Zelf kattentongen maken

Zelf kattentongen maken

Ken jij nog de kattentong, dat lekkere vanillekoekje van vroeger? Mij doet het altijd meteen herinneren aan mijn opa, die had standaard een trommeltje met deze koekjes in huis. Als kind mochten we er altijd twee pakken, voor ieder handje één. Ik zie het trommeltje nog staan, naast de sigarendozen in de kast in de voorkamer.

Heel af en toe eet ik ze nog wel eens, en nog steeds vind ik ze erg lekker. Zelf kattentongen maken is heel erg makkelijk en heb je eigenlijk zo gedaan. Het deeg is snel gemaakt en ze hoeven maar kort in de oven. Dus heb je ook zin in zo’n nostalgisch koekje? Bak ze gewoon zelf, waarschijnlijk heb je alle ingrediënten al in huis.

Net als de kattentong vind ik ook de kletskop zo’n heerlijk ouderwets koekje. En ook zelf kletskoppen maken is wel héél erg makkelijk.

Recept

Ingrediënten

ca. 50 koekjes

  • 100 gr. bloem
  • 100 gr. roomboter
  • 100. gr. poedersuiker
  • 1 zakje vanillesuiker*
  • 2 eieren (alleen het eiwit)
  • snufje zout

* Je kan ook één vanillestokje gebruiken, snij in de lengte doormidden en schraap het merg eruit.

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Haal de roomboter ruim van tevoren uit de koelkast zodat deze wat zacht wordt. Verwarm intussen de oven voor op 200 graden en zet vast twee met bakpapier beklede bakplaten klaar.

Snijd de boter in blokjes en doe deze in een mengkom, prak een beetje luchtig met een vork. Zeef de poedersuiker boven de kom en voeg het zout en de vanillesuiker of merg toe. Mix alles zacht en schuimig met een handmixer, gebruik gewoon de gardes en niet de kneedhaken.

Scheid de eiwitten van de dooiers, het makkelijkst doe je dit door het ei te breken en van de ene helft in de andere helft van de schaal over te hevelen. Vang intussen de eiwitten op in een kommetje en zorg dat de dooier in de schaal blijft.

Voeg beide eiwitten toe aan de mengkom en blijf met de handmixer mengen tot je een luchtig mengsel over houdt. Meng hierna beetje bij beetje de bloem toe en roer telkens goed door elkaar met een spatel. Als je alle bloem hebt toegevoegd en alles goed is gemengd doe je dit mengsel in een spuitzak.

Maak nu op de bakplaten mooie strepen van zo'n 5 tot 7 centimeter en zorg dat er onderling voldoende afstand is. De koekjes zullen tijdens het bakken flink uitlopen. Schuif de bakplaten zo'n 5 tot 6 minuten in de voorverwarmde oven.

Zodra de randjes van de kattentongen lichtbruin beginnen te worden haal je ze uit de oven. Laat de kattentongen een minuutje op de bakplaat liggen en schep ze er dan voorzichtig af. Laat afkoelen op een taartrooster en bewaar ze in een afgesloten trommel.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Zelf kattentongen maken'
Afbeelding bij 'Zelf kattentongen maken'
Afbeelding bij 'Zelf kattentongen maken'
Afbeelding bij 'Zelf kattentongen maken'
Afbeelding bij 'Zelf kattentongen maken'