Maak zelf de lekkerste speculaasbrokken

Maak zelf de lekkerste speculaasbrokken
Gebak
15 minuten + ca. 12 uur koelkast + 35 minuten oven
16 brokken

Als Sinterklaas weer in het land is kan ik volop genieten van al het lekkers dat daar bij hoort. Vooral speculaasbrokken vind ik heerlijk, al kan je die natuurlijk het hele jaar door kopen. Deze week heb ik geprobeerd zelf speculaasbrokken te maken en dat experiment was meer dan geslaagd.

Zelf speculaasbrokken maken is niet alleen erg makkelijk maar ook nog eens leuk om te doen. En de zelfgemaakte speculaasbrokken smaakten ook nog eens stukken lekkerder dan de brokken uit de supermarkt.

Je kan zelf speculaasbrokken maken met speculaaskruiden uit de winkel, maar het is nog leuker om ook zelf speculaaskruiden te maken. Zo heb je meteen een mooie voorraad om zelf pepernoten, speculaasjes en ander lekkers te bakken.

Let op: voor het lekkerste resultaat moet je het deeg minimaal 12 uur laten koelen in je koelkast. Een half uur voor je de speculaasbrokken gaat maken haal je het uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (16 brokken)

  • 300 gr. bloem
  • 9 gr. bakpoeder
  • 175 gr. donkere basterdsuiker
  • 200 gr. ongezouten roomboter
  • 75 ml. melk
  • 5 el. speculaaskruiden (recept)
  • 1/2 tl. zout
  • 1 ei
  • wat extra melk
  • (halve) amandelen ter decoratie

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Zeef de bloem boven een beslagkom en voeg het bakpoeder toe, roer alles even door elkaar met de garde. Voeg hierna de suiker, speculaaskruiden en het zout toe en roer alles nogmaals goed door elkaar.

Snijd de koude roomboter in kleine blokjes en doe deze bij de beslagkom. Giet tenslotte de melk erbij en kneed alles met de hand tot een mooie bal deeg. Verpak de deegbal in vershoudfolie en laat deze ongeveer 12 uur in je koelkast rusten.

Je kan het deeg ook met de keukenmachine bereiden. Voeg alle droge ingrediënten toe in de mengkom en druk een paar keer op 'pulse' om alle droge ingrediënten te mengen. Voeg hierna de klontjes boter toe en laat de keukenmachine draaien tot je een klonterig deeg krijgt.

Voeg hierna de melk toe en draai de keukenmachine tot je een mooi deeg hebt. Haal het uit de mengkom en kneed tot een bal en leg deze verpakt in plastic in de koelkast.

Haal een half uur voordat je de speculaasbrokken gaat maken het deeg uit je koelkast en haal het uit het plastic. Laat het op kamertemperatuur komen terwijl je de oven vast voorverwarmd op 170 graden.

Leg het deeg op een vel bakpapier en sla een beetje plat met je hand. Leg er een tweede vel bakpapier op en rol het goed plat met een deegroller, zorg dat je deegplak niet dikker wordt dan een centimeter en overal even dik is. Haal het bovenste vel bakpapier er af en gooi weg, leg het vel bakpapier met het deeg op je bakplaat.

Klop in een kommetje het ei met één theelepel melk en smeer met een kwastje het eimengsel over het deeg tot deze helemaal is ingesmeerd. Druk de halve (of hele) amandelen in het deeg en smeer nogmaals de hele bovenkant in met het eimengsel. Eventueel kan je met de botte kant van een mes de speculaasplak vast in blokjes verdelen door lichte strepen te trekken.

Bak de speculaas circa 35 minuten in je oven en haal daarna de bakplaat er uit, laat de speculaas eerst op de bakplaat afkoelen. Leg deze daarna op een taartrooster om verder af te koelen en hard te laten worden.

De speculaasbrokken kan je prima bewaren in een afgesloten koektrommel of Weckfles.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Maak zelf de lekkerste speculaasbrokken
Maak zelf de lekkerste speculaasbrokken
Maak zelf de lekkerste speculaasbrokken
Maak zelf de lekkerste speculaasbrokken
Maak zelf de lekkerste speculaasbrokken
Maak zelf de lekkerste speculaasbrokken
Maak zelf de lekkerste speculaasbrokken
Maak zelf de lekkerste speculaasbrokken
Maak zelf de lekkerste speculaasbrokken

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens