
Streuselkuchen, een Duitse kruimeltaart
Recept
Ingrediënten
12 stukken
- 250 gr. bloem
- 25 gr. roomboter, kamertemperatuur
- 7 gr. instant gist (1 zakje)
- 35 gr. suiker
- 100 gr melk, lauw
- 1 ei, alleen de dooier
- snufje zout
Voor het kruimeldeeg:
- 150 gr. bloem
- 100 gr. roomboter, koud
- 60 gr. suiker
- 8 gr. vanillesuiker (1 zakje)
- 6 gr. bakpoeder
- snufje kaneel
- snufje zout
Bereidingswijze
Laat de boter en het ei op kamertemperatuur komen. Weeg eerst de bloem voor het gewone deeg af. Zeef boven een mengkom en roer er met een garde de suiker, de gist en het zout doorheen. Laat de melk in een steelpannetje op laag vuur handwarm worden. Maak een kuiltje in het bloemmengsel in je mengkom. Snijd de roomboter in kleine blokjes en leg erin. Scheid de eidooier en doe op de roomboter. Giet er tot slot de lauwwarme melk bij. Verwarm je oven voor op 30 graden.
Meng nu alles met de deeghaken van je handmixer. Begin op een lage snelheid tot alles goed is gemengd. Mix hierna alles nog een paar minuten tot zich een bal vormt. Als deze makkelijk los komt van de mengkom ben je klaar. Dek af met vershoudfolie of een vochtige theedoek en zet in de oven. Laat het deeg nu een uur staan. Kan je oven niet op 30 graden? Kies dan een warme plek in de woonkamer uit.
Maak het kruimeldeeg
Na een uur haal je eerst de bol deeg uit de mengkom. Deze is nu flink toegenomen in volume. Kneed even goed door met je handen en leg dan op je werkblad. Eventueel kan je eerst een beetje bloem op je werkblad strooien. Rol het deeg nu uit tot een rechthoek ter grootte van je brownievorm. Vet je vorm in met wat boter en verdeel hier het deeg over. Dek weer af met vershoudfolie of een vochtige doek en laat nog een half uurtje op het aanrecht staan. Verwarm de oven intussen voor op 180 graden.
Doe intussen de bloem voor het kruimeldeeg in een tweede mengkom. Zeef deze eerst even samen met het bakpoeder. Voeg de koude roomboter aan je mengkom toe. Snijd deze eerst in blokjes. Doe er vervolgens ook de rest van de ingrediënten bij. Kneed met je handen tot een kruimelig deeg. Doe dit niet te lang anders wordt de boter zacht.
Maak de Streuselkuchen
Pak de brownievorm met daarin het deeg. Maak de bovenkant vochtig met wat water, bijvoorbeeld met een kwastje. Verdeel er nu het kruimeldeeg over, druk een klein beetje aan. Schuif de vorm in het midden van de voorverwarmde oven. Bak de Streuselkuchen ongeveer 20 minuten. Kijk na 15 minuten hoever deze is. Als de kruimels mooi goudbruin zijn is je kruimeltaart al klaar. Laat hem anders nog even in de oven.
Haal de Streuselkuchen uit de oven en laat kort afkoelen in de vorm. Steek de zijkanten voorzichtig los met een spatel en stort de koek op een snijplank. Draai om en snijd in stukken.
Recepten in je mail








Voedingswaarden per stuk
- Energie 238 kcal.
- Vetten 9 gr.
- Waarvan verzadigd 6 gr.
- Koolhydraten 32 gr.
- Waarvan suikers 9 gr.
- Vezels 1 gr.
- Eiwitten 5 gr.
- Zout 0.3 gr.
- Natrium 120 mg.