Snelle koekjes, klaar in 30 minuten
Recept
Ingrediënten
12 koeken
- 150 gr. bloem
- 100 gr. roomboter
- 65 gr. kristalsuiker + beetje extra
- 8 gr. vanillesuiker
- 6 gr. bakpoeder
- snufje zout
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet een bakplaat met bakpapier klaar. Weeg de ingrediënten vantevoren even af.
Maak het deeg
Zeef de bloem en het bakpoeder boven een mengkom. Voeg vervolgens de kristalsuiker, vanillesuiker en wat zout toe. Roer alles door elkaar met een garde. Snijd hierna de roomboter in kleine blokjes en voeg toe aan de mengkom. Kneed alles met je handen tot je een enigzins kneedbaar deeg overhoudt. Het hoeft niet perfect glad te zijn. Ook is het niet erg als er wat klontjes afbrokkelen.
Bak de koeken
Rol nu 12 bolletjes deeg en verdeel deze over de bakplaat. Druk ze plat met de onderkant van een glas. Haal het glas er met een draaiende beweging weer vanaf. De doorsnede van de koeken moet tussen de zeven en acht centimeter zijn. Dan hebben ze de juiste dikte. Trek er eventueel met een vork een ruitjespatroon in. Strooi er tot slot wat suiker over.
Schuif de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven. Bak de koeken zo'n 15 minuten. Kijk aan het einde om de minuut of ze niet te hard gaan. Dit is bij iedere oven anders. Ze moeten heel lichtbruin kleuren, zeker niet te donker. Haal de bakplaat uit de oven en laat ze er een paar minuten op liggen. Trek dan voorzichtig het bakpapier met de koeken van de bakplaat. Laat zo verder afkoelen op je aanrecht.
Recepten in je mail
Voedingswaarden per koek
- Energie 130 kcal.
- Vetten 6 gr.
- Waarvan verzadigd 4 gr.
- Koolhydraten 15 gr.
- Waarvan suikers 6 gr.
- Vezels 0 gr.
- Eiwitten 1 gr.
- Zout 0.5 gr.
- Natrium 200 mg.