Mijn favoriete wafel recept om ouderwetse wafels te bakken
Recept
Ingrediënten
8 wafels
- 375 gr. bloem
- 300 gr. witte basterdsuiker
- 180 gr. roomboter, ongezouten
- 1 zakje vanillesuiker
- 6 eieren
- 1/2 tl. zout
- poedersuiker
Bereidingswijze
Voor je begint is het handig om alles vast af te wegen en klaar te zetten in bakjes. Zo kan je in één keer door met dit recept voor ouderwetse wafels. Laat de eieren eerst een beetje op temperatuur komen en smelt de boter pas vlak voor je deze toe gaat voegen.
Mijn favoriete wafel recept
Zorg dat je een schone mengkom hebt om het eiwit in op te kloppen. Scheid de eieren en vang het eiwit op in de mengkom. Doe de eidooiers in een apart schaaltje voor later. Zelf scheid ik altijd elk ei boven een glas. Mocht het een keertje mis gaan dan is dat minder erg dan wanneer dit boven de mengkom gebeurt. Voeg het zout toe aan het eiwit en klop dit stijf met een handmixer. Als je de mengkom schuin houdt en het eiwit blijft zitten is het stijf genoeg.
Doe de roomboter in een steelpan en smelt op laag vuur. Doe intussen de dooiers samen met de basterd- en vanillesuiker in een tweede mengkom. Klop met een handmixer tot een romig mengsel. Doe hier de gesmolten boter bij en meng met de mixer tot een glad mengsel. Hierna heb je de mixer niet meer nodig. Het beslag voor dit recept voor ouderwetse wafels maak je verder met de hand.
Doe nu steeds een deel bloem en een deel van het opgeklopte eiwit bij het dooiermengsel. Met een spatel kan je dit er nu rustig doorheen spatelen. Dit blijf je herhalen tot je alle bloem en eiwit hebt gebruikt. Het beslag voor dit wafel recept blijft wat dun maar wordt wel iets steviger.
Wafels bakken
Verhit je wafelijzer zodat deze goed heet is. Gebruik je hetzelfde ijzer als ik dan vet je dit elke keer in met een klein beetje vloeibare boter. Ik gebruik daar een bakkwastje voor. Heb je een elektrisch wafelijzer kijk dan zelf even of dit nodig is. Vaak hebben deze namelijk een antiaanbaklaag. Voor dit wafel recept houd ik even de tijd aan met mijn ijzer. Het kan bij jouw ijzer wat afwijken.
Doe een een flinke schep wafelbeslag in het ingevette ijzer en klap dit dicht. Leg het direct boven een gaspit die je op hoog vuur hebt branden. Kijk na een minuut of de onderkant al begint te kleuren en de bovenkant is gestold. Als dat het geval is draai je het ijzer om. Bak nog een minuut, de bovenkant zal vanzelf nog mee worden gebakken. Kijk tussendoor of ook de onderkant mooi goudbruin wordt. De ene keer gaat dat sneller dan de andere keer. Bak dus wat langer of korter, afhankelijk van de kleur.
Tip: nog warm zijn de wafels het lekkerst, vaak gebruik ik dus de helft van dit wafel recept. Je kan ze een dag bewaren in een afgesloten bakje waar je een vel keukenpapier in legt. Laat ze wel eerst goed afkoelen. Warm ze eventueel weer kort op in een hete droge koekenpan.
Recepten in je mail
Voedingswaarden per stuk
- Energie 524 kcal.
- Vetten 22 gr.
- Waarvan verzadigd 13 gr.
- Koolhydraten 70 gr.
- Waarvan suikers 38 gr.
- Vezels 1 gr.
- Eiwitten 9 gr.
- Zout 0.5 gr.
- Natrium 200 mg.