Snelle koekjes, klaar in 30 minuten

Snelle koekjes, klaar in 30 minuten

Laatst maakte ik deze snelle koekjes, klaar in 30 minuten. Ik had namelijk zin in iets lekkers bij de koffie terwijl we niets in huis hadden. Gelukkig heb ik alle ingrediënten voor deze koeken wél standaard in huis. En een half uurtje later lagen deze lekkere koeken alweer op het aanrecht.

Het recept voor deze snelle koekjes is echt heel makkelijk. Ook heb je er geen keukenmachine, mixer of vormpjes voor nodig. Je kneed alles kort met je handen en rolt er balletjes van. Deze druk je plat met de onderkant van een glas. Hierna schuif je de koeken in de voorverwarmde oven.

Na 15 minuten laat je ze kort afkoelen en je knapperige koeken zijn klaar. Hieronder vind je het lekkere recept voor deze snelle koekjes. En hier vind je nog veel meer lekkere en makkelijke koekjesrecepten.

Recept

Ingrediënten

12 koeken

  • 150 gr. bloem
  • 100 gr. roomboter
  • 65 gr. kristalsuiker + beetje extra
  • 8 gr. vanillesuiker
  • 6 gr. bakpoeder
  • snufje zout

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet een bakplaat met bakpapier klaar. Weeg de ingrediënten vantevoren even af.

Maak het deeg

Zeef de bloem en het bakpoeder boven een mengkom. Voeg vervolgens de kristalsuiker, vanillesuiker en wat zout toe. Roer alles door elkaar met een garde. Snijd hierna de roomboter in kleine blokjes en voeg toe aan de mengkom. Kneed alles met je handen tot je een enigzins kneedbaar deeg overhoudt. Het hoeft niet perfect glad te zijn. Ook is het niet erg als er wat klontjes afbrokkelen.

Bak de koeken

Rol nu 12 bolletjes deeg en verdeel deze over de bakplaat. Druk ze plat met de onderkant van een glas. Haal het glas er met een draaiende beweging weer vanaf.  De doorsnede van de koeken moet tussen de zeven en acht centimeter zijn. Dan hebben ze de juiste dikte. Trek er eventueel met een vork een ruitjespatroon in. Strooi er tot slot wat suiker over.

Schuif de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven. Bak de koeken zo'n 15 minuten. Kijk aan het einde om de minuut of ze niet te hard gaan. Dit is bij iedere oven anders. Ze moeten heel lichtbruin kleuren, zeker niet te donker. Haal de bakplaat uit de oven en laat ze er een paar minuten op liggen. Trek dan voorzichtig het bakpapier met de koeken van de bakplaat. Laat zo verder afkoelen op je aanrecht.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Snelle koekjes, klaar in 30 minuten'
Afbeelding bij 'Snelle koekjes, klaar in 30 minuten'
Afbeelding bij 'Snelle koekjes, klaar in 30 minuten'
Afbeelding bij 'Snelle koekjes, klaar in 30 minuten'
Afbeelding bij 'Snelle koekjes, klaar in 30 minuten'
Afbeelding bij 'Snelle koekjes, klaar in 30 minuten'

Voedingswaarden per koek

  • Energie 130 kcal.
  • Vetten 6 gr.
  • Waarvan verzadigd 4 gr.
  • Koolhydraten 15 gr.
  • Waarvan suikers 6 gr.
  • Vezels 0 gr.
  • Eiwitten 1 gr.
  • Zout 0.5 gr.
  • Natrium 200 mg.