
Knapperige havermoutkoekjes met citroen
Recept
Ingrediënten
30 koekjes
- 200 gr. bloem
- 2 tl. bakpoeder
- 1/4 tl. zout
- 2 eieren
- 130 gr. rozijnen, donker
- 1 tl. kaneel
- 1 citroen (om te raspen)
- 125 gr. roomboter
- 135 gr. fijne kristalsuiker
- 135 gr. bruine basterdsuiker
- 1 tl. vanille-extract
- 180 gr. havermout
- 50 gr. walnoten
Bereidingswijze
Rasp de schil van de citroen en vang deze op in een bakje of op een schoteltje. Breek de eieren boven een kommetje en meng deze met de rozijnen, de rasp van de citroen en het kaneelpoeder. Laat dit mengsel minimaal een uur staan zodat de smaken goed in elkaar trekken.
Haal de boter vast uit de koelkast zodat deze op kamertemperatuur is. Verwarm de oven voor op 180 graden en zet twee bakplaten klaar met bakpapier. Zeef de bloem boven een kom en roer hier met een garde het bakpoeder doorheen. Voeg tenslotte het zout toe, roer nogmaals goed door en zet het bloemmengsel even apart.
Snijd de boter in kleine blokjes en doe deze in een kom. Voeg de suiker, de basterdsuiker en het vanille-extract toe en mix deze goed door elkaar. Vervolgens meng je er met de mixer beetje bij beetje het bloemmengsel doorheen, je krijgt als het goed is een klonterig deeg. Voeg nu het rozijnmengsel toe en roer goed door met een lepel.
Hak de walnoten grof met een koksmes en voeg deze samen met de havermout toe aan het deeg. Nogmaals goed doorroeren tot je een mooi deeg hebt waar je balletjes van kan draaien. Draai nu balletjes van het deeg die iets groter dan een flinke bitterbal zijn en leg deze op de met bakpapier bedekte bakplaat.
Zorg dat er genoeg ruimte tussen de balletjes deeg zit en druk alle balletjes een beetje plat. Zet de bakplaat nu in de voorverwarmde oven en bak ze ongeveer 15 minuten tot ze mooi bruin worden. Haal ze hierna uit de oven en laat ze afkoelen op een bakrooster, klaar zijn je knapperige havermoutkoekjes.
Recepten in je mail





