jou lekker snel op tafel, dus kijk even of je alles in huis hebt en ga lekker aan de slag.

Recept

Ingrediënten

12 cupcakes

  • 125 gr. bloem
  • 4 gr. bakpoeder
  • 125 gr. fijne kristalsuiker
  • 125 gr. roomboter
  • 2 eieren
  • 2 el. melk
  • 1 grote appel (of 2 kleine)
  • 1 citroen
  • paar walnoten

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm de oven vast voor op 170 graden en haal de roomboter en de eieren uit de koelkast zodat deze op kamertemperatuur kunnen komen. Zet ook vast een cupcakeblik klaar met 12 papieren vormpjes.

Zeef de bloem boven een grote kom en roer er met een garde het bakpoeder doorheen. Zet even apart voor zo. Weeg intussen vast de andere ingrediënten af zodat je straks in één keer door kan met de bereiding, dat werkt wel zo makkelijk.

Snijd de roomboter in kleine blokjes en mix deze met een handmixer tot een luchtig geheel. Doe er beetje bij beetje de suiker doorheen en mix dit tot je een beetje kruimelig geheel krijgt.

Nu doe je er één voor één de eieren bij en mixt het geheel weer tot je een wat dikke vloeibare substantie krijgt. Voeg nu beetje bij beetje de gezeefde bloem met het bakpoeder toe en blijf mixen. Voeg aan het einde de twee eetlepels melk toe en uiteindelijk krijg je een mooi dik deeg dat je nu even apart zet.

Schil de appel en snijd deze in dunne reepjes, je kan ze ook raspen maar het deeg wordt dan ietsjes vochtiger. Raspen gaat natuurlijk wel een stukje sneller. Rasp ook de citroenschil en vang de citroenrasp op in een bakje. Hak tenslotte de walnoten fijn met een groot mes of stamp ze grof fijn met een vijzel.

Meng met een spatel of lepel nu de stukjes appel, de citroenrasp en de brokjes walnoot door het deeg en schep het deeg daarna in de vormpjes. Ik doe dat altijd met twee eetlepels, eentje om het deeg uit de beslagkom te scheppen en de ander om het van de lepel af te schrapen.

Zet het cupcakeblik nu in het midden van de voorverwarmde oven en zet de keukenwekker op 20 minuten. Controleer met een satéprikker of je cupcakes goed zijn door deze in het midden van een cupcake te prikken. Blijft je prikker schoon dan zijn ze goed, is deze nog vochtig dan moet je ze nog een paar minuten langer in de oven zetten.

Kaneel

Als je van kaneel houdt kan je ook 1 tl. kaneel door je deeg mengen, deze voeg je dan toe aan je bloem door deze er na het bakpoeder doorheen te roeren met een garde. Je cupcakes krijgen hierdoor een beetje de smaak van appeltaart, en zo zal je huis ook gaan ruiken als ze in de oven staan.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Frisse cupcakes met appel, citroen en walnoot'
Afbeelding bij 'Frisse cupcakes met appel, citroen en walnoot'
Afbeelding bij 'Frisse cupcakes met appel, citroen en walnoot'
Afbeelding bij 'Frisse cupcakes met appel, citroen en walnoot'
Afbeelding bij 'Frisse cupcakes met appel, citroen en walnoot'