Havermoutkoeken met chocolade, walnoot en kaneel

Havermoutkoeken met chocolade, walnoot en kaneel

Ik ben dol op zelfgebakken havermoutkoeken en besloot deze keer eens een lekkere variatie te maken. Het werden deze heerlijke havermoutkoeken met chocolade, walnoot en kaneel. Superlekkere koeken die je eigenlijk zo hebt gemaakt en je echt eens moet proberen.

Het deeg voor deze makkelijke koeken is zo klaar en ze hoeven ook niet heel lang in de oven. In iets meer dan een half uur heb je een stapel heerlijke havermoutkoeken. Lekker knapperig van buiten en zacht van binnen en nog warm het allerlekkerst. Bekijk hieronder het recept voor deze lekkere havermoutkoeken en bak ze zelf eens.

Recept

Ingrediënten

24 koeken

  • 200 gr. bloem
  • 180 gr. havermout
  • 125 gr. roomboter
  • 150 gr. bruine basterdsuiker
  • 100 gr. rietsuiker
  • 8 gr. vanillesuiker
  • 2 eieren
  • 100 gr. chocolade, 70% cacao
  • 50 gr. gepelde walnoten
  • 2 tl. bakpoeder
  • 1 tl. kaneel
  • 1/4 tl. zout

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 180 graden en zet vast twee bakplaten klaar die je bekleed met bakpapier.

Snijd de roomboter in blokjes en laat in een mengkom op kamertemperatuur komen. Haal ook vast de eieren uit de koelkast zodat de kou eraf is. Doe de bruine basterdsuiker, de rietsuiker en de vanillesuiker in de mengkom. Voeg direct kaneel, zout en de twee eieren toe en meng met een handmixer goed door elkaar.

Zeef boven een tweede mengkom de bloem en voeg hier het bakpoeder aan toe, roer door elkaar met een garde. Voeg nu beetje bij beetje de bloem toe aan het botermengsel en mix met de handmixer tot je een mooi deeg hebt. Hak de walnoten in kleine stukjes met een koksmes en roer met een spatel door het deeg.

Roer vervolgens met de spatel beetje bij beetje alle havermout door het deeg. Hak tenslotte de chocolade in kleine stukjes en roer ook deze door het deeg. Rol nu bolletjes van het deeg, ongeveer zo groot als een bitterbal. Verdeel de bolletjes deeg over beide bakplaten maar zorg dat er genoeg ruimte tussen het deeg overblijft.

Druk de bolletjes deeg vervolgens een beetje plat met je handpalm en schuif de bakplaten ongeveer 15 minuten in de oven. Verwissel halverwege beide bakplaten even van positie. Haal de bakplaten na 15 minuten uit de oven en laat de haverkoeken tien minuten afkoelen op de bakplaten. Schep ze vervolgens met een spatel op een taartrooster en laat verder afkoelen.

Bewaar de havermoutkoeken in een afgesloten pot of bak waar je onderin een velletje keukenpapier hebt gelegd. De koeken blijven een paar dagen lekker, hierna worden ze te zacht. In ons geval kregen de koeken trouwens geen tijd om zacht te worden, ze waren zo op.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Havermoutkoeken met chocolade, walnoot en kaneel'
Afbeelding bij 'Havermoutkoeken met chocolade, walnoot en kaneel'
Afbeelding bij 'Havermoutkoeken met chocolade, walnoot en kaneel'
Afbeelding bij 'Havermoutkoeken met chocolade, walnoot en kaneel'
Afbeelding bij 'Havermoutkoeken met chocolade, walnoot en kaneel'
Afbeelding bij 'Havermoutkoeken met chocolade, walnoot en kaneel'