Overheerlijke appel crumble muffins

Overheerlijke appel crumble muffins
Gebak
25 minuten + 30 tot 40 minuten oven
12 muffins

Apple crumble muffins, ik ben er verzot op maar had ze nog nooit zelf gemaakt. Deze week ben ik eens aan het bakken geslagen en ik moet toegeven dat de eerste pogingen faliekant waren mislukt. Ze waren te klef, ik kreeg ze niet uit het vormpje of ze vielen uit elkaar. Bijna had ik de moed opgegeven, dan maar géén zelfgemaakte appel crumble muffins.

Gelukkig is het uiteindelijk toch gelukt om een lading zelfgebakken appel crumble muffins te maken. Heerlijk zacht van binnen en super krokant van boven dankzij de zelfgemaakte crumble. Hier vind je het recept van de apple crumble muffins zoals ik ze heb gemaakt. Ik hoop dat jij aan één poging genoeg hebt!

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (12 muffins)

  • 225 gr. bloem
  • 125 gr. lichte basterdsuiker
  • 8 gr. bakpoeder
  • 1 1/2 tl. kaneelpoeder
  • 1/2 tl. zout
  • 2 eieren
  • 200 ml. volle yoghurt
  • 1 tl. vanille-extract
  • 125 gr. roomboter
  • 1 grote stevige appel

Ingrediënten crumble

  • 2 el. lichte basterdsuiker
  • 1 1/2 el. bloem
  • 1/4 tl. kaneel
  • 25 gr. roomboter (koud)

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 180 graden en zet vast een muffinblik met 12 papieren bakvormpjes klaar. Gebruik je geen bakvormpjes zorg dan dat je muffinblik goed is ingevet. Laat de eieren van tevoren op kamertemperatuur komen.

Zeef de bloem boven een grote beslagkom en voeg hier de basterdsuiker, het bakpoeder, het kaneelpoeder en het zout aan toe. Roer alles goed door elkaar met een garde zodat alle ingrediënten goed zijn gemengd.

Schil de appel en snijd deze daarna in kleine blokjes, hou dit even apart zodat je het later met het beslag kan mengen. De blokjes mogen ongeveer een halve centimeter groot zijn.

Smelt de boter in een pannetje. Breek de eieren boven je beslagkom en voeg de gesmolten boter, de yoghurt en het vanille-extract toe. Meng alles door elkaar met een handmixer (of spatel) en stop zodra je een vloeibaar beslag hebt. Doe nu de appelblokjes door het beslag en spatel alles goed door elkaar.

Tip: om te voorkomen dat je appelblokjes naar beneden zakken kan je deze even door een beetje bloem husselen.

Voor het maken van de crumble heb je een klein kommetje nodig. Hier doe je de bloem, de basterdsuiker en het kaneelpoeder in en roert dit even door elkaar. Voeg nu een klontje koude roomboter toe en snijd deze met twee messen tot kleine stukjes. Door dit in de kom te doen krijg je mooie brokjes waar de andere ingrediënten aan blijven plakken.

Doe het beslag in je vormpjes en leg er wat crumble bovenop, ongeveer anderhalve theelepel per muffin. Zet de muffins 25 minuten in de voorverwarmde oven en controleer hierna of ze gaar zijn door er met een satéprikker in te prikken. Als deze er schoon uit komt is je muffin gaar.

Bij mij lag hier trouwens vaak het probleem, de bovenkant was goed maar aan de satéprikker bleef steeds nat deeg zitten van de onderkant. Dit heb ik opgelost door na de eerste keer in de oven een vel aluminiumfolie over het muffinblik te leggen en ze daarna nog een kwartiertje in de oven te doen. Tussendoor (om de 5 minuten) even controleren met de satéprikker tot ze goed zijn.

Als je appel crumble muffins goed zijn haal je het blik uit de oven en laat dit 5 minuten afkoelen met de muffins er nog in. Hierna haal je de muffins eruit en laat ze in het papieren bakvormpje op een rooster verder afkoelen. Een klein beetje warm zijn ze het heerlijkst, lekker zacht van binnen en heerlijk krokant van boven.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Overheerlijke appel crumble muffins
Overheerlijke appel crumble muffins
Overheerlijke appel crumble muffins
Overheerlijke appel crumble muffins
Overheerlijke appel crumble muffins
Overheerlijke appel crumble muffins

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens