Speculaas-boterkoek met zeezout en amandelschaafsel

Speculaas-boterkoek met zeezout en amandelschaafsel

Deze speculaas-boterkoek met zeezout en amandelschaafsel is weer eens wat anders. Het is een variant op mijn gewone boterkoek recept. De speculaaskruiden geven deze boterkoek een heel andere smaak. Het grof zeezout dat ik gebruikte proef je ook bij iedere hap. Een erg lekkere toevoeging met een verrassend effect.

Je kan de speculaaskruiden trouwens kant en klaar kopen. Maar nog leuker is het om zelf speculaaskruiden te maken. Zo kan je deze helemaal aanpassen naar je eigen smaak. En waarschijnlijk heb je alle ingrediënten hiervoor al in huis. Zeker eens proberen dus.

Heb je zin om deze speculaas-boterkoek te bakken? Dan vind je hieronder het makkelijke en lekkere recept. En bak je toch liever iets anders dan vind je hier nog veel meer bakrecepten.

Recept

Ingrediënten

16 punten

  • 250 gr. bloem
  • 200 gr. roomboter*
  • 200 gr. lichte basterdsuiker
  • 8 gr. vanillesuiker
  • 2 eieren*
  • 3 el. speculaaskruiden
  • grof zeezout
  • amandelschaafsel

* Op kamertemperatuur

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 180 graden. Zet alvast een ingevette boterkoekvorm klaar. Zorg ook dat de roomboter en eieren op kamertemperatuur zijn. Als je alle ingrediënten van tevoren weegt kan je in één keer door.

Maak het beslag

Snijd de roomboter in blokjes en doe in een mengkom. Voeg hier de lichte basterdsuiker en vanillesuiker aan toe. Doe er ook een flinke snuf grof zeezout door. Dit doe je een beetje op gevoel, zelf gebruikte ik ongeveer een halve theelepel. Klop alles met een handmixer tot een luchtig geheel. Gebruik hiervoor de gardes van je mixer. Als je de boter en suiker luchtig hebt geklopt breek je een ei boven de mengkom. Meng ook deze er met de handmixer door.

Meng de speculaaskruiden met een garde door de bloem. Voeg nu steeds een beetje bloem toe aan het botermengsel. Blijf mixen en doe er steeds wat bloem bij als het is opgenomen in het beslag. Als je alle bloem hebt gebruikt schep je alles nog even goed door elkaar met twee lepels. Je beslag is nu klaar.

Bereid de speculaas-boterkoek

Doe alles nu in de ingevette boterkoekvorm. Het beslag is misschien nog wat 'stroef' maar wordt vanzelf zachter. Druk alles goed aan met de bolle kant van een lepel. Zorg dat je het beslag goed over de boterkoekvorm hebt verdeeld. Klop nu het tweede ei los in een kommetje. Smeer de bovenkant van de speculaas-boterkoek in met het eimengsel. Strooi er het amandelschaafsel over.

Bak de boterkoek 25 minuten in de voorverwarmde oven. Haal uit de oven en draai de koek direct los van de vorm met het speciale schuifje. Laat de speculaas-boterkoek nu volledig afkoelen in de vorm. Anders heb je kans dat deze breekt.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Speculaas-boterkoek met zeezout en amandelschaafsel'
Afbeelding bij 'Speculaas-boterkoek met zeezout en amandelschaafsel'
Afbeelding bij 'Speculaas-boterkoek met zeezout en amandelschaafsel'
Afbeelding bij 'Speculaas-boterkoek met zeezout en amandelschaafsel'
Afbeelding bij 'Speculaas-boterkoek met zeezout en amandelschaafsel'
Afbeelding bij 'Speculaas-boterkoek met zeezout en amandelschaafsel'

Voedingswaarden per punt

  • Energie 217 kcal.
  • Vetten 11 gr.
  • Waarvan verzadigd 6 gr.
  • Koolhydraten 24 gr.
  • Waarvan suikers 13 gr.
  • Vezels 0 gr.
  • Eiwitten 3 gr.
  • Zout .3 gr.
  • Natrium 120 mg.