Mijn favoriete wafel recept om ouderwetse wafels te bakken

Mijn favoriete wafel recept om ouderwetse wafels te bakken

In Zeeland kocht ik ooit op een rommelmarkt een boekje met wafel recepten. Voor 50 cent kon ik dus voortaan ‘Het hele jaar wafels’ eten, want zo heet het boekje. Nu is elke dag een wafel iets teveel van het goede maar toch gebruik ik het boekje regelmatig. Mijn favoriete wafel recept is dat voor ‘wafels op grootmoeders wijze’ waarmee je van die lekkere ouderwetse wafels kan bakken.

Toen ik het boekje eenmaal had moest er trouwens ook nog een wafelijzer in huis komen. Die had ik nog niet. Deze kreeg ik gelukkig van mijn vrouw en zoon en die wordt vaak gebruikt. Want met dit leuke wafel recept kan je in een half uurtje een stapeltje lekkere ouderwetse wafels bakken. Met het beslag ben je zo’n 10 minuten bezig. Daarna moet je rekenen op zo’n drie minuten per wafel.

Ik heb een wafelijzer die je boven heet vuur moet houden. Ik bak mijn wafels dus gewoon boven mijn fornuis, zo ook met dit recept. Maar je kan ook een elektrisch wafelijzer gebruiken, die bakt de wafels meteen aan beide kanten.

Bekijk hier het recept als je zelf deze lekkere ouderwetse wafels wil bakken.

Het wafel ijzer dat ik voor dit recept voor ouderwetse wafels gebruik

Serveertip

Een vers gebakken wafel is lekker met wat poedersuiker of een flinke dot slagroom. Maar je kan een wafel beleggen met van alles. Erg lekker is een wafel met aardbeien, wat suiker en slagroom of eentje met een dikke laag Nutella. Met dit wafel recept kan je gelukkig genoeg ouderwetse wafels bakken om lekker mee te variëren.

Tip: kijk hier als je een wafelijzer wil kopen en er eerst meer over wil lezen. Ik schreef er een uitgebreid artikel over.

Recept

Ingrediënten

8 wafels

  •  375 gr. bloem
  • 300 gr. witte basterdsuiker
  • 180 gr. roomboter, ongezouten
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 6 eieren
  • 1/2 tl. zout
  • poedersuiker

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Voor je begint is het handig om alles vast af te wegen en klaar te zetten in bakjes. Zo kan je in één keer door met dit recept voor ouderwetse wafels. Laat de eieren eerst een beetje op temperatuur komen en smelt de boter pas vlak voor je deze toe gaat voegen.

Mijn favoriete wafel recept

Zorg dat je een schone mengkom hebt om het eiwit in op te kloppen. Scheid de eieren en vang het eiwit op in de mengkom. Doe de eidooiers in een apart schaaltje voor later. Zelf scheid ik altijd elk ei boven een glas. Mocht het een keertje mis gaan dan is dat minder erg dan wanneer dit boven de mengkom gebeurt. Voeg het zout toe aan  het eiwit en klop dit stijf met een handmixer. Als je de mengkom schuin houdt en het eiwit blijft zitten is het stijf genoeg.

Doe de roomboter in een steelpan en smelt op laag vuur. Doe intussen de dooiers samen met de basterd- en vanillesuiker in een tweede mengkom. Klop met een handmixer tot een romig mengsel. Doe hier de gesmolten boter bij en meng met de mixer tot een glad mengsel. Hierna heb je de mixer niet meer nodig. Het beslag voor dit recept voor ouderwetse wafels maak je verder met de hand.

Doe nu steeds een deel bloem en een deel van het opgeklopte eiwit bij het dooiermengsel. Met een spatel kan je dit er nu rustig doorheen spatelen. Dit blijf je herhalen tot je alle bloem en eiwit hebt gebruikt. Het beslag voor dit wafel recept blijft wat dun maar wordt wel iets steviger.

Wafels bakken

Verhit je wafelijzer zodat deze goed heet is. Gebruik je hetzelfde ijzer als ik dan vet je dit elke keer in met een klein beetje vloeibare boter. Ik gebruik daar een bakkwastje voor. Heb je een elektrisch wafelijzer kijk dan zelf even of dit nodig is. Vaak hebben deze namelijk een antiaanbaklaag. Voor dit wafel recept houd ik even de tijd aan met mijn ijzer. Het kan bij jouw ijzer wat afwijken.

Doe een een flinke schep wafelbeslag in het ingevette ijzer en klap dit dicht. Leg het direct boven een gaspit die je op hoog vuur hebt branden. Kijk na een minuut of de onderkant al begint te kleuren en de bovenkant is gestold. Als dat het geval is draai je het ijzer om. Bak nog een minuut, de bovenkant zal vanzelf nog mee worden gebakken. Kijk tussendoor of ook de onderkant mooi goudbruin wordt. De ene keer gaat dat sneller dan de andere keer. Bak dus wat langer of korter, afhankelijk van de kleur.

Tip: nog warm zijn de wafels het lekkerst, vaak gebruik ik dus de helft van dit wafel recept. Je kan ze een dag bewaren in een afgesloten bakje waar je een vel keukenpapier in legt. Laat ze wel eerst goed afkoelen. Warm ze eventueel weer kort op in een hete droge koekenpan.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Mijn favoriete wafel recept om ouderwetse wafels te bakken'
Afbeelding bij 'Mijn favoriete wafel recept om ouderwetse wafels te bakken'
Afbeelding bij 'Mijn favoriete wafel recept om ouderwetse wafels te bakken'
Afbeelding bij 'Mijn favoriete wafel recept om ouderwetse wafels te bakken'
Afbeelding bij 'Mijn favoriete wafel recept om ouderwetse wafels te bakken'
Afbeelding bij 'Mijn favoriete wafel recept om ouderwetse wafels te bakken'

Voedingswaarden per stuk

  • Energie 524 kcal.
  • Vetten 22 gr.
  • Waarvan verzadigd 13 gr.
  • Koolhydraten 70 gr.
  • Waarvan suikers 38 gr.
  • Vezels 1 gr.
  • Eiwitten 9 gr.
  • Zout 0.5 gr.
  • Natrium 200 mg.