Haverkoeken met chocolade en grof zeezout

Haverkoeken met chocolade en grof zeezout

Laatst had ik zin in iets lekkers en besloot weer eens haverkoeken te bakken. Ik koos ervoor om haverkoeken met chocolade en grof zeezout te maken en daar kreeg ik geen spijt van. De haverkoeken smaakten namelijk heerlijk, lekker knapperig van buiten en nog een beetje zacht van binnen.

Nu denk je misschien dat haverkoeken heel gezond zijn maar daar is (helaas) niets van waar. Het zijn gewoon lekkere koeken waarbij je op moet letten dat je ze niet achter elkaar blijft eten. Gelukkig maak je er met het recept hieronder een stuk of 30 heerlijke haverkoeken dus je kan gelukkig even vooruit. De haverkoeken die je overhoudt kan je bewaren in een afsluitbare bus of bak. Leg daar een velletje keukenpapier in en ze blijven lekker knapperig.

De haverkoeken met chocolade en grof zeezout uit het recept hieronder liet ik trouwens eerst even afkoelen op de bakplaat. Daarna legde ik ze op een taartrooster, zo kan ook de onderkant mooi droog worden. Als je vaker koekjes bakt is zo’n taartrooster onmisbaar, en al helemaal voor taarten en cakes.

Recept

Ingrediënten

30 koeken

  • 200 gr. bloem
  • 200 gr. havermout
  • 150 gr. roomboter
  • 150 gr. lichte basterdsuiker
  • 50 gr. kristalsuiker
  • 8 gr. vanillesuiker
  • 100 gr. chocolade, 70% cacao
  • 2 eieren
  • 1 tl. bakpoeder
  • 1/2 tl. grof zeezout

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 180 graden en zet vast twee met bakpapier beklede bakplaten klaar. Snijd de boter in blokjes en doe in een mengkom. Laat op kamertemperatuur komen en haal ook vast de eieren uit de koelkast. Maal de helft van de havermout fijn met je keukenmachine of een staafmixer. Het hoeft net geen poeder te worden, een beetje structuur mag je blijven zien.

Doe de lichtbruine basterdsuiker, de gewone suiker en de vanillesuiker met het zeezout bij de boter. Meng alles met een handmixer tot een wat luchtig geheel, breek er dan twee eieren boven en mix goed door elkaar. Meng in een tweede mengkom de bloem met het bakpoeder en voeg beetje bij beetje toe aan het boter- en eiermengsel. Mix ook dit door elkaar met de handmixer tot je een wat kruimelig deeg krijgt.

Voeg nu de gemalen havermout toe en meng ook dit met de handmixer door het deeg. Leg de handmixer nu weg en voeg de resterende ongemalen havermout toe. Meng door het deeg met je handen, gewoon flink kneden tot het goed gemengd is. Snijd de chocolade met een koksmes in kleine stukjes en doe bij het deeg. Kneed ook dit goed door elkaar, niet te lang omdat de chocolade anders gaat smelten.

Neem nu steeds een plukje deeg tussen je vingers en rol hier tussen je handen een balletje van, ongeveer ter grootte van een bitterbal. Leg de balletjes deeg op de bakplaten en zorg dat er voldoende ruimte overblijft, ze lopen namelijk nog uit tijdens het bakken. Druk de balletjes deeg iets plat met de bolle kant van een vork.

Schuif de bakplaten nu in de voorverwarmde oven en bak de haverkoeken zo'n 15 minuten tot ze mooi goudbruin worden. Zet de bakplaten op het aanrecht op onderzetters of op het frame van je fornuis. Laat de haverkoeken ongeveer tien minuten afkoelen op de bakplaten. Leg ze daarna op een taartrooster en laat verder afkoelen.

Bewaar de haverkoeken met chocolade en grof zeezout in een afsluitbare trommel of bak. Als je hier onderin een velletje keukenpapier legt blijven je haverkoeken het langst goed. Maar net niet helemaal afgekoeld zijn ze gewoon het allerlekkerst, pas dus op dat je er niet van blijft eten.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Haverkoeken met chocolade en grof zeezout'
Afbeelding bij 'Haverkoeken met chocolade en grof zeezout'
Afbeelding bij 'Haverkoeken met chocolade en grof zeezout'
Afbeelding bij 'Haverkoeken met chocolade en grof zeezout'
Afbeelding bij 'Haverkoeken met chocolade en grof zeezout'
Afbeelding bij 'Haverkoeken met chocolade en grof zeezout'