Heerlijke vanille chocolade koekjes

Heerlijke vanille chocolade koekjes
Gebak
15 minuten + 15 minuten oven
30 koekjes

Zelf koekjes maken blijft een van mijn favoriete bezigheden. Niet alleen omdat het leuk is om te doen maar ook omdat zelfgemaakte koekjes gewoon heel erg lekker zijn. En omdat je alles zelf bereid weet je precies wat er allemaal in zit. In deze vanille chocolade koekjes is dat dus onder andere vanille en cacao.

Meestal gebruik ik voor het deeg van koekjes koude roomboter, bij deze duo-koekjes koos ik er voor om de boter te smelten. Je krijgt zo een heel zacht deeg waarbij je de twee soorten makkelijk aan elkaar kan plakken. Zorg dat je wat keukenpapier klaar hebt liggen want het chocoladedeeg staat garant voor vieze handen. Verder is dit recept gewoon heel erg makkelijk, en lekker!

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (30 koekjes)

  • 250 gr. bloem
  • 200 gr. ongezouten roomboter
  • 150 gr. witte basterdsuiker
  • 25 gr. cacaopoeder
  • 2 tl. bakpoeder
  • 1 1/2 tl. vanille-essence*
  • 1/2 tl. zout

* Als je vanillestokjes in huis hebt kan je ook het merg van twee vanillestokjes gebruiken, dit is nog lekkerder. Snijd de stokjes in de lengte over en schraap met een mespunt het merg eruit.

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 180 graden en zet vast twee met bakpapier beklede bakplaten klaar. Zet een steelpannetje op het vuur en laat de roomboter hier langzaam in smelten.

Zeef ondertussen de bloem en de basterdsuiker boven een mengkom, druk eventueel de klontjes basterdsuiker met de bolle kant van een lepel door je zeef heen. Voeg hier het bakpoeder en het zout aan toe en roer alles even door elkaar met een garde.

Zodra de boter is gesmolten giet je deze bij het bloemmengsel en roert alles even goed door elkaar, doe de vanille-essence erbij en roer nogmaals goed door. Je kan dit met een garde of met een lepel doen, het deeg blijft erg zacht maar dat is juist de bedoeling. Kneed even met je handen tot je een mooie compacte massa hebt.

Pak nu een tweede mengkom en doe hier de helft van het deeg in, circa 300 gram. Strooi hier het cacaopoeder doorheen en kneed het deeg goed door elkaar met je handen. Je hebt nu twee mengkommen klaar staan om balletjes te gaan draaien.

Omdat het deeg door de gesmolten boter letterlijk boterzacht is kan je in allebei je handen tegelijk een bolletje kneden, ongeveer ter grootte van een euromunt. In de ene hand kneed je een vanillebolletje, in je andere een chocoladebolletje. Druk de twee bolletjes tegen elkaar zodat ze vastplakken en leg deze op de bakplaat.

Dit herhaal je tot je allebei de mengkommen helemaal leeg hebt gemaakt, je hebt nu ongeveer 30 dubbele bolletjes op je bakplaten liggen. Druk deze nu plat met je vingers tot ze ongeveer een halve centimeter dik zijn. Omdat het deeg zo zacht is blijven beide soorten goed aan elkaar zitten. Eventueel werk je met je vingers de randjes een beetje bij maar dit soort ambachtelijke koekjes hoeven er niet perfect uit te zien.

Schuif de bakplaten nu in de voorverwarmde oven en laat ze ongeveer 15 minuten bakken. Kijk aan het einde even of het niet te hard gaat, anders haal je ze er wat eerder uit. Zijn ze nog niet goudbruin aan het einde dan verleng je de oventijd een paar minuten, zeker niet te lang.

Als je de bakplaten uit de oven hebt gehaald laat je de koekjes op de bakplaat afkoelen. Als de bakplaten helemaal zijn afgekoeld, en dat gaat best snel, haal je de koekjes er vanaf en leg je ze nog even op een taartrooster. Als de vanille chocolade koekjes zijn afgekoeld bewaar je ze in een afgesloten trommel of weckfles.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Heerlijke vanille chocolade koekjes
Heerlijke vanille chocolade koekjes
Heerlijke vanille chocolade koekjes
Heerlijke vanille chocolade koekjes
Heerlijke vanille chocolade koekjes
Heerlijke vanille chocolade koekjes
Heerlijke vanille chocolade koekjes
Heerlijke vanille chocolade koekjes
Heerlijke vanille chocolade koekjes

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens