Overheerlijke appeltaart met amandelspijs

Overheerlijke appeltaart met amandelspijs

Home made appeltaart, ik ben er dol op maar in mijn eigen home had ik nog nooit een appeltaart gebakken. Mijn verjaardag was een mooie reden om hier snel eens verandering in te brengen. Zo bakte ik deze overheerlijke appeltaart met amandelspijs uit de Bakbijbel van Rutger van den Broek.

Het meeste werk zat hem eigenlijk in het schillen van de appels, gelukkig hielp mijn lieve vriendin daarbij en nam ik het ‘tot partjes snijden’ voor mijn rekening. Een prima verdeling zo vond ik zelf. Een kilo appels en heel veel appelschillen later stond deze super lekkere appeltaart op tafel. Iedereen heeft er van zitten smullen, dus Rutger… bedankt voor dit toprecept!

Recept

Ingrediënten

12 punten

 • 350 gr. bloem
 • 250 gr. roomboter
 • 175 gr. witte basterdsuiker
 • 6 appels, jona gold
 • 2 tl. bakpoeder
 • 1/2 citroen
 • 1/4 tl. zout
 • 1 tl. vanille-extract
 • 1/2 ei
 • 2 tl. kaneel
 • 3 el. custardpoeder (bv. Dr. Oetker)
 • 4 el. bruine basterdsuiker
 • 60 gr. donkere rozijnen

Ingrediënten amandelspijs

 • 95 gr. blanke amandelen
 • 95 gr. suiker
 • 1/2 tot 1 ei

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Voor deze appeltaart is het belangrijk dat je het amandelspijs zo ruim mogelijk van tevoren maakt. Het spijs moet namelijk een tijdje opstijven in de koelkast. Ook het deeg moet je minimaal één uur in de koelkast op laten stijven. In het recept begin ik dus met de amandelspijs, daarna met het deeg en dan de rest.

Amandelspijs maken

Amandelspijs is echt super makkelijk om zelf te maken. Maal de amandelen samen met de suiker en een half ei fijn in je keukenmachine. Gebruik hiervoor gewoon het hakmes en wacht tot je een smeuïge massa over houdt. Blijft het te dik dan voeg je de rest van het ei toe. Spatel het mengsel nu op een stukje vershoudfolie en wikkel het hierin. Laat opstijven in je koelkast tot gebruik, hoe langer hoe beter.

Deeg maken

Voor het deeg zeef je de bloem boven een mengkom, voeg hier het bakpoeder aan toe en roer even door elkaar. Rasp er de schil van een halve citroen boven (alleen het geel!) en voeg er de witte basterdsuiker, de in blokjes gesneden roomboter (op kamertemperatuur), het zout, het vanille-extract en een half ei aan toe.

Kneed hier met de handmixer een samenhangend deeg van totdat je er een bal van kan vormen. Kneed het deeg vooral niet te lang. Wikkel de bal in vershoudfolie en laat deze minimaal een uur opstijven in de koelkast.

Ik maakte het deeg trouwens in mijn Magimix Le Patisier, dan doe je alle ingrediënten in de mengkom en een minuut later is je deeg klaar. Dat is pas lekker appeltaarten bakken kan ik je zeggen!

Vulling bereiden

Schil intussen de appels en snijd deze in vier parten, snij de klokhuizen eruit en maak er nog dunnere partjes van. Doe de stukjes appel in een mengkom en doe hier de bruine basterdsuiker, het custardpoeder en kaneel bij. Roer alles goed door elkaar en doe er vervolgens de rozijnen bij, roer nogmaals door elkaar.

De appeltaart

Verwarm je oven ruim van tevoren voor op 180 graden.

Rol nu driekwart van het deeg uit tot een mooie dunne plak van circa 4 mm. dik. Neem een springvorm en vet deze in met wat boter, leg een vel bakpapier op de bodem en doe de ring erop. Een deel van het papier zal nu uitsteken, knip dit eventueel weg. Verdeel het deeg over de bodem en de zijkanten en bekleed er de springvorm mee. Snij het deeg dat over de randen hangt weg.

Leg nu een laagje amandelspijs op de bodem en spreid goed uit. Dit zorgt niet alleen voor een heerlijke smaak maar zorgt er ook voor dat de bodem niet zompig wordt tijdens het bakken. Doe nu de vulling in de vorm en druk deze goed aan. Rol het resterende deeg in een plak die net iets groter is dan je vorm en snijd hier dunne reepjes van.

Leg de reepjes in een rastervorm op de vulling en snijd de overhangende stukjes er weer af. Breekt een reepje of is deze te kort dan leg je er gewoon een stukje tegenaan. Als je de hele bovenkant voorzien hebt van een mooi raster klop je een ei los en smeer je dit met een kwastje over het raster.

Doe nu de de appeltaart in je oven en laat deze zo'n 70 tot 80 minuten bakken. Als de bovenkant te hard gaat kan je deze de laatste tien minuten eventueel afdekken met een velletje alumiumfolie. Beschikt je oven over 'onderwarmte' gebruik dan alleen onderwarmte voor de laatste tien minuten.

Laat de taart helemaal afkoelen voor je de vorm verwijdert. In het originele recept wordt er nog warme abrikozenjam over de appeltaart gesmeerd voor deze wordt opgediend, ik heb dat niet gedaan.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Overheerlijke appeltaart met amandelspijs'
Afbeelding bij 'Overheerlijke appeltaart met amandelspijs'
Afbeelding bij 'Overheerlijke appeltaart met amandelspijs'
Afbeelding bij 'Overheerlijke appeltaart met amandelspijs'
Afbeelding bij 'Overheerlijke appeltaart met amandelspijs'