Marmercake met vanille en chocolade
Recept
Ingrediënten
1 cake
- 250 gr. bloem
- 250 gr. roomboter
- 250 gr. suiker
- 5 eieren
- 8 gr. vanillesuiker
- 3 tl. cacao
- 1 tl. bakpoeder
- 1/4 tl. zout
- boter om in te vetten
Bereidingswijze
Haal de roomboter en de eieren ruim van tevoren uit de koelkast. Zo kunnen deze rustig op kamertemperatuur worden. Verwarm je oven voor op 160 graden en vet een cakevorm van ca. 30 cm in met wat boter. Knip een velletje bakpapier op maat en bekleed de bodem en lange zijkanten van je cakevorm hiermee.
Maak het cakebeslag
Snijd de roomboter in stukken en doe in een mengkom. Klop dit met een handmixer tot een luchtig geheel. Voeg de suiker, vanillesuiker en het zout toe en meng met de handmixer tot een luchtig mengsel. Voeg nu één voor één de eieren toe tot deze volledig zijn opgenomen, blijf tussendoor mengen met de handmixer.
Zeef boven een tweede mengkom de bloem en het bakpoeder, zo voorkom je klontjes deeg. Roer met een garde door elkaar en voeg beetje bij beetje toe aan het boter- en eiermengsel. Spatel de bloem voorzichtig door het mengsel, zo blijft je cake lekker luchtig. Als je dit met de handmixer zou doen wordt je cake wat massiever.
Bak de marmercake
Schep nu ongeveer een derde deel van het beslag in de andere mengkom. Voeg hier het cacaopoeder aan toe en meng goed door elkaar met de spatel. Doe de helft van het lichte beslag in de cakevorm en verdeel over de bodem. Doe nu het donkere beslag in de cakevorm, verdeel in de lengte over het midden van de vorm. Voeg tot slot het resterende lichte beslag toe en strijk glad met een spatel.
Steek nu een satéprikker in de cakevorm en beweeg deze een paar keer slalommend door het beslag. Gewoon van links naar rechts in de vorm en weer terug. Schuif de cakevorm nu in het midden van de voorverwarmde oven en bak ongeveer 60 minuten. Doe de ovendeur tussendoor niet open, anders stort je marmercake in!
Is de cake gaar?
Haal de marmercake na 60 minuten uit de oven en prik er voorzichtig met een satéprikker in. Als je de satéprikker er schoon uit haalt is je marmercake gaar. Zit er nog wat beslag aan dan bak je hem steeds vijf minuten langer. Controleer iedere keer met de prikker. Is de marmercake gaar? Laat hem dan 10 minuten afkoelen in de cakevorm. Haal hem er hierna uit en laat verder afkoelen op een taartrooster.
Bewaar de marmercake in de cakevorm die je afdekt met wat aluminiumfolie. Ook kan je de cake in zijn geheel in aluminiumfolie bewaren. Serveer de marmercake met een lekkere dot slagroom.
Recepten in je mail
Voedingswaarden per plak
- Energie 342 kcal.
- Vetten 19 gr.
- Waarvan verzadigd 11 gr.
- Koolhydraten 36 gr.
- Waarvan suikers 22 gr.
- Vezels 0 gr.
- Eiwitten 5 gr.
- Zout 0.5 gr.
- Natrium 200 mg.