Knapperige pindakoekjes met chocolade en zeezout

Knapperige pindakoekjes met chocolade en zeezout

Laatst hadden we thuis zoveel doppinda’s liggen dat we niet wisten hoe die ooit nog op zouden komen. Dus verwarmde ik mijn oven maar voor en bakte ik een heerlijke lading van deze knapperige pindakoekjes met chocolade en zeezout. Het meeste werk zat hem in het doppen van al die pinda’s dus ik zou gewoon een bakje ongezouten pinda’s gebruiken. Dan heb je deze lekker knapperige koekjes echt zo gemaakt.

Vind je koekjes bakken net zo leuk als ik dan is het boek Bakbijbel van Rutger van den Broek misschien wel iets voor je. Bakbijbel, Rutger bakt van A tot Z is hét naslagwerk voor iedereen die van thuisbakken houdt. Van lekkere koekjes tot heerlijk gebak en voorzien van talloze tips en trucs. Net als de andere kookbijbels is deze Bakbijbel een van mijn favoriete kookboeken. Het recept voor deze knapperige pindakoekjes met chocolade en zeezout vind je er niet in terug, maar dat staat gelukkig hieronder.

Recept

Ingrediënten

25 koeken

  • 200 gr. bloem
  • 175 gr. pinda's, ongezouten
  • 135 gr. roomboter
  • 120 gr. lichte basterdsuiker
  • 50 gr. fijne kristalsuiker
  • 100 gr. chocolade, 70% cacao
  • 8 gr. vanillesuiker
  • 1 ei
  • 1 tl. grof zeezout
  • 1 tl. bakpoeder

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 180 graden en zet vast twee bakplaten met bakpapier klaar. Haal de roomboter vantevoren uit de koelkast en snijd in blokjes, laat op kamertemperatuur komen. Haal ook het ei vast uit de koelkast zodat de ergste kou eraf is, zo is het deeg straks makkelijker te maken.

Doe de lichte basterdsuiker, de fijne kristalsuiker, de vanillesuiker en het zeezout met de blokjes boter in een mengkom. Klop het met een handmixer tot een luchtig geheel, gebruik hiervoor de gardes van je mixer. Breek er een ei boven en meng ook dit door het luchtige boter- en suikermengsel. Meng intussen de bloem met het bakpoeder in een tweede mengkom, dit kan je gewoon even door elkaar roeren. Doe het bloemmengsel nu beetje bij beetje bij het boter- en suikermengsel en mix met de handmixer door elkaar, je krijgt op een gegeven moment een wat kruimelig deeg.

Hak de pinda's fijn met een keukenmachine of bijvoorbeeld in een vijzel. Eventueel kan je ze ook fijn hakken met een koksmes al is dat wat meer werk. Doe de fijngehakte pinda's bij het kruimelige deeg in de mengkom en kneed met je handen door elkaar tot een steviger deeg. Hak de reep chocolade met een koksmes in kleine stukjes en kneed ook deze kort door het deeg.

Kneed er nu met je handen balletjes van ter grootte van een bitterbal, verdeel deze over de bakplaten maar laat er genoeg ruimte tussen. Druk een beetje plat met de bolle kant van een vork, de koekjes zullen in de oven verder uitlopen. Bak de koekjes nu ongeveer 18 minuten in je voorverwarmde oven tot ze lekker krokant van buiten zijn.

Haal de bakplaten uit de oven en laat de koekjes eerst op de bakplaten afkoelen. Hierna leg je de koekjes nog op een taartrooster zodat ook de wat vochtige onderkant van de koekjes droog wordt. Bewaar de koekjes in een afsluitbare trommel waar je onderin een velletje keukenpapier legt, zo bijven deze knapperige pindakoekjes met chocolade en zeezout het langst lekker. Al zijn ze net uit de oven en nog een beetje warm natuurlijk helemaal onweerstaanbaar.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Knapperige pindakoekjes met chocolade en zeezout'
Afbeelding bij 'Knapperige pindakoekjes met chocolade en zeezout'
Afbeelding bij 'Knapperige pindakoekjes met chocolade en zeezout'
Afbeelding bij 'Knapperige pindakoekjes met chocolade en zeezout'
Afbeelding bij 'Knapperige pindakoekjes met chocolade en zeezout'
Afbeelding bij 'Knapperige pindakoekjes met chocolade en zeezout'
Afbeelding bij 'Knapperige pindakoekjes met chocolade en zeezout'