Roomboter kerstkransjes met amandelschaafsel en suiker

Roomboter kerstkransjes met amandelschaafsel en suiker

Een van de lekkerste dingen rond de kerst vind ik altijd de kerstkransjes. Ik kan die koekjes met het amandelschaafsel en meegebakken suiker gewoon niet laten staan. Vroeger kocht ik ze altijd bij de banketbakker maar tegenwoordig maak ik ze natuurlijk zelf.

Sinds ik de Magimix Pattisier heb is het maken van deeg helemaal een fluitje van een cent maar ook met de hand heb je het deeg zo klaar. Je hebt maar een paar ingrediënten en een voorverwarmde oven nodig voor de allerlekkerste zelfgebakken roomboter kerstkransjes. Het makkelijke recept vind je hieronder, laat de kerstpret maar beginnen.

Recept

Ingrediënten

25 kerstkransjes

  • 200 gr. bloem
  • 4 gr. bakpoeder
  • 100 gr. lichte basterdsuiker
  • 120 gr. roomboter, uit de koelkast
  • 1 ei
  • 1/4 tl. zout
  • kristalsuiker
  • 50 gr. amandelschaafsel

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm de oven vast voor op 200 graden en zet twee met bakpapier beklede ovenplaten klaar. Klop een ei los in een apart bakje.

Zeef de bloem boven een mengkom en roer hier met een garde het bakpoeder doorheen. Voeg de basterdsuiker, het zout en de helft van het ei toe en doe er de nog koude roomboter bij. Snijd de boter met twee mesjes klein en kneed daarna kort tot je een mooie deegbal over houdt.

Zelf heb ik het deeg in de Magimix Pattisier bereid, dan doe je alle ingrediënten in de mengkom en een minuut later is je deeg klaar, ideaal. Maar zoals ik al zei, ook met de hand heb je dit deeg erg snel bereid.

Bestuif je aanrecht met wat bloem en rol de bal deeg uit tot deze iets minder dan een halve centimeter dik is. Steek er met een steekvormpje rondjes, sterretjes of een andere vorm uit en boor met een appelboor een klein gaatje in het midden. Leg de koekjes op de bakplaat en gebruik het resterende deeg om een nieuwe bal te rollen. Herhaal dit tot je al het deeg hebt gebruikt.

Smeer de koekjes in met de resterende helft van het losgeklopte ei, dit gaat het makkelijkst met een siliconen kwastje. Strooi er wat suiker en amandelschaafsel over en zet de koekjes zo'n 15 tot 20 minuten in je voorverwarmde oven. Kijk na een kwartier even of ze niet te hard gaan, zijn ze nog niet goudbruin dan laat je de koekjes nog een paar minuten bakken.

Haal de ovenplaten uit je oven en laat de koekjes op de ovenplaat afkoelen. Bewaar ze in een afgesloten pot, al zijn ze een beetje warm het allerlekkerst.

Tip: heb je geen steekvormpjes dan kan je ook gewoon een glas gebruiken om rondjes uit te steken.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Roomboter kerstkransjes met amandelschaafsel en suiker'
Afbeelding bij 'Roomboter kerstkransjes met amandelschaafsel en suiker'
Afbeelding bij 'Roomboter kerstkransjes met amandelschaafsel en suiker'
Afbeelding bij 'Roomboter kerstkransjes met amandelschaafsel en suiker'
Afbeelding bij 'Roomboter kerstkransjes met amandelschaafsel en suiker'
Afbeelding bij 'Roomboter kerstkransjes met amandelschaafsel en suiker'
Afbeelding bij 'Roomboter kerstkransjes met amandelschaafsel en suiker'
Afbeelding bij 'Roomboter kerstkransjes met amandelschaafsel en suiker'
Afbeelding bij 'Roomboter kerstkransjes met amandelschaafsel en suiker'