Haverkoeken met chocolade en grof zeezout
Recept
Ingrediënten
30 koeken
- 200 gr. bloem
- 200 gr. havermout
- 150 gr. roomboter
- 150 gr. lichte basterdsuiker
- 50 gr. kristalsuiker
- 8 gr. vanillesuiker
- 100 gr. chocolade, 70% cacao
- 2 eieren
- 1 tl. bakpoeder
- 1/2 tl. grof zeezout
Bereidingswijze
Verwarm je oven voor op 180 graden en zet vast twee met bakpapier beklede bakplaten klaar. Snijd de boter in blokjes en doe in een mengkom. Laat op kamertemperatuur komen en haal ook vast de eieren uit de koelkast. Maal de helft van de havermout fijn met je keukenmachine of een staafmixer. Het hoeft net geen poeder te worden, een beetje structuur mag je blijven zien.
Doe de lichtbruine basterdsuiker, de gewone suiker en de vanillesuiker met het zeezout bij de boter. Meng alles met een handmixer tot een wat luchtig geheel, breek er dan twee eieren boven en mix goed door elkaar. Meng in een tweede mengkom de bloem met het bakpoeder en voeg beetje bij beetje toe aan het boter- en eiermengsel. Mix ook dit door elkaar met de handmixer tot je een wat kruimelig deeg krijgt.
Voeg nu de gemalen havermout toe en meng ook dit met de handmixer door het deeg. Leg de handmixer nu weg en voeg de resterende ongemalen havermout toe. Meng door het deeg met je handen, gewoon flink kneden tot het goed gemengd is. Snijd de chocolade met een koksmes in kleine stukjes en doe bij het deeg. Kneed ook dit goed door elkaar, niet te lang omdat de chocolade anders gaat smelten.
Neem nu steeds een plukje deeg tussen je vingers en rol hier tussen je handen een balletje van, ongeveer ter grootte van een bitterbal. Leg de balletjes deeg op de bakplaten en zorg dat er voldoende ruimte overblijft, ze lopen namelijk nog uit tijdens het bakken. Druk de balletjes deeg iets plat met de bolle kant van een vork.
Schuif de bakplaten nu in de voorverwarmde oven en bak de haverkoeken zo'n 15 minuten tot ze mooi goudbruin worden. Zet de bakplaten op het aanrecht op onderzetters of op het frame van je fornuis. Laat de haverkoeken ongeveer tien minuten afkoelen op de bakplaten. Leg ze daarna op een taartrooster en laat verder afkoelen.
Bewaar de haverkoeken met chocolade en grof zeezout in een afsluitbare trommel of bak. Als je hier onderin een velletje keukenpapier legt blijven je haverkoeken het langst goed. Maar net niet helemaal afgekoeld zijn ze gewoon het allerlekkerst, pas dus op dat je er niet van blijft eten.