Krokante haverkoeken met rozijnen en sesam
Recept
Ingrediënten
10 grote koeken
- 100 gr. volkorenmeel
- 100 gr. roomboter
- 100 gr. lichte basterdsuiker
- 50 gr. havervlokken
- 35 gr. rozijnen
- 25 gr. pitten en zaden*
- 15 gr. sesamzaad
- 2 tl. kaneelpoeder
- 1 1/2 tl. bakpoeder
- 2 el. water (ca. 30 ml.)
- 1/4 tl. zout
* Ik gebruikte een pitten- en zadenmix met pijnboompitjes, zonnebloempitten en pompoenpitten. Deze had ik nog over van de zelfgemaakte cruesli en leken mij erg lekker in deze haverkoeken.
Bereidingswijze
Verwarm je oven voor op 170 graden en leg vast een bakplaat met bakpapier klaar.
Zeef het volkorenmeel boven een grote kom en doe hier het bakpoeder, de basterdsuiker, het kaneelpoeder en het zout bij. Roer alles even goed door elkaar met een garde zodat alle ingrediënten goed mengen. Smelt de roomboter alvast op een laag vuurtje.
Doe de havervlokken, de rozijnen, het sesamzaad en de pitten en zaden bij het meel en roer alles nogmaals goed door elkaar. Giet de gesmolten boter in de beslagkom en voeg tenslotte nog twee eetlepels water toe. Kneed alles goed door elkaar met je handen tot je een mooi kleverig deeg krijgt.
Draai tien ballen van het deeg en leg deze op voldoende afstand van elkaar op de bakplaat, druk ze daarna plat tot ze een dikte van ongeveer een halve centimeter hebben. Schuif de bakplaat in het midden van je voorverwarmde oven en laat de koeken zo'n 25 minuten bakken.
Haal de bakplaat uit de oven als de koeken mooi bruin zijn geworden en de randjes een beetje hard beginnen te worden, laat ze daarna afkoelen op de bakplaat. Je kan de koeken het best bewaren in een afgesloten trommel met een klein velletje keukenpapier op de bodem.
Tip: als de balletjes deeg wat lastig te rollen zijn kan je het deeg een paar minuten laten staan, het zal dan iets steviger worden en wat makkelijker te verwerken zijn.