Kaneelbroodjes
Recept
Ingrediënten
40 stuks
- 750 gr. bloem
- 125 gr. suiker
- 125 gr. roomboter
- 5 dl. melk
- 1/2 tl. kardemom
- 14 gr. instant gist (2 zakjes)
- snufje zout
- bruine basterdsuiker
- 1 ei
Vulling:
- 75 gr. roomboter, zacht
- 65 gr. suiker
- 2 el. kaneel
Icing:
- 1 el. water
- 3 el. poedersuiker
- 1 el. crème fraiche
Bereidingswijze
Verwarm de melk tot deze handwarm is. Smelt in een tweede pannetje de roomboter en meng deze door de melk. In de tussentijd meng je in een mengkom de bloem, instant gist, kardemom, suiker en zout door elkaar. Je kan het deeg voor de kaneelbroodjes nu op twee manieren maken.
Deeg maken met de keukenmachine
Heb je een keukenmachine die kan kneden? Doe dan de kneedhaak op de machine en doe het bloemmengsel in de mengkom. Laat de keukenmachine draaien en giet er langzaam de warme melk met de boter bij. Laat de keukenmachine draaien tot je een glad deeg krijgt dat niet meer kleeft. Laat het deeg een klein uurtje rijzen.
Deeg kneden met de hand
Kneed je het deeg voor de kaneelbroodjes met de hand? Giet dan het boter- en melkmengsel bij het bloemmengsel. Kneed met de handen door elkaar tot het deeg niet meer plakt. Dit kan wel een flinke tijd duren. Op een gegeven moment merk je dat het deeg steeds makkelijker van je handen gaat. Maak er dan een grote bal van en laat dit een klein uurtje rijzen.
Maak de vulling
Als het deeg rijst maak je de vulling. Meng hiervoor de zachte boter, suiker en kaneel door elkaar. Dit kan met een handmixer of gewoon met een vork. De bedoeling is dat je een zacht mengsel krijgt dat je zo makkelijk uit kan smeren.
Bereid de kaneelbroodjes
Verdeel het gerezen deeg nu in twee porties. Strooi wat bloem op je werkblad en rol een portie deeg uit tot een lap van ongeveer 30 cm bij 30 cm. Smeer nu de helft van de vulling over het deeg en rol het vervolgens op. Snijd in 20 stukjes en leg deze op een bakplaat, laat wat ruimte tussen elk plakje. Herhaal dit voor de tweede portie deeg.
Laat beide bakplaten nog 30 minuten staan zodat alles nog eens kan rijzen. Verwarm intussen je oven voor op 250 graden. Klop een ei los en smeer de kaneelbroodjes hier mee in. Strooi er wat bruine basterdsuiker over. Bak vervolgens de kaneelbroodjes zo'n 5 tot 10 minuten. Kijk na vijf minuten of ze al mooi gekleurd zijn. Zo niet dan bak je ze steeds een minuutje langer tot ze de gewenste kleur hebben.
Meng intussen de poedersuiker met de crème fraîche en het water tot een vloeibaar en glad mengsel. Sprenkel dit met een lepel over de kaneelbroodjes. Serveer de kaneelbroodjes nog warm.
Recepten in je mail
Voedingswaarden per stuk
- Energie 134 kcal.
- Vetten 5 gr.
- Waarvan verzadigd 3 gr.
- Koolhydraten 18 gr.
- Waarvan suikers 5 gr.
- Vezels 0 gr.
- Eiwitten 2 gr.
- Zout 0.1 gr.
- Natrium 40 mg.