Heerlijk brossige hazelnootkoekjes

Heerlijk brossige hazelnootkoekjes

Op internet zie je erg veel recepten voor hazelnootkoekjes, en omdat ik hazelnootkoekjes lekker vind heb ik daar eens goed naar gekeken. Het viel mij op dat veel hazelnootkoekjes vooral veel bloem en suiker bevatten en maar weinig hazelnoten, de hoogste tijd om daar eens verandering in te brengen.

Voor mijn hazelnootkoekjes heb ik een deel van het bloem vervangen door fijn gemalen hazelnoten, een soort hazelnotenmeel dus. Ik heb de hazelnoten natuurlijk eerst even geroosterd om er nog meer smaak aan te geven. Het resultaat was een partij heerlijk brossige hazelnootkoekjes die ook écht naar hazelnoot smaakten.

Recept

Ingrediënten

15 grote of 30 kleine koekjes

  • 125 gr. hazelnoten
  • 125 gr. ongezouten roomboter
  • 100 gr. bloem
  • 80 gr. lichte basterdsuiker
  • 1 1/2 tl. zout

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 160 graden en zet een bakplaat klaar die je bekleedt met bakpapier, leg de hazelnoten op de bakplaat en rooster deze zo'n 10 minuten in de voorverwarmde oven. Laat ze een klein beetje afkoelen en verwijder indien nodig zoveel mogelijk de bruine velletjes.  Door het roosteren krijgen de hazelnoten nog meer smaak.

Het verwijderen van de velletjes gaat het makkelijkst door de geroosterde hazelnoten tussen een theedoek te vouwen en daar goed overheen te rollen met je handen. Haal de schone noten er tussen uit en herhaal zo vaak als nodig tot de hazelnoten goed schoon zijn. Laat de ovenplaat klaar staan voor zo en verhoog de oventemperatuur vast naar 180 graden.

Weeg 100 gr. hazelnoten af en maal deze net zolang in je keukenmachine tot je een poeder hebt, dit poeder moet zo fijn mogelijk zijn zodat je het zo makkelijk als meel kunt gebruiken. Let op dat je niet te lang door gaat omdat de hazelnoten anders de olie gaan verliezen en in een pasta veranderen.

Zeef de bloem boven een beslagkom en voeg de basterdsuiker, het zout en de fijngemalen hazelnoten toe. Meng alles goed door elkaar met een garde en snijd daarna de koude roomboter in de beslagkom met twee messen in kleine blokjes en kneed tot je een dikke bal deeg hebt. Maal de resterende 25 gram hazelnoten grof in je keukenmachine of hak ze fijn met een koksmes, je moet kleine stukjes hazelnoot over houden.

Strooi de fijn gehakte hazelnoot over het deeg en kneed nogmaals goed door elkaar. Kneed er 30 kleine bolletjes van of 15 grotere en verspreid deze over de met bakpapier beklede bakplaat. Druk de bolletjes een beetje plat tot ze circa één halve centimeter dik zijn. Schuif de ovenplaat in de oven en bak de koekjes in 10 tot 15 minuten op 180 graden.

De koekjes zijn klaar als de randen van de koekjes lichtbruin beginnen te verkleuren. Haal de bakplaat uit je oven en laat de koekjes helemaal afkoelen op de bakplaat. In het begin zijn ze nog erg zacht maar naarmate ze afkoelen worden ze harder. Zijn de koekjes afgekoeld en hard dan leg je ze nog even op een bakrooster zodat ook de onderkant droog kan worden.

Bewaar de hazelnootkoekjes in een afgesloten pot of trommel en leg eventueel een velletje keukenpapier onderin, zo blijven je koekjes heerlijk krokant en bros.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Heerlijk brossige hazelnootkoekjes'
Afbeelding bij 'Heerlijk brossige hazelnootkoekjes'
Afbeelding bij 'Heerlijk brossige hazelnootkoekjes'
Afbeelding bij 'Heerlijk brossige hazelnootkoekjes'
Afbeelding bij 'Heerlijk brossige hazelnootkoekjes'
Afbeelding bij 'Heerlijk brossige hazelnootkoekjes'
Afbeelding bij 'Heerlijk brossige hazelnootkoekjes'