Roomboter kerstkransjes met amandelschaafsel en suiker

Roomboter kerstkransjes met amandelschaafsel en suiker
Gebak
25 minuten + ca. 20 minuten oven
25 kerstkransjes

Een van de lekkerste dingen rond de kerst vind ik altijd de kerstkransjes. Ik kan die koekjes met het amandelschaafsel en meegebakken suiker gewoon niet laten staan. Vroeger kocht ik ze altijd bij de banketbakker maar tegenwoordig maak ik ze natuurlijk zelf.

Sinds ik de Magimix Pattisier heb is het maken van deeg helemaal een fluitje van een cent maar ook met de hand heb je het deeg zo klaar. Je hebt maar een paar ingrediënten en een voorverwarmde oven nodig voor de allerlekkerste zelfgebakken roomboter kerstkransjes. Het makkelijke recept vind je hieronder, laat de kerstpret maar beginnen.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (25 kerstkransjes)

  • 200 gr. bloem
  • 4 gr. bakpoeder
  • 100 gr. lichte basterdsuiker
  • 120 gr. roomboter, uit de koelkast
  • 1 ei
  • 1/4 tl. zout
  • kristalsuiker
  • 50 gr. amandelschaafsel

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm de oven vast voor op 200 graden en zet twee met bakpapier beklede ovenplaten klaar. Klop een ei los in een apart bakje.

Zeef de bloem boven een mengkom en roer hier met een garde het bakpoeder doorheen. Voeg de basterdsuiker, het zout en de helft van het ei toe en doe er de nog koude roomboter bij. Snijd de boter met twee mesjes klein en kneed daarna kort tot je een mooie deegbal over houdt.

Zelf heb ik het deeg in de Magimix Pattisier bereid, dan doe je alle ingrediënten in de mengkom en een minuut later is je deeg klaar, ideaal. Maar zoals ik al zei, ook met de hand heb je dit deeg erg snel bereid.

Bestuif je aanrecht met wat bloem en rol de bal deeg uit tot deze iets minder dan een halve centimeter dik is. Steek er met een steekvormpje rondjes, sterretjes of een andere vorm uit en boor met een appelboor een klein gaatje in het midden. Leg de koekjes op de bakplaat en gebruik het resterende deeg om een nieuwe bal te rollen. Herhaal dit tot je al het deeg hebt gebruikt.

Smeer de koekjes in met de resterende helft van het losgeklopte ei, dit gaat het makkelijkst met een siliconen kwastje. Strooi er wat suiker en amandelschaafsel over en zet de koekjes zo'n 15 tot 20 minuten in je voorverwarmde oven. Kijk na een kwartier even of ze niet te hard gaan, zijn ze nog niet goudbruin dan laat je de koekjes nog een paar minuten bakken.

Haal de ovenplaten uit je oven en laat de koekjes op de ovenplaat afkoelen. Bewaar ze in een afgesloten pot, al zijn ze een beetje warm het allerlekkerst.

Tip: heb je geen steekvormpjes dan kan je ook gewoon een glas gebruiken om rondjes uit te steken.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Roomboter kerstkransjes met amandelschaafsel en suiker
Roomboter kerstkransjes met amandelschaafsel en suiker
Roomboter kerstkransjes met amandelschaafsel en suiker
Roomboter kerstkransjes met amandelschaafsel en suiker
Roomboter kerstkransjes met amandelschaafsel en suiker
Roomboter kerstkransjes met amandelschaafsel en suiker
Roomboter kerstkransjes met amandelschaafsel en suiker
Roomboter kerstkransjes met amandelschaafsel en suiker
Roomboter kerstkransjes met amandelschaafsel en suiker

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens