Overheerlijke citroen blueberry muffins

Overheerlijke citroen blueberry muffins

Mijn vriendin is dol op fruit, ladingen gaan er hier doorheen maar zo heel af en toe blijft er wat staan. Zo ook deze week, er stond nog een bak blauwe bessen in de koelkast. Nou ben ik zelf niet zo’n fan van blauwe bessen maar in een cakeje zijn ze natuurlijk prima te eten. Op zoek naar een recept dus.

Zo kwam ik op de site van Roos (inmiddels offline) waar ik het recept van deze citroen blueberry muffins ontdekte. Ik heb gelukkig altijd de standaard bakspullen in huis dus ik kon meteen lekker aan de slag. Beslagje maken, blauwe bessen er doorheen en een half uurtje in de oven. En ze waren inderdaad héél erg lekker.

Ik heb iets meer roomboter gebruikt maar verder ben ik zoveel mogelijk bij het originele recept gebleven. Dus Roos, bedankt! Deze muffins gaan hier zeker vaker gemaakt worden.

 

Recept

Ingrediënten

12 muffins

  • 200 gr. blauwe bessen
  • 250 gr. bloem
  • 8 gr. bakpoeder
  • 125 gr. roomboter
  • 120 gr. suiker
  • 5 gr. vanillesuiker
  • 2 eieren
  • 125 ml. melk
  • 1 citroen (schil en sap)
  • snufje zout

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden. Haal de roomboter en de eieren vast uit de koelkast zodat deze op kamertemperatuur kunnen komen. Ik snijd de nog koude roomboter altijd meteen in kleine blokjes, makkelijk bij het afwegen en sneller te mixen. Weeg de andere ingrediënten vast af en zet klaar, dat werkt wel zo rustig.

Meng de roomboter, de suiker en de vanillesuiker in een beslagkom door elkaar. Ik gebruik hier meestal een handmixer voor en wissel af tussen de middelste en hoogste stand, zo krijg je een lekker luchtig beslag. Als de roomboter en suiker goed gemengd is tot een mooie substantie zet je deze even apart.

Zeef boven een andere kom de bloem tot je 250 gram hebt, doe daarna het bakpoeder erbij en roer even door met een garde of lepel. Als laatste doe je er een snufje zout in en roert dit er ook nog even doorheen. Het bloemmengsel voeg je nu beetje bij beetje bij de boter en de suiker terwijl je de mixer laat draaien.

Als alles goed gemengd is doe je er stuk voor stuk de eieren bij. Blijven mixen en je zal zien dat je al een mooi dik deeg begint te krijgen. Voeg daarna de melk toe en blijf mixen, het beslag wordt wat dunner en egaler en is nu bijna klaar. Zet de mixer even uit en pak de citroen en een keukenrasp.

Rasp het geel van de citroenschil in het beslag tot je de hele schil hebt gehad, snijd nu de citroen doormidden en knijp boven de beslagkom het sap uit beide helften. Even goed door elkaar spatelen en tenslotte doe je alle blauwe bessen in de kom. Nogmaals spatelen tot alles goed is gemengd.

Zet een muffinblik klaar en doe er 12 papieren bakvormpjes in. Vul de bakvormpjes nu met het muffinbeslag, in elk vormpje ongeveer twee grote eetlepels en gelijkmatig verdelen over de vormpjes. Ik gebruik altijd twee eetlepels, de ene om het beslag uit de kom te scheppen en de ander om het van de eerste lepel in het vormpje te schuiven.

Zet het blik tenslotte een half uur in het midden van de voorverwarmde oven. Doe na ongeveer 25 minuten even de proef met de satéprikker om te kijken hoe ver de muffins zijn. Steek een houten satéstokje in het midden van een muffin en haal er weer uit, als de prikker nat is dan moeten ze nog even en als die droog is zijn ze klaar. Vooral aan het eind gaat het hard, even goed opletten dus.

Haal het muffinblik uit de oven en laat de muffins afkoelen op een taartrooster. Draai de muffins eerst even rond voor je ze eruit haalt, anders heb je ineens een losse bovenkant in je hand. Zitten ze een beetje vast dan ga je met een dun mesje even tussen het bakvormpje en het blik. En genieten maar.

De overgebleven muffins bewaar ik altijd in een afgesloten trommel met tussen de opening en de deksel een keukenpapiertje. Zo blijven ze lekker en drogen ze minder snel uit.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Overheerlijke citroen blueberry muffins'
Afbeelding bij 'Overheerlijke citroen blueberry muffins'
Afbeelding bij 'Overheerlijke citroen blueberry muffins'
Afbeelding bij 'Overheerlijke citroen blueberry muffins'
Afbeelding bij 'Overheerlijke citroen blueberry muffins'