Marmercake met vanille en chocolade

Marmercake met vanille en chocolade

Deze heerlijke marmercake met vanille en chocolade heb je eigenlijk zo gemaakt. Door een deel licht en een deel donker beslag te gebruiken krijg je het marmereffect. Lekker bij de koffie en thee. En je huis gaat er nog eens heerlijk van ruiken ook. Zelf zet ik deze marmercake – of een makkelijke vanillecake – dan ook regelmatig op tafel.

Voor de twee kleuren beslag is vanille en chocolade natuurlijk de perfecte combinatie. Bovendien passen de smaken ook nog eens goed bij elkaar. Je maakt gewoon één bak beslag waarna je hier nog een deel van mengt met wat cacao. Hiervoor gebruik ik het recept van mijn ouderwetse vanillecake.

Krijg je ook al trek in deze lekkere marmercake? Kijk dan hieronder voor het makkelijke recept. En wil je liever iets anders bakken dan vind je nog veel meer lekkere bakrecepten op Kookidee.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (1 cake)

  • 250 gr. bloem
  • 250 gr. roomboter
  • 250 gr. suiker
  • 5 eieren
  • 8 gr. vanillesuiker
  • 3 tl. cacao
  • 1 tl. bakpoeder
  • 1/4 tl. zout
  • boter om in te vetten

Zet alles op je lijst Wat is dit?

Met deze knop zet je alles voor dit recept in één keer op je boodschappenlijstje bij Albert Heijn. Met de Albert Heijn app heb je zo altijd je boodschappen bij de hand. Ook kan je alles eenvoudig thuis laten bezorgen door de bezorgservice van AH.nl.

Bereidingswijze

Haal de roomboter en de eieren ruim van tevoren uit de koelkast. Zo kunnen deze rustig op kamertemperatuur worden. Verwarm je oven voor op 160 graden en vet een cakevorm van ca. 30 cm in met wat boter. Knip een velletje bakpapier op maat en bekleed de bodem en lange zijkanten van je cakevorm hiermee.

Maak het cakebeslag

Snijd de roomboter in stukken en doe in een mengkom. Klop dit met een handmixer tot een luchtig geheel. Voeg de suiker, vanillesuiker en het zout toe en meng met de handmixer tot een luchtig mengsel. Voeg nu één voor één de eieren toe tot deze volledig zijn opgenomen, blijf tussendoor mengen met de handmixer.

Zeef boven een tweede mengkom de bloem en het bakpoeder, zo voorkom je klontjes deeg. Roer met een garde door elkaar en voeg beetje bij beetje toe aan het boter- en eiermengsel. Spatel de bloem voorzichtig door het mengsel, zo blijft je cake lekker luchtig. Als je dit met de handmixer zou doen wordt je cake wat massiever.

Bak de marmercake

Schep nu ongeveer een derde deel van het beslag in de andere mengkom. Voeg hier het cacaopoeder aan toe en meng goed door elkaar met de spatel. Doe de helft van het lichte beslag in de cakevorm en verdeel over de bodem. Doe nu het donkere beslag in de cakevorm, verdeel in de lengte over het midden van de vorm. Voeg tot slot het resterende lichte beslag toe en strijk glad met een spatel.

Steek nu een satéprikker in de cakevorm en beweeg deze een paar keer slalommend door het beslag. Gewoon van links naar rechts in de vorm en weer terug. Schuif de cakevorm nu in het midden van de voorverwarmde oven en bak ongeveer 60 minuten. Doe de ovendeur tussendoor niet open, anders stort je marmercake in!

Is de cake gaar?

Haal de marmercake na 60 minuten uit de oven en prik er voorzichtig met een satéprikker in. Als je de satéprikker er schoon uit haalt is je marmercake gaar. Zit er nog wat beslag aan dan bak je hem steeds vijf minuten langer. Controleer iedere keer met de prikker. Is de marmercake gaar? Laat hem dan 10 minuten afkoelen in de cakevorm. Haal hem er hierna uit en laat verder afkoelen op een taartrooster.

Bewaar de marmercake in de cakevorm die je afdekt met wat aluminiumfolie. Ook kan je de cake in zijn geheel in aluminiumfolie bewaren. Serveer de marmercake met een lekkere dot slagroom.

Een goede handmixer voor je cakebeslag

Je cakebeslag is nog sneller klaar als je een goede handmixer met gardes gebruikt. Hieronder vind je een aantal goede handmixers en hier vind je er nog veel meer.

Ook lekker

Voedingswaarden (per plak)

  • Energie: 342 kcal.
  • Vetten: 19 gr.
    - waarvan verzadigd: 11 gr.
  • Koolhydraten: 36 gr.
    - waarvan suiker: 22 gr.
  • Vezels: 0 gr.
  • Eiwitten: 5 gr.
  • Zout: 0.5 gr. (200 mg. natrium)

Bron: Voedingscentrum

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Marmercake met vanille en chocolade

Marmercake met vanille en chocolade

Marmercake met vanille en chocolade

Marmercake met vanille en chocolade

Marmercake met vanille en chocolade

Marmercake met vanille en chocolade

Marmercake met vanille en chocolade

Marmercake met vanille en chocolade

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens