Lekker snelle volkorenkoekjes
Recept
Ingrediënten
30 koekjes
- 100 gr. volkorenmeel
- 60 gr. bloem
- 120 gr. roomboter (koud)
- 80 gr. lichte basterdsuiker
- 1/2 tl. zout (1,5 gram)
Bereidingswijze
Verwarm je oven voor op 170 graden en leg vast twee met bakpapier bedekte bakplaten klaar.
Zeef het volkorenmeel en de bloem boven een grote beslagkom en voeg de basterdsuiker en het zout toe, roer even door met een garde zodat alles goed is gemengd. Weeg 120 gram roomboter af die direct uit de koelkast is gekomen, anders wordt het deeg te zacht. Snijd met twee messen de roomboter in je beslagkom in kleine stukjes.
Kneed met de hand alles door elkaar totdat je een mooie bal deeg hebt, dit lukt prima met één hand en moet niet te lang duren omdat de boter dan alsnog te zacht zal worden. Pluk nu steeds een beetje deeg van de bal en draai hier tussen twee handen snel balletjes van ter grootte van een soepballetje. Leg deze met wat afstand van elkaar op je bakplaat.
Druk met je vingers alle balletjes plat tot je een schijfje van ongeveer een halve centimeter dik krijgt. Zet de ovenplaten nu ongeveer 20 minuten in je voorverwarmde oven en kijk aan het eind of het niet te snel gaat. Als je koekjes mooi goudbruin zijn geworden haal je de bakplaten uit de oven en laat je de koekjes op de bakplaat afkoelen.
Twintig minuten is in principe lang genoeg, doe je ze er een beetje langer in dan zullen ze wat donkerder worden en iets bitterder smaken maar zijn ze alsnog héél erg lekker. Veel bakplezier en geniet ervan.
Variaties
Heb je geen volkorenmeel in huis dan gebruik je gewoon 160 gram bloem, je krijgt dan lekkere zandkoekjes. Je kan ook amandelmeel of een ander soort meel gebruiken in plaat van volkorenmeel, gewoon dezelfde verhouding gebruiken. Wat extra bite? Hak wat amandelen of walnoten fijn en kneed dit door het deeg heen, je kan eigenlijk alle droge ingrediënten gebruiken die je lekker vindt. Al zijn de volkorenkoekjes ook zonder extra toevoegingen gewoon heel erg lekker.