Grote chocoladekoeken met grof zeezout

Grote chocoladekoeken met grof zeezout

Afgelopen weekend had ik zin in een lekkere chocoladekoek. Ik had deze helaas niet in huis maar dan bak je ze gewoon zelf. Nog geen half uur later stonden deze grote chocoladekoeken met grof zeezout af te koelen op het aanrecht. De ideale koeken dus voor als je eens niets in huis hebt maar toch wat lekkers wil knabbelen bij de koffie of thee.

Normaal gesproken bak ik dit soort koeken nog met extra stukjes chocolade. Helaas waren er ook geen chocoladerepen meer in huis dus deze keer werden de koeken iets simpeler. Gelukkig werden ze er niet minder lekker door. De koeken zijn van buiten lekker knapperig en van binnen nog een beetje zacht. En de volgende dag zijn ze eigenlijk nog lekkerder.

Krijg je ook al trek in zo’n grote chocoladekoek? Dan vind je hieronder het makkelijke en lekkere recept. En hier vind je nog veel meer lekkere recepten voor koekjes.

Recept

Ingrediënten

10 koeken

  • 250 gr. bloem
  • 150 gr. roomboter
  • 100 gr. bruine basterdsuiker
  • 50 gr. fijne kristalsuiker
  • 8 gr. vanillesuiker
  • 3 el. cacaopoeder
  • 2 eieren
  • 1 tl. baking soda
  • 1/2 tl. bakpoeder
  • 1/2 tl. grof zeezout

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden en zet twee bakplaten klaar. Bekleed deze met bakpapier. Snijd de roomboter in blokjes en doe in een mengkom. Weeg de bruine basterdsuiker en fijne kristalsuiker af en doe in de mengkom. Voeg ook de vanillesuiker toe en het zout. Klop dit met een handmixer tot een kruimelig maar luchtig geheel. Doe er nu één ei bij en meng dit er helemaal doorheen. Herhaal dit voor het tweede ei.

Maak het beslag

Zeef boven een tweede mengkom met een fijne keukenzeef de bloem, baking soda het bakpoeder. Ook die laatste doe ik via de zeef omdat dit vaak kleine klontjes heeft. Door het door de zeef te 'wrijven' verdwijnen deze. De baking soda en het bakpoeder meet ik af met een maatlepel. Meng alles door elkaar met een garde en meng daarna beetje bij beetje met de handmixer door het boter- en suikermengsel. Blijf mixen tot je een mooi homogeen beslag hebt.

Bak de chocoladekoeken

Schep er vervolgens met een ijslepel tien bolletjes uit en verdeel deze over de twee bakplaten. Je hoeft de bolletjes deeg nog niet plat te drukken. Schuif de bakplaten in de voorverwarmde oven en bak de chocoladekoeken ongeveer tien minuten. Haal de bakplaten uit de oven en laat vijf minuten staan. Druk de koeken vervolgens een beetje plat met een brede spatel. Leg op een taartrooster en laat verder afkoelen.

Je kan de koeken enkele dagen in een afgesloten bus of trommel bewaren. Door eventueel een velletje keukenpapier op de bodem te leggen worden de koeken minder snel zacht.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Grote chocoladekoeken met grof zeezout'
Afbeelding bij 'Grote chocoladekoeken met grof zeezout'
Afbeelding bij 'Grote chocoladekoeken met grof zeezout'
Afbeelding bij 'Grote chocoladekoeken met grof zeezout'
Afbeelding bij 'Grote chocoladekoeken met grof zeezout'
Afbeelding bij 'Grote chocoladekoeken met grof zeezout'

Voedingswaarden per stuk

  • Energie 292 kcal.
  • Vetten 13 gr.
  • Waarvan verzadigd 8 gr.
  • Koolhydraten 36 gr.
  • Waarvan suikers 18 gr.
  • Vezels 1 gr.
  • Eiwitten 4 gr.
  • Zout 0.3 gr.
  • Natrium 120 mg.