Makkelijke chocolade spritsen
Recept
Ingrediënten
ca. 30 grote of 50 kleine spritsen
- 250 gr. roomboter
- 150 gr. witte basterdsuiker
- 1 1/2 tl. vanille extract (of 2 zakjes vanillesuiker)
- 1/2 tl. zout
- 350 gr. bloem
- 1 tl. bakpoeder
- ca. 1/2 losgeklopt ei
- scheutje melk
- 100 gr. pure chocolade (ca. 70% cacao)
Bereidingswijze
Haal de roomboter ruim van tevoren uit de koelkast zodat deze op kamertemperatuur kan komen. Klop alvast een ei los in een apart kommetje en zet apart voor zo. Verwarm je oven vast voor op 200 graden en zet vast twee met bakpapier beklede bakplaten klaar.
Snijd de roomboter in blokjes en doe samen met de basterdsuiker, het vanille-extract, de helft van het losgeklopte ei en het zout in een mengkom. Klop er een luchtig mengsel van met een handmixer en laat even staan voor zo. Zeef boven een tweede mengkom de bloem en roer hier met een garde het bakpoeder door. Spatel het bloemmengsel nu voorzichtig door het boter- en suikermengsel.
Kneed er een mooi deeg van met je handen en voeg een klein scheutje melk toe om het wat dunner te maken. Rol nu 30 bolletjes van het deeg die je over twee met bakpapier beklede bakplaten verdeelt, zorg voor genoeg ruimte tussen de bolletjes. Wil je wat kleinere koekjes maken dan maak je iets kleinere balletjes. Pak nu een grote vork en druk vanuit het midden de bolletjes deeg een beetje plat, je krijgt een soort schelp.
Schuif allebei de ovenplaten in de voorverwarmde oven en laat de spritsen (of schelpjes, hoe je ze ook noemt) zo'n 20 tot 25 minuten bakken. Verwissel ongeveer 10 minuten voor tijd de bakplaten van positie en hou goed in de gaten dat ze niet te donker kleuren. Als ze goudbruin zijn kunnen ze uit de oven.
Laat de spritsen een paar minuten afkoelen op de bakplaat en schep ze dan met een grote spatel voorzichtig op een taartrooster, laat helemaal afkoelen. Bewaar het bakpapier voor zo. Als de spritsen volledig zijn afgekoeld is het tijd om de chocolade te smelten.
In het originele recept werd er 25 gram chocolade gebruikt, aangezien ik wel van een mooie laag houd maak ik er 100 gram van. Zet een grote pan op met een laagje kokend water, hier moet een kleinere pan inpassen zonder dat de bodem het water raakt. Houd het water zachtjes aan de kook en breek de chocolade in stukken, laat helemaal smelten.
Als de chocolade is gesmolten kan je de spritsen er voor de helft in dopen, houd het pannetje een beetje schuin. Leg de chocospritsen weer op het bakpapier en laat net zolang liggen tot de chocolade helemaal is gestold. Bij mij duurder dit wel een uurtje, het hangt er een beetje vanaf hoe koel het in je keuken is. Leg ze niet in de koelkast, dan wordt de chocolade erg dof.