Lekker snelle volkorenkoekjes

Lekker snelle volkorenkoekjes
Gebak
10 minuten + 20 minuten oven
30 koekjes

Afgelopen weekend ben ik druk aan de slag geweest met de Kookidee nieuwsbrief, maar gelukkig had ik ook nog tijd genoeg om wat lekkers te bakken. Ik heb dit keer lekker snelle volkorenkoekjes gemaakt, heerlijk puur en zonder al teveel poespas. Dat ze lekker waren blijkt wel uit het feit dat ik dit weekend drie ladingen heb gemaakt. En nee, die hebben we niet allemaal zelf opgegeten.

De volkorenkoekjes zijn echt heel makkelijk te maken. Je hebt er bijna niets voor nodig, zelfs geen mixer of vormpjes. Lekker kneden met je handen, platdrukken op de ovenplaat en na 20 minuten in de oven liggen je koekjes af te koelen op het aanrecht. Hier het recept zodat je ze zelf kan maken, makkelijk toch?

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (30 koekjes)

  • 100 gr. volkorenmeel
  • 60 gr. bloem
  • 120 gr. roomboter (koud)
  • 80 gr. lichte basterdsuiker
  • 1/2 tl. zout (1,5 gram)

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 170 graden en leg vast twee met bakpapier bedekte bakplaten klaar.

Zeef het volkorenmeel en de bloem boven een grote beslagkom en voeg de basterdsuiker en het zout toe, roer even door met een garde zodat alles goed is gemengd. Weeg 120 gram roomboter af die direct uit de koelkast is gekomen, anders wordt het deeg te zacht. Snijd met twee messen de roomboter in je beslagkom in kleine stukjes.

Kneed met de hand alles door elkaar totdat je een mooie bal deeg hebt, dit lukt prima met één hand en moet niet te lang duren omdat de boter dan alsnog te zacht zal worden. Pluk nu steeds een beetje deeg van de bal en draai hier tussen twee handen snel balletjes van ter grootte van een soepballetje. Leg deze met wat afstand van elkaar op je bakplaat.

Druk met je vingers alle balletjes plat tot je een schijfje van ongeveer een halve centimeter dik krijgt. Zet de ovenplaten nu ongeveer 20 minuten in je voorverwarmde oven en kijk aan het eind of het niet te snel gaat. Als je koekjes mooi goudbruin zijn geworden haal je de bakplaten uit de oven en laat je de koekjes op de bakplaat afkoelen.

Twintig minuten is in principe lang genoeg, doe je ze er een beetje langer in dan zullen ze wat donkerder worden en iets bitterder smaken maar zijn ze alsnog héél erg lekker. Veel bakplezier en geniet ervan.

Variaties

Heb je geen volkorenmeel in huis dan gebruik je gewoon 160 gram bloem, je krijgt dan lekkere zandkoekjes. Je kan ook amandelmeel of een ander soort meel gebruiken in plaat van volkorenmeel, gewoon dezelfde verhouding gebruiken. Wat extra bite? Hak wat amandelen of walnoten fijn en kneed dit door het deeg heen, je kan eigenlijk alle droge ingrediënten gebruiken die je lekker vindt. Al zijn de volkorenkoekjes ook zonder extra toevoegingen gewoon heel erg lekker.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.


Lekker snelle volkorenkoekjes
Lekker snelle volkorenkoekjes
Lekker snelle volkorenkoekjes
Lekker snelle volkorenkoekjes
Lekker snelle volkorenkoekjes
Lekker snelle volkorenkoekjes
Lekker snelle volkorenkoekjes


Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens