
Pruimen kruimel plaatkoek met kaneel
Recept
Ingrediënten
16 stukken
- ca. 400 gr. pruimen*
- 170 gr. bloem
- 160 gr. roomboter
- 100 gr. suiker
- 8 gr. vanillesuiker
- snufje zout
- boter om in te vetten
Voor het kruimeldeeg:
- 100 gr. bloem
- 90 gr. roomboter
- 150 gr. suiker
- 2 tl. kaneel
- snufje zout
* Niet online te bestellen, haal in de winkel of bij de groenteboer.
Bereidingswijze
Maak eerst het gewone deeg door de bloem, roomboter, suiker, vanillesuiker en zout te kneden. Gebruik koude roomboter die je in kleine blokjes snijdt en kneed gewoon met je handen tot een bal. Pak het deeg losjes in met wat vershoudfolie en leg een uurtje in de koelkast. Zo wordt de plaatkoek na het bakken nog knapperiger.
Maak de plaatkoek
Verwarm je oven voor op 175 graden. Zet een bakblik van ca. 20 x 20 cm klaar en vet in met wat boter. Eventueel kan je ook wat bakpapier gebruiken, zelf leg ik dat op de ingevette bodem zodat het goed strak blijft zitten. Kneed het afgekoelde deeg kort tot het weer wat soepel is en rol uit met een deegroller. Bekleed hier je bakblik mee.
Snijd de pruimen in de lengte doormidden. Gewoon rondom de pit snijden en beide helften van elkaar draaien. Verwijder de pit en verdeel de gehalveerde pruimen over de bodem. Maak het kruimeldeeg door de ingrediënten kort te kneden tot een kruimelig deeg. Ook hierbij gebruik je koude roomboter die in blokjes is gesneden.
Verdeel het kruimeldeeg over de plaatkoek en schuif in het midden van je voorverwarmde oven. Bak de pruimen plaatkoek in ongeveer 50 minuten gaar. Haal de bakvorm uit de oven en laat afkoelen op een taartrooster. Snijd de pruimen plaatkoek in stukken en serveer met slagroom.
Recepten in je mail








Voedingswaarden per stuk
- Energie 251 kcal.
- Vetten 12 gr.
- Waarvan verzadigd 8 gr.
- Koolhydraten 30 gr.
- Waarvan suikers 18 gr.
- Vezels 1 gr.
- Eiwitten 2 gr.
- Zout 0.3 gr.
- Natrium 120 mg.