Pruimen kruimel plaatkoek met kaneel

Pruimen kruimel plaatkoek met kaneel

Ik maakte deze pruimen kruimel plaatkoek met kaneel in het kader van de foodblog swap. Hierbij maak je een recept van een andere site, eventueel met een eigen twist. Ik mocht iets kiezen van de website Culi Sandra en dat werd dus deze heerlijke plaatkoek.

Culi Sandra is een erg leuke site die je zeker eens moet bekijken. Je vindt er gigantisch veel lekkere en makkelijke recepten. Van hartig tot zoet en van bijgerechtjes tot complete weekmenu’s. Daarnaast vind je er nog allerlei andere leuke informatie zoals traveltips en leuke hotspots. Kortom, zeker eens een bezoekje waard.

Toen ik een recept uit ging kiezen viel mijn oog meteen op deze pruimen plaatkoek. Een recept dat pas net op de site stond maar waar ik echt meteen trek in kreeg. Op naar de supermarkt dus en pruimen halen. De plaatkoek was erg makkelijk om te maken en smaakte echt super.

Omdat ik een echte zoetekauw ben deed ik er iets meer suiker in. Ook deed ik er een beetje vanillesuiker bij en maakte ik het kruimeldeeg met kaneel. Pruimen en kaneel zijn namelijk de beste vrienden. Het recept voor deze heerlijke pruimen kruimel plaatkoek met kaneel vind je hieronder. Snel maken dus nu er nog pruimen zijn!

Recept

Ingrediënten

16 stukken

  • ca. 400 gr. pruimen*
  • 170 gr. bloem
  • 160 gr. roomboter
  • 100 gr. suiker
  • 8 gr. vanillesuiker
  • snufje zout
  • boter om in te vetten

Voor het kruimeldeeg:

  • 100 gr. bloem
  • 90 gr. roomboter
  • 150 gr. suiker
  • 2 tl. kaneel
  • snufje zout

* Niet online te bestellen, haal in de winkel of bij de groenteboer.

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Maak eerst het gewone deeg door de bloem, roomboter, suiker, vanillesuiker en zout te kneden. Gebruik koude roomboter die je in kleine blokjes snijdt en kneed gewoon met je handen tot een bal. Pak het deeg losjes in met wat vershoudfolie en leg een uurtje in de koelkast. Zo wordt de plaatkoek na het bakken nog knapperiger.

Maak de plaatkoek

Verwarm je oven voor op 175 graden. Zet een bakblik van ca. 20 x 20 cm klaar en vet in met wat boter. Eventueel kan je ook wat bakpapier gebruiken, zelf leg ik dat op de ingevette bodem zodat het goed strak blijft zitten. Kneed het afgekoelde deeg kort tot het weer wat soepel is en rol uit met een deegroller. Bekleed hier je bakblik mee.

Snijd de pruimen in de lengte doormidden. Gewoon rondom de pit snijden en beide helften van elkaar draaien. Verwijder de pit en verdeel de gehalveerde pruimen over de bodem. Maak het kruimeldeeg door de ingrediënten kort te kneden tot een kruimelig deeg. Ook hierbij gebruik je koude roomboter die in blokjes is gesneden.

Verdeel het kruimeldeeg over de plaatkoek en schuif in het midden van je voorverwarmde oven. Bak de pruimen plaatkoek in ongeveer 50 minuten gaar. Haal de bakvorm uit de oven en laat afkoelen op een taartrooster. Snijd de pruimen plaatkoek in stukken en serveer met slagroom.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Pruimen kruimel plaatkoek met kaneel'
Afbeelding bij 'Pruimen kruimel plaatkoek met kaneel'
Afbeelding bij 'Pruimen kruimel plaatkoek met kaneel'
Afbeelding bij 'Pruimen kruimel plaatkoek met kaneel'
Afbeelding bij 'Pruimen kruimel plaatkoek met kaneel'
Afbeelding bij 'Pruimen kruimel plaatkoek met kaneel'
Afbeelding bij 'Pruimen kruimel plaatkoek met kaneel'
Afbeelding bij 'Pruimen kruimel plaatkoek met kaneel'

Voedingswaarden per stuk

  • Energie 251 kcal.
  • Vetten 12 gr.
  • Waarvan verzadigd 8 gr.
  • Koolhydraten 30 gr.
  • Waarvan suikers 18 gr.
  • Vezels 1 gr.
  • Eiwitten 2 gr.
  • Zout 0.3 gr.
  • Natrium 120 mg.