Kaneelbroodjes

Kaneelbroodjes
Gebak
25 minuten + 90 minuten rijzen + 8 minuten oven
40 stuks

Kaneelbroodjes wilde ik al een hele tijd maken. Op de een of andere manier was het er echter nog niet van gekomen. Laatst had ik er eindelijk eens de tijd voor gemaakt en ging ik aan de slag. Op internet zijn veel recepten voor kaneelbroodjes te vinden. Maar ik koos voor het recept dat ik een hele tijd geleden eens op de website van IKEA vond.

Met een paar kleine aanpassingen ging ik aan de slag en bakte er twee bakplaten kaneelbroodjes mee. Dit tot grote vreugde van de buren die allemaal een kaneelbroodje konden proeven. Met dit recept maak je er 40, meer dan genoeg dus. Gelukkig kan je ze prima invriezen. Later kan je ze dan rechtstreeks uit de diepvries weer opwarmen. Doe ze dan 5 minuten in de oven op 200 graden. Ontdooien is niet nodig.

Het makkelijke recept voor deze Zweedse kaneelbroodjes vind je hieronder. En als je liever iets anders maakt vind je hier nog veel meer lekkere bak recepten.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (40 stuks)

  • 750 gr. bloem
  • 125 gr. suiker
  • 125 gr. roomboter
  • 5 dl. melk
  • 1/2 tl. kardemom
  • 14 gr. instant gist (2 zakjes)
  • snufje zout
  • bruine basterdsuiker
  • 1 ei

Vulling:

  • 75 gr. roomboter, zacht
  • 65 gr. suiker
  • 2 el. kaneel

Icing:

  • 1 el. water
  • 3 el. poedersuiker
  • 1 el. crème fraiche

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm de melk tot deze handwarm is. Smelt in een tweede pannetje de roomboter en meng deze door de melk. In de tussentijd meng je in een mengkom de bloem, instant gist, kardemom, suiker en zout door elkaar. Je kan het deeg voor de kaneelbroodjes nu op twee manieren maken.

Deeg maken met de keukenmachine

Heb je een keukenmachine die kan kneden? Doe dan de kneedhaak op de machine en doe het bloemmengsel in de mengkom. Laat de keukenmachine draaien en giet er langzaam de warme melk met de boter bij. Laat de keukenmachine draaien tot je een glad deeg krijgt dat niet meer kleeft. Laat het deeg een klein uurtje rijzen.

Deeg kneden met de hand

Kneed je het deeg voor de kaneelbroodjes met de hand? Giet dan het boter- en melkmengsel bij het bloemmengsel. Kneed met de handen door elkaar tot het deeg niet meer plakt. Dit kan wel een flinke tijd duren. Op een gegeven moment merk je dat het deeg steeds makkelijker van je handen gaat. Maak er dan een grote bal van en laat dit een klein uurtje rijzen.

Maak de vulling

Als het deeg rijst maak je de vulling. Meng hiervoor de zachte boter, suiker en kaneel door elkaar. Dit kan met een handmixer of gewoon met een vork. De bedoeling is dat je een zacht mengsel krijgt dat je zo makkelijk uit kan smeren.

Bereid de kaneelbroodjes

Verdeel het gerezen deeg nu in twee porties. Strooi wat bloem op je werkblad en rol een portie deeg uit tot een lap van ongeveer 30 cm bij 30 cm. Smeer nu de helft van de vulling over het deeg en rol het vervolgens op. Snijd in 20  stukjes en leg deze op een bakplaat, laat wat ruimte tussen elk plakje. Herhaal dit voor de tweede portie deeg.

Laat beide bakplaten nog 30 minuten staan zodat alles nog eens kan rijzen. Verwarm intussen je oven voor op 250 graden. Klop een ei los en smeer de kaneelbroodjes hier mee in. Strooi er wat bruine basterdsuiker over. Bak vervolgens de kaneelbroodjes zo'n 5 tot 10 minuten. Kijk na vijf minuten of ze al mooi gekleurd zijn. Zo niet dan bak je ze steeds een minuutje langer tot ze de gewenste kleur hebben.

Meng intussen de poedersuiker met  de crème fraîche en het water tot een vloeibaar en glad mengsel. Sprenkel dit met een lepel over de kaneelbroodjes. Serveer de kaneelbroodjes nog warm.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Kaneelbroodjes
Kaneelbroodjes
Kaneelbroodjes
Kaneelbroodjes
Kaneelbroodjes
Kaneelbroodjes
Kaneelbroodjes
Kaneelbroodjes
Kaneelbroodjes

Voedingswaarden (per stuk)

  • Energie 134 kcal.
  • Vetten 5 gr.
  • Waarvan verzadigd 3 gr.
  • Koolhydraten 18 gr.
  • Waarvan suikers 5 gr.
  • Vezels 0 gr.
  • Eiwitten 2 gr.
  • Zout 0.1 gr.
  • Natrium 40 mg.

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens