Gevulde koeken met amandelspijs

Gevulde koeken met amandelspijs

Zelf gevulde koeken maken is niet moeilijk. Het deeg bestaat maar uit een paar ingrediënten en ook het maken van amandelspijs valt erg mee. Het resultaat is een stapel overheerlijke gevulde koeken met amandelspijs waarvan je blijft eten. Stukken lekkerder dan uit de supermarkt!

Als je zelf amandelspijs maakt kan je dit het best een dag van tevoren doen. Heb je daar geen zin in dan koop je het kant-en-klaar in de supermarkt. De koeken zijn het lekkerst als ze net zijn afgekoeld. Heerlijk knapperig van buiten en nog warm en zacht van binnen. Hier vind je het recept voor gevulde koeken.

Recept

Ingrediënten

8 stuks

  • 320 gr. bloem
  • 200 gr. roomboter
  • 125 gr. witte basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 3 gr. zout
  • ca. 250 gr. amandelspijs
  • halve amandelen ter decoratie

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 170 graden en zet vast een bakplaat klaar met bakpapier. Haal de boter en de eieren een kwartier van tevoren uit de koelkast. Zorg voor een uitsteekring met een doorsnede van ongeveer tien centimeter. Heb je deze niet zoek dan een glas met die diameter.

Je kan het deeg met de handmixer maken of in een keukenmachine met kneedhaak. Zelf koos ik voor dat laatste maar ik leg beide manieren even uit.

Met de handmixer

Zeef de bloem boven een mengkom en houdt apart voor zo. Doe in een tweede mengkom de suiker, het zout en de in kleine blokjes gesneden roomboter. Mix dit met een handmixer tot een luchtig geheel en voeg tijdens het mixen twee eierdooiers toe. Je scheidt de eieren door deze open te breken en de dooier steeds van de ene helft van de schaal in de andere te gieten. Laat zo steeds wat eiwit weglopen tot je alleen een dooier overhebt.

Als je een mooi mengsel hebt voeg je beetje bij beetje de gezeefde bloem toe. Kneed met de hand tot een stevig deeg en vorm hier een bal van. Als het deeg erg zacht is laat je het in vershoudfolie een uurtje opstijven in de koelkast. Door nog enigzins koude boter te gebruiken is dit in de meeste gevallen niet nodig.

Met de keukenmachine

Doe de gezeefde bloem, de suiker, het zout en de in blokjes gesneden boter in je keukemachine. Draai met het kneedmes tot een klonterig deeg en voeg dan twee eidooiers toe. Je scheidt de eieren door deze open te breken en de dooier steeds van de ene helft van de schaal in de andere te gieten. Laat zo steeds wat eiwit weglopen tot je alleen een dooier overhebt.

Meng het deeg verder tot zich een bal begint te vormen. Haal het deeg nu uit de mengkom en kneed met de hand nog kort tot een mooie ronde bal. Als het deeg erg zacht is laat je het in vershoudfolie een uurtje opstijven in de koelkast. Door nog enigzins koude boter te gebruiken is dit in de meeste gevallen niet nodig.

De gevulde koeken maken

Strooi wat bloem op je werkblad en druk hier de bol deeg plat op. Strooi er wat bloem over en rol met een deegroller tot een lap van ongeveer drie millimeter dik. Steek met de uitsteekvorm acht ringen uit het deeg en leg deze op de bakplaat.

Doe het amandelspijs in een mengkom en klop in een bakje een ei los. Voeg de helft van het geklopte ei bij het amandelspijs en kneed door elkaar, bewaar de rest. Verdeel het spijs in acht balletjes van ieder zo'n 30 gram. Leg op de plakjes deeg op de bakplaat en druk een beetje plat.

Als de lap deeg nog groot genoeg is steek je er weer acht rondjes uit. Anders voeg je alle losse stukken bij elkaar, kneed dit tot een nieuwe bal en rolt dit weer uit. Leg de lapjes deeg op de rondjes met amandelspijs en druk licht aan met een beetje holle binnenkant van je hand. Druk de randjes lichtjes aan elkaar met je vingers.

Voeg een extra ei toe aan het bakje met geklopte ei en klop los. Strijk de gevulde koeken met een kwastje in met het losgeklopte ei en laat tien minuten staan. Druk er nu voorzichtig de halve amandelen in ter decoratie, één in het midden of bijvoorbeeld een vormpje van drie. Bestrijk de gevulde koeken nu nogmaals met het losgeklopte ei.

Schuif de bakplaat in het midden van je voorverwarmde oven en bak de gevulde koeken 25 minuten. Kijk aan het einde van de oventijd of de zelfgemaakte gevulde koeken een mooie bruine kleur hebben. Verleng de oventijd anders nog met vijf minuten. Haal uit de oven en laat de gevulde koeken afkoelen op de bakplaat.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Gevulde koeken met amandelspijs'
Afbeelding bij 'Gevulde koeken met amandelspijs'
Afbeelding bij 'Gevulde koeken met amandelspijs'
Afbeelding bij 'Gevulde koeken met amandelspijs'
Afbeelding bij 'Gevulde koeken met amandelspijs'
Afbeelding bij 'Gevulde koeken met amandelspijs'
Afbeelding bij 'Gevulde koeken met amandelspijs'