
Grote chocoladekoeken met grof zeezout
Recept
Ingrediënten
10 koeken
- 250 gr. bloem
- 150 gr. roomboter
- 100 gr. bruine basterdsuiker
- 50 gr. fijne kristalsuiker
- 8 gr. vanillesuiker
- 3 el. cacaopoeder
- 2 eieren
- 1 tl. baking soda
- 1/2 tl. bakpoeder
- 1/2 tl. grof zeezout
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden en zet twee bakplaten klaar. Bekleed deze met bakpapier. Snijd de roomboter in blokjes en doe in een mengkom. Weeg de bruine basterdsuiker en fijne kristalsuiker af en doe in de mengkom. Voeg ook de vanillesuiker toe en het zout. Klop dit met een handmixer tot een kruimelig maar luchtig geheel. Doe er nu één ei bij en meng dit er helemaal doorheen. Herhaal dit voor het tweede ei.
Maak het beslag
Zeef boven een tweede mengkom met een fijne keukenzeef de bloem, baking soda het bakpoeder. Ook die laatste doe ik via de zeef omdat dit vaak kleine klontjes heeft. Door het door de zeef te 'wrijven' verdwijnen deze. De baking soda en het bakpoeder meet ik af met een maatlepel. Meng alles door elkaar met een garde en meng daarna beetje bij beetje met de handmixer door het boter- en suikermengsel. Blijf mixen tot je een mooi homogeen beslag hebt.
Bak de chocoladekoeken
Schep er vervolgens met een ijslepel tien bolletjes uit en verdeel deze over de twee bakplaten. Je hoeft de bolletjes deeg nog niet plat te drukken. Schuif de bakplaten in de voorverwarmde oven en bak de chocoladekoeken ongeveer tien minuten. Haal de bakplaten uit de oven en laat vijf minuten staan. Druk de koeken vervolgens een beetje plat met een brede spatel. Leg op een taartrooster en laat verder afkoelen.
Je kan de koeken enkele dagen in een afgesloten bus of trommel bewaren. Door eventueel een velletje keukenpapier op de bodem te leggen worden de koeken minder snel zacht.
Recepten in je mail






Voedingswaarden per stuk
- Energie 292 kcal.
- Vetten 13 gr.
- Waarvan verzadigd 8 gr.
- Koolhydraten 36 gr.
- Waarvan suikers 18 gr.
- Vezels 1 gr.
- Eiwitten 4 gr.
- Zout 0.3 gr.
- Natrium 120 mg.