Lekker snelle volkorenkoekjes

Lekker snelle volkorenkoekjes

Afgelopen weekend ben ik druk aan de slag geweest met de Kookidee nieuwsbrief, maar gelukkig had ik ook nog tijd genoeg om wat lekkers te bakken. Ik heb dit keer lekker snelle volkorenkoekjes gemaakt, heerlijk puur en zonder al teveel poespas. Dat ze lekker waren blijkt wel uit het feit dat ik dit weekend drie ladingen heb gemaakt. En nee, die hebben we niet allemaal zelf opgegeten.

De volkorenkoekjes zijn echt heel makkelijk te maken. Je hebt er bijna niets voor nodig, zelfs geen mixer of vormpjes. Lekker kneden met je handen, platdrukken op de ovenplaat en na 20 minuten in de oven liggen je koekjes af te koelen op het aanrecht. Hier het recept zodat je ze zelf kan maken, makkelijk toch?

Recept

Ingrediënten

30 koekjes

  • 100 gr. volkorenmeel
  • 60 gr. bloem
  • 120 gr. roomboter (koud)
  • 80 gr. lichte basterdsuiker
  • 1/2 tl. zout (1,5 gram)

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 170 graden en leg vast twee met bakpapier bedekte bakplaten klaar.

Zeef het volkorenmeel en de bloem boven een grote beslagkom en voeg de basterdsuiker en het zout toe, roer even door met een garde zodat alles goed is gemengd. Weeg 120 gram roomboter af die direct uit de koelkast is gekomen, anders wordt het deeg te zacht. Snijd met twee messen de roomboter in je beslagkom in kleine stukjes.

Kneed met de hand alles door elkaar totdat je een mooie bal deeg hebt, dit lukt prima met één hand en moet niet te lang duren omdat de boter dan alsnog te zacht zal worden. Pluk nu steeds een beetje deeg van de bal en draai hier tussen twee handen snel balletjes van ter grootte van een soepballetje. Leg deze met wat afstand van elkaar op je bakplaat.

Druk met je vingers alle balletjes plat tot je een schijfje van ongeveer een halve centimeter dik krijgt. Zet de ovenplaten nu ongeveer 20 minuten in je voorverwarmde oven en kijk aan het eind of het niet te snel gaat. Als je koekjes mooi goudbruin zijn geworden haal je de bakplaten uit de oven en laat je de koekjes op de bakplaat afkoelen.

Twintig minuten is in principe lang genoeg, doe je ze er een beetje langer in dan zullen ze wat donkerder worden en iets bitterder smaken maar zijn ze alsnog héél erg lekker. Veel bakplezier en geniet ervan.

Variaties

Heb je geen volkorenmeel in huis dan gebruik je gewoon 160 gram bloem, je krijgt dan lekkere zandkoekjes. Je kan ook amandelmeel of een ander soort meel gebruiken in plaat van volkorenmeel, gewoon dezelfde verhouding gebruiken. Wat extra bite? Hak wat amandelen of walnoten fijn en kneed dit door het deeg heen, je kan eigenlijk alle droge ingrediënten gebruiken die je lekker vindt. Al zijn de volkorenkoekjes ook zonder extra toevoegingen gewoon heel erg lekker.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Lekker snelle volkorenkoekjes'
Afbeelding bij 'Lekker snelle volkorenkoekjes'
Afbeelding bij 'Lekker snelle volkorenkoekjes'
Afbeelding bij 'Lekker snelle volkorenkoekjes'
Afbeelding bij 'Lekker snelle volkorenkoekjes'
Afbeelding bij 'Lekker snelle volkorenkoekjes'
Afbeelding bij 'Lekker snelle volkorenkoekjes'