Overheerlijke appel crumble muffins
Recept
Ingrediënten
12 muffins
- 225 gr. bloem
- 125 gr. lichte basterdsuiker
- 8 gr. bakpoeder
- 1 1/2 tl. kaneelpoeder
- 1/2 tl. zout
- 2 eieren
- 200 ml. volle yoghurt
- 1 tl. vanille-extract
- 125 gr. roomboter
- 1 grote stevige appel
Ingrediënten crumble
- 2 el. lichte basterdsuiker
- 1 1/2 el. bloem
- 1/4 tl. kaneel
- 25 gr. roomboter (koud)
Bereidingswijze
Verwarm je oven voor op 180 graden en zet vast een muffinblik met 12 papieren bakvormpjes klaar. Gebruik je geen bakvormpjes zorg dan dat je muffinblik goed is ingevet. Laat de eieren van tevoren op kamertemperatuur komen.
Zeef de bloem boven een grote beslagkom en voeg hier de basterdsuiker, het bakpoeder, het kaneelpoeder en het zout aan toe. Roer alles goed door elkaar met een garde zodat alle ingrediënten goed zijn gemengd.
Schil de appel en snijd deze daarna in kleine blokjes, hou dit even apart zodat je het later met het beslag kan mengen. De blokjes mogen ongeveer een halve centimeter groot zijn.
Smelt de boter in een pannetje. Breek de eieren boven je beslagkom en voeg de gesmolten boter, de yoghurt en het vanille-extract toe. Meng alles door elkaar met een handmixer (of spatel) en stop zodra je een vloeibaar beslag hebt. Doe nu de appelblokjes door het beslag en spatel alles goed door elkaar.
Tip: om te voorkomen dat je appelblokjes naar beneden zakken kan je deze even door een beetje bloem husselen.
Voor het maken van de crumble heb je een klein kommetje nodig. Hier doe je de bloem, de basterdsuiker en het kaneelpoeder in en roert dit even door elkaar. Voeg nu een klontje koude roomboter toe en snijd deze met twee messen tot kleine stukjes. Door dit in de kom te doen krijg je mooie brokjes waar de andere ingrediënten aan blijven plakken.
Doe het beslag in je vormpjes en leg er wat crumble bovenop, ongeveer anderhalve theelepel per muffin. Zet de muffins 25 minuten in de voorverwarmde oven en controleer hierna of ze gaar zijn door er met een satéprikker in te prikken. Als deze er schoon uit komt is je muffin gaar.
Bij mij lag hier trouwens vaak het probleem, de bovenkant was goed maar aan de satéprikker bleef steeds nat deeg zitten van de onderkant. Dit heb ik opgelost door na de eerste keer in de oven een vel aluminiumfolie over het muffinblik te leggen en ze daarna nog een kwartiertje in de oven te doen. Tussendoor (om de 5 minuten) even controleren met de satéprikker tot ze goed zijn.
Als je appel crumble muffins goed zijn haal je het blik uit de oven en laat dit 5 minuten afkoelen met de muffins er nog in. Hierna haal je de muffins eruit en laat ze in het papieren bakvormpje op een rooster verder afkoelen. Een klein beetje warm zijn ze het heerlijkst, lekker zacht van binnen en heerlijk krokant van boven.