Krokante haverkoeken met rozijnen en sesam

Krokante haverkoeken met rozijnen en sesam

In Utrecht heb je de Torteltuin, een gezellig speeltuintje waar Jannie de scepter zwaait. ook kan je bij Jannie terecht voor een bakje koffie en allerlei lekkere koeken. De zelfgebakken haverkoeken van Jannie zijn niet te weerstaan maar het recept blijft geheim.

Ik heb al eens eerder geprobeerd om zelf lekkere haverkoeken te bakken maar die poging was niet helemaal geslaagd, het leken meer een soort zachte muesli-repen. Gisteren heb ik een nieuwe poging gewaagd en deze keer waren ze wel heel erg lekker.

De basis heb ik uit een kookboek voor baksels zonder suiker, maar als echte zoetekauw heb ik er toch basterdsuiker in gedaan. De combinatie met kaneel, zaden en rozijnen was heerlijk en je moet ze echt zelf eens proberen te maken. Het recept is heel erg makkelijk dus wat houdt je tegen?

Recept

Ingrediënten

10 grote koeken

  • 100 gr. volkorenmeel
  • 100 gr. roomboter
  • 100 gr. lichte basterdsuiker
  • 50 gr. havervlokken
  • 35 gr. rozijnen
  • 25 gr. pitten en zaden*
  • 15 gr. sesamzaad
  • 2 tl. kaneelpoeder
  • 1 1/2 tl. bakpoeder
  • 2 el. water (ca. 30 ml.)
  • 1/4 tl. zout

* Ik gebruikte een pitten- en zadenmix met pijnboompitjes, zonnebloempitten en pompoenpitten. Deze had ik nog over van de zelfgemaakte cruesli en leken mij erg lekker in deze haverkoeken.

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 170 graden en leg vast een bakplaat met bakpapier klaar.

Zeef het volkorenmeel boven een grote kom en doe hier het bakpoeder, de basterdsuiker, het kaneelpoeder en het zout bij. Roer alles even goed door elkaar met een garde zodat alle ingrediënten goed mengen. Smelt de roomboter alvast op een laag vuurtje.

Doe de havervlokken, de rozijnen, het sesamzaad en de pitten en zaden bij het meel en roer alles nogmaals goed door elkaar. Giet de gesmolten boter in de beslagkom en voeg tenslotte nog twee eetlepels water toe. Kneed alles goed door elkaar met je handen tot je een mooi kleverig deeg krijgt.

Draai tien ballen van het deeg en leg deze op voldoende afstand van elkaar op de bakplaat, druk ze daarna plat tot ze een dikte van ongeveer een halve centimeter hebben. Schuif de bakplaat in het midden van je voorverwarmde oven en laat de koeken zo'n 25 minuten bakken.

Haal de bakplaat uit de oven als de koeken mooi bruin zijn geworden en de randjes een beetje hard beginnen te worden, laat ze daarna afkoelen op de bakplaat. Je kan de koeken het best bewaren in een afgesloten trommel met een klein velletje keukenpapier op de bodem.

Tip: als de balletjes deeg wat lastig te rollen zijn kan je het deeg een paar minuten laten staan, het zal dan iets steviger worden en wat makkelijker te verwerken zijn.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Krokante haverkoeken met rozijnen en sesam'
Afbeelding bij 'Krokante haverkoeken met rozijnen en sesam'
Afbeelding bij 'Krokante haverkoeken met rozijnen en sesam'
Afbeelding bij 'Krokante haverkoeken met rozijnen en sesam'
Afbeelding bij 'Krokante haverkoeken met rozijnen en sesam'
Afbeelding bij 'Krokante haverkoeken met rozijnen en sesam'