Streuselkuchen, een Duitse kruimeltaart

Streuselkuchen, een Duitse kruimeltaart
Gebak
15 minuten + 90 minuten wachten + 25 minuten oven
12 stukken

Streuselkuchen, of op zijn Nederlands kruimeltaart. Ik ben er echt dol op en moet dat altijd direct hebben als ik in Duitsland ben. Waarom weet ik eigenlijk niet, het is namelijk een erg eenvoudig soort gebak. Soms met jam of banketbakkersroom maar meestal zonder. En die variant is toch altijd weer mijn favoriet.

Elke keer als ik in Duitsland ben geweest neem ik me voor het zelf eens te maken. En na een lang weekend Keulen was het eindelijk zover. Ik had er weer zo van zitten smullen dat ik het deze keer moést maken. De eerste poging mislukte helaas maar met dit recept gaat het je zeker lukken.

De Streuselkuchen is nog een beetje warm het allerlekkerst. Bewaar het hooguit een dag want anders wordt het echt te droog. Daarom heb ik het recept aangepast voor een wat kleinere hoeveelheid. Het past perfect in een brownievorm en is eigenlijk zo klaar. Je moet alleen het deeg een tijdje laten rijzen. Hieronder lees je hoe je deze Streuselkuchen zelf bakt.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (12 stukken)

  • 250 gr. bloem
  • 25 gr. roomboter, kamertemperatuur
  • 7 gr. instant gist (1 zakje)
  • 35 gr. suiker
  • 100 gr melk, lauw
  • 1 ei, alleen de dooier
  • snufje zout

Voor het kruimeldeeg:

  • 150 gr. bloem
  • 100 gr. roomboter, koud
  • 60 gr. suiker
  • 8 gr. vanillesuiker (1 zakje)
  • 6 gr. bakpoeder
  • snufje kaneel
  • snufje zout

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Laat de boter en het ei op kamertemperatuur komen. Weeg eerst de bloem voor het gewone deeg af. Zeef boven een mengkom en roer er met een garde de suiker, de gist en het zout doorheen. Laat de melk in een steelpannetje op laag vuur handwarm worden. Maak een kuiltje in het bloemmengsel in je mengkom. Snijd de roomboter in kleine blokjes en leg erin. Scheid de eidooier en doe op de roomboter. Giet er tot slot de lauwwarme melk bij. Verwarm je oven voor op 30 graden.

Meng nu alles met de deeghaken van je handmixer. Begin op een lage snelheid tot alles goed is gemengd. Mix hierna alles nog een paar minuten tot zich een bal vormt. Als deze makkelijk los komt van de mengkom ben je klaar. Dek af met vershoudfolie of een vochtige theedoek en zet in de oven. Laat het deeg nu een uur staan. Kan je oven niet op 30 graden? Kies dan een warme plek in de woonkamer uit.

Maak het kruimeldeeg

Na een uur haal je eerst de bol deeg uit de mengkom. Deze is nu flink toegenomen in volume. Kneed even goed door met je handen en leg dan op je werkblad. Eventueel kan je eerst een beetje bloem op je werkblad strooien. Rol het deeg nu uit tot een rechthoek ter grootte van je brownievorm. Vet je vorm in met wat boter en verdeel hier het deeg over. Dek weer af met vershoudfolie of een vochtige doek en laat nog een half uurtje op het aanrecht staan. Verwarm de oven intussen voor op 180 graden.

Doe intussen de bloem voor het kruimeldeeg in een tweede mengkom. Zeef deze eerst even samen met het bakpoeder. Voeg de koude roomboter aan je mengkom toe. Snijd deze eerst in blokjes. Doe er vervolgens ook de rest van de ingrediënten bij. Kneed met je handen tot een kruimelig deeg. Doe dit niet te lang anders wordt de boter zacht.

Maak de Streuselkuchen

Pak de brownievorm met daarin het deeg. Maak de bovenkant vochtig met wat water, bijvoorbeeld met een kwastje. Verdeel er nu het kruimeldeeg over, druk een klein beetje aan. Schuif de vorm in het midden van de voorverwarmde oven. Bak de Streuselkuchen ongeveer 20 minuten. Kijk na 15 minuten hoever deze is. Als de kruimels mooi goudbruin zijn is je kruimeltaart al klaar. Laat hem anders nog even in de oven.

Haal de Streuselkuchen uit de oven en laat kort afkoelen in de vorm. Steek de zijkanten voorzichtig los met een spatel en stort de koek op een snijplank. Draai om en snijd in stukken.

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Streuselkuchen, een Duitse kruimeltaart
Streuselkuchen, een Duitse kruimeltaart
Streuselkuchen, een Duitse kruimeltaart
Streuselkuchen, een Duitse kruimeltaart
Streuselkuchen, een Duitse kruimeltaart
Streuselkuchen, een Duitse kruimeltaart
Streuselkuchen, een Duitse kruimeltaart
Streuselkuchen, een Duitse kruimeltaart

Voedingswaarden (per stuk)

  • Energie 238 kcal.
  • Vetten 9 gr.
  • Waarvan verzadigd 6 gr.
  • Koolhydraten 32 gr.
  • Waarvan suikers 9 gr.
  • Vezels 1 gr.
  • Eiwitten 5 gr.
  • Zout 0.3 gr.
  • Natrium 120 mg.

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens