Zachte chocoladekoeken met zeezout en stukjes witte chocola
Recept
Ingrediënten
16 koeken
- 150 gr. bloem
- 150 gr. donkere basterdsuiker
- 100 gr. witte chocolade
- 100 gr. roomboter
- 35 gr. cacaopoeder
- 1 ei
- 8 gr. vanillesuiker
- 7 gr. bakpoeder (ca. 2 1/2 tl.)
- grof zeezout
- poedersuiker
Bereidingswijze
Verwarm je oven voor op 180 graden en zet een met bakpapier beklede bakplaat klaar. Snijd de roomboter in kleine blokjes en laat in een mengkom op kamertemperatuur komen. Haal ook vast een ei uit de koelkast om deze op kamertemperatuur te laten komen.
Als de boter op kamertemperatuur is doe je de bruine basterdsuiker, de vanillesuiker en een paar snufjes grof zeezout in de mengkom. Klop het met een handmixer tot een luchtig mengsel en breek er daarna een ei boven. Blijf mixen tot het ei volledig is opgenomen door het boter- en suikermengsel.
Zeef boven een tweede mengkom de bloem en het bakpoeder en voeg het cacaopoeder toe. Roer goed door elkaar met een garde en doe alles bij het boter- en suikermengsel. Mix alles goed door elkaar met de handmixer en houd even apart voor zo.
Hak met een scherp koksmes de reep witte chocolade in niet al te kleine stukjes. Doe de stukjes in de mengkom en roer deze met een spatel door het beslag. Leg alvast een stuk keukenpapier klaar want je gaat nu hele vieze handen krijgen.
Pluk telkens een stuk uit de mengkom en rol tussen je handen tot een bal. Zelf maakte ik 16 grote koeken maar je kan ook een groter aantal kleinere koekjes bakken. Verdeel de balletjes over de bakplaat en druk deze een klein beetje plat met de palm van je hand.
Schuif de bakplaat nu in het midden van je voorverwarmde oven en bak de chocoladekoeken tien minuten. Haal de koeken na tien minuten even uit de oven en verhoog de temperatuur naar 200 graden. Strooi wat poedersuiker over de chocoladekoeken en doe ze nog twee minuten terug in de oven.
Laat de zachte chocoladekoeken met zeezout en stukjes witte chocola een poosje afkoelen op de bakplaat. Schep ze daarna met een spatel op een taartrooster om ze verder af te laten koelen. Bewaar de koeken in een afgesloten trommel waar je onderin een vcelletje keukenpapier legt.