Speculaascake met amandelschaafsel en pepernoten crunch

Speculaascake met amandelschaafsel en pepernoten crunch

Toen ik laatst zin had in cake besloot ik er eens een lekkere draai aan te geven. Ik bakte deze heerlijke speculaascake met amandelschaafsel en pepernoten crunch. Erg makkelijk om te maken en wel heel lekker van smaak. En je hebt er ook nog eens bijna niets voor nodig.

Ik gebruikte mijn basisrecept voor cake en voegde daar gewoon wat dingetjes aan toe. Ik koos voor speculaaskruiden, fijngestampte pepernoten en natuurlijk wat amandelschaafsel. Het resultaat was een erg lekkere cake waarvan het hele huis heerlijk ging ruiken.

Speculaaskruiden zijn niet het hele jaar door in de winkel te vinden maar kan je gelukkig makkelijk zelf maken. Hier vind je mijn recept voor speculaaskruiden. Het recept voor deze heerlijke speculaascake vind je hieronder.

Recept

Ingrediënten

1 cake

  • 250 gr. roomboter
  • 250 gr. suiker
  • 250 gr. bloem
  • 8 gr. vanillesuiker
  • 5 eieren
  • 2 tl. bakpoeder
  • 1/4 tl. zout
  • 5 tl. speculaaskruiden*
  • handje amandelschaafsel
  • handje kruidnootjes

* Ik houd wel van een wat uitgesprokener smaak, eventueel kan je iets minder speculaaskruiden gebruiken.

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Laat de roomboter en de eieren op kamertemperatuur komen. Verwarm je oven vast voor op 160 graden. Neem een cakevorm van ca. 30 cm en vet deze in met wat boter. Pak een vel bakpapier en knip een strook met een breedte van de onderkant van je cakevorm. Leg het bakpapier in de cakevorm en strijk glad op de bodem en langs de lange kanten.

Snijd de roomboter in blokjes en doe samen met de suiker, vanillesuiker en het zout in een mengkom. Mix met de handmixer (gebruik de gardes) tot een romig en luchtig mengsel, dit duurt zeker vijf minuten. Breek nu telkens één ei boven de mengkom en mix er met de handmixer helemaal doorheen. Als het hele ei is opgenomen doe je het volgende ei tot je alle eieren hebt gebruikt.

Zeef boven een tweede mengkom 250 gram bloem en doe hier het bakpoeder en de speculaaskruiden bij. Meng door elkaar met een garde en spatel het daarna beetje bij beetje door het boter- en eiermengsel. Zorg ervoor dat je alle bloem goed door het mengsel heen mengt en je een mooi egaal beslag overhoudt.

Doe wat pepernoten in een plastic bakje en stamp deze een beetje fijn, je moet kleine brokjes overhouden. Spatel ook deze voorzichtig door het beslag, bewaar wat voor de garnering. Doe het beslag nu in de cakevorm en strijk mooi glad aan de bovenkant. Strooi hier amandelschaafsel overheen tot de bovenkant volledig is bedekt. Schuif de cakevorm nu 60 minuten in het midden van je voorverwarmde oven.

Doe de ovendeur het eerste half uur zeker niet open, anders stort je cake in. Haal de cake na 60 minuten uit de oven en steek een houten satéprikker in het midden. Komt deze er schoon uit dan is je cake gaar, is de prikker nog erg vochtig of zit er nog deeg aan dan verleng je de oventijd steeds met zo'n vijf minuten. Bij mij stond de cake er uiteindelijk zo'n 70 minuten in. Soms gaat het wat sneller en soms wat langzamer.

Laat de cake tien minuutjes in de vorm afkoelen en stort dan voorzichtig uit de cakevorm. Zet de cake op een taartrooster en laat verder afkoelen. Snijd de speculaascake in plakken en serveer met een flinke dot slagroom waar je nog wat pepernoten crunch overheen strooit. Je speculaascake met amandelschaafsel en pepernoten crunch is klaar.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Speculaascake met amandelschaafsel en pepernoten crunch'
Afbeelding bij 'Speculaascake met amandelschaafsel en pepernoten crunch'
Afbeelding bij 'Speculaascake met amandelschaafsel en pepernoten crunch'
Afbeelding bij 'Speculaascake met amandelschaafsel en pepernoten crunch'
Afbeelding bij 'Speculaascake met amandelschaafsel en pepernoten crunch'
Afbeelding bij 'Speculaascake met amandelschaafsel en pepernoten crunch'