Speculaas-boterkoek met zeezout en amandelschaafsel

Speculaas-boterkoek met zeezout en amandelschaafsel

Deze speculaas-boterkoek met zeezout en amandelschaafsel is weer eens wat anders. Het is een variant op mijn gewone boterkoek recept. De speculaaskruiden geven deze boterkoek een heel andere smaak. Het grof zeezout dat ik gebruikte proef je ook bij iedere hap. Een erg lekkere toevoeging met een verrassend effect.

Je kan de speculaaskruiden trouwens kant en klaar kopen. Maar nog leuker is het om zelf speculaaskruiden te maken. Zo kan je deze helemaal aanpassen naar je eigen smaak. En waarschijnlijk heb je alle ingrediënten hiervoor al in huis. Zeker eens proberen dus.

Heb je zin om deze speculaas-boterkoek te bakken? Dan vind je hieronder het makkelijke en lekkere recept. En bak je toch liever iets anders dan vind je hier nog veel meer bakrecepten.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (16 punten)

  • 250 gr. bloem
  • 200 gr. roomboter*
  • 200 gr. lichte basterdsuiker
  • 8 gr. vanillesuiker
  • 2 eieren*
  • 3 el. speculaaskruiden
  • grof zeezout
  • amandelschaafsel

* Op kamertemperatuur

Zet alles op je lijst Wat is dit?

Met deze knop zet je alles voor dit recept in één keer op je boodschappenlijstje bij Albert Heijn. Met de Albert Heijn app heb je zo altijd je boodschappen bij de hand. Ook kan je alles eenvoudig thuis laten bezorgen door de bezorgservice van AH.nl.

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 180 graden. Zet alvast een ingevette boterkoekvorm klaar. Zorg ook dat de roomboter en eieren op kamertemperatuur zijn. Als je alle ingrediënten van tevoren weegt kan je in één keer door.

Maak het beslag

Snijd de roomboter in blokjes en doe in een mengkom. Voeg hier de lichte basterdsuiker en vanillesuiker aan toe. Doe er ook een flinke snuf grof zeezout door. Dit doe je een beetje op gevoel, zelf gebruikte ik ongeveer een halve theelepel. Klop alles met een handmixer tot een luchtig geheel. Gebruik hiervoor de gardes van je mixer. Als je de boter en suiker luchtig hebt geklopt breek je een ei boven de mengkom. Meng ook deze er met de handmixer door.

Meng de speculaaskruiden met een garde door de bloem. Voeg nu steeds een beetje bloem toe aan het botermengsel. Blijf mixen en doe er steeds wat bloem bij als het is opgenomen in het beslag. Als je alle bloem hebt gebruikt schep je alles nog even goed door elkaar met twee lepels. Je beslag is nu klaar.

Bereid de speculaas-boterkoek

Doe alles nu in de ingevette boterkoekvorm. Het beslag is misschien nog wat 'stroef' maar wordt vanzelf zachter. Druk alles goed aan met de bolle kant van een lepel. Zorg dat je het beslag goed over de boterkoekvorm hebt verdeeld. Klop nu het tweede ei los in een kommetje. Smeer de bovenkant van de speculaas-boterkoek in met het eimengsel. Strooi er het amandelschaafsel over.

Bak de boterkoek 25 minuten in de voorverwarmde oven. Haal uit de oven en draai de koek direct los van de vorm met het speciale schuifje. Laat de speculaas-boterkoek nu volledig afkoelen in de vorm. Anders heb je kans dat deze breekt.

Wegen, mixen en bakken

Ook lekker

Voedingswaarden (per punt)

  • Energie: 217 kcal.
  • Vetten: 11 gr.
    - waarvan verzadigd: 6 gr.
  • Koolhydraten: 24 gr.
    - waarvan suiker: 13 gr.
  • Vezels: 0 gr.
  • Eiwitten: 3 gr.
  • Zout: .3 gr. (120 mg. natrium)

Bron: Voedingscentrum

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Speculaas-boterkoek met zeezout en amandelschaafsel

Speculaas-boterkoek met zeezout en amandelschaafsel

Speculaas-boterkoek met zeezout en amandelschaafsel

Speculaas-boterkoek met zeezout en amandelschaafsel

Speculaas-boterkoek met zeezout en amandelschaafsel

Speculaas-boterkoek met zeezout en amandelschaafsel

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens