
Roze of oranje tompoezen maken
Recept
Ingrediënten
4 tompoezen
- 8 plakjes bladerdeeg (of 2 grote plakken)
- 250 ml. melk
- 50 gr. fijne kristalsuiker
- 1 vanillestokje
- 2 eieren (alleen de dooiers)
- 2 el. bloem
- 125 ml. slagroom
- 1 blad gelatine
Glazuur
- 100 gr. poedersuiker
- wortelsap, bietensap of andere kleurstof
Bereidingswijze
De tompoes bestaat uit twee laagjes bladerdeeg, een vulling met banketbakkersroom en een laagje glazuur. Omdat het belangrijk is dat de banketbakkersroom goed stijf is maak ik die als eerste.
De vulling
Breng het grootste deel van de melk samen met de suiker aan de kook, bewaar ongeveer 50 ml. van de melk voor zo. Schraap intussen het merg uit het vanillestokje, dit doe je door het stokje in de lengte open te snijden en het merg er met de punt van een scherp mesje uit te schrapen.
Scheid twee eierdooiers en doe de dooiers in een mengkom, voeg het merg er aan toe en giet er de resterende melk bij. Roer alles goed door elkaar en meng de bloem er door. Doe het mengsel bij de melk die op het vuur staat zodra deze kookt. Roer alles goed door elkaar en breng opnieuw aan de kook, laat circa twee minuten koken.
Spoel een bakplaatje af met koud water en schep het mengsel uit de pan op de bakplaat. Leg er vershoudfolie over om velvorming te voorkomen en laat goed afkoelen. Klop intussen de slagroom stijf en laat staat voor zo. Als de banketbakkersroom is afgekoeld doe je deze in een kom en roer je alles goed los.
Leg een blaadje gelatine in een kom koud water en laat een paar minuten liggen. Haal het blaadje uit het water en doe in een klein steelpannetje, zet het op laag vuur en blijf roeren tot de gelatine volledig is opgelost. Roer de gelatine direct door de banketbakkersroom en spatel er daarna de opgeklopte slagroom door.
Doe de banketbakkerroom in een spuitzak en leg deze minimaal een uur in de koelkast, zo kan de room goed opstijven. Het werkt het best om de spuitzak bijvoorbeeld rechtop in een maatbeker te zetten. Ik heb de room de dag van tevoren gemaakt, zo kon deze nog langer opstijven.
Het bladerdeeg
Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een met bakpapier beklede bakplaat klaar.
Als je grote vellen bladerdeeg hebt deel je deze in vieren, prik er met een vork gaatjes in en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Heb je kleine velletjes leg er dan twee op elkaar en rol ze een beetje uit met een deegroller. Snijd de randjes recht af en snijd het bladerdeeg in twee rechthoeken, herhaal dit voor de andere velletjes deeg.
Leg een tweede vel bakpapier over het bladerdeeg en schuif de bakplaat 20 minuten in de voorverwarmde oven. Als het deeg teveel omhoog komt druk je het even plat met een ovenhandschoen. Leg de laatste 5 minuten een tweede bakplaat op de bakplaat, zo wordt het deeg mooi plat. Laat het deeg daarna goed afkoelen.
Het glazuur
Doe de poedersuiker in een mengkom en voeg er beetje bij beetje wat kleurstof (wortelsap, bietensap of andere kleurstof) bij en roer door elkaar. In het begin zal de glazuur wat klonten, doe er steeds een paar druppels vloeistof bij tot je een gladde dikke glazuur krijgt. Smeer vier van de gebakken plakjes bladerdeeg in met het glazuur.
De tompoezen
Leg een plakje bladerdeeg neer, spuit hier met de spuitzak de opgestijfde banketbakkersroom op. Leg een tweede plakje bladerdeeg met glazuur bovenop en serveer de tompoezen direct.
Recepten in je mail






