Zachte haverkoeken met appel, rozijnen en kaneel

Zachte haverkoeken met appel, rozijnen en kaneel

Even een waarschuwing vooraf bij het maken van deze zachte haverkoeken met appel, rozijnen en kaneel. Je krijgt er namelijk hele vieze handen van en je ruikt na het kneden naar appeltaart. Gelukkig zijn deze koeken dat meer dan waard dus laat je zeker niet afschrikken.

Deze zachte haverkoeken zijn iets anders dan je misschien gewend bent. Ze blijven namelijk zacht, ietsjes steviger dan een eierkoek maar het scheelt niet veel. De smaak lijkt een beetje op die van appeltaart en je blijft er van eten. Gelukkig bak je met het recept hieronder zo’n 24 van deze lekkere haverkoeken. Dus zet die oven maar vast aan en probeer ze zelf, het originele recept komt trouwens van Live well bake often.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (24 koeken)

  • 175 gr. havermout
  • 150 gr. bloem
  • 125 gr. roomboter
  • 85 gr. donkere basterdsuiker
  • 75 gr. rietsuiker
  • 8 gr. vanillesuiker
  • 75 gr. rozijnen
  • 1 appel
  • 1 ei
  • 1 tl. baking soda
  • 1/2 tl. kaneel
  • 1/4 tl. zout

Zet alles op je lijst Wat is dit?

Met deze knop zet je alles voor dit recept in één keer op je boodschappenlijstje bij Albert Heijn. Met de Albert Heijn app heb je zo altijd je boodschappen bij de hand. Ook kan je alles eenvoudig thuis laten bezorgen door de bezorgservice van AH.nl.

Bereidingswijze

Haal de roomboter en een ei uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Zeef de bloem boven een mengkom en voeg hier de baking soda, de kaneel en het zout aan toe. Roer even door elkaar met een garde en zet apart voor zo.

Pak een tweede mengkom en doe hier de roomboter in die je eerst even in kleine blokjes snijd. Voeg hier de donkere basterdsuiker, de rietsuiker en de vanillesuiker aan toe en meng een paar minuten met een handmixer. Breek nu een ei boven de mengkom en meng nogmaals door elkaar met de handmixer.

Voeg nu beetje bij beetje het bloemmengsel toe en blijf goed mengen met de handmixer. Zet het deeg even apart als alle ingrediënten goed zijn gemengd. Schil een appel en snijd deze in dunne plakjes, vervolgens in dunne reepjes en tot slot in kleine blokjes. Doe de blokjes appel samen met de rozijnen en de havermout bij het deeg. Meng alles goed door elkaar met een spatel, schep goed om zodat alles goed is gemengd.

Schep het deeg nu op een flink stuk vershoudfolie, het deeg blijft redelijk dun. Vouw het folie dicht en leg het deeg ongeveer 30 minuten in de koelkast. Hierdoor wordt het net iets steviger waardoor je zo wat makkelijker de balletjes deeg kan vormen. Verwarm intussen je oven voor op 175 graden en zet vast twee bakplaten met bakpapier klaar.

Als het deeg een beetje is opgesteven pak je een kleine ijsschep. Hiermee vorm je kleine balletjes van het deeg die je in je handen nog even goed vormt. Dit is een plakkerig karweitje maar nogmaals de moeite meer dan waard. Verdeel de bolletjes deeg over de twee bakplaten en schuif de bakplaten in de voorverwarmde oven.

Bak de haverkoeken nu zo'n 10 tot 15 minuten tot de randjes mooi bruin worden. Haal beide bakplaten uit de oven en laat de koekjes hier nog zo'n 5 tot 10 minuten op liggen. Schep ze vervolgens met een spatel voorzichtig op een taartrooster om verder af te laten koeken. De koeken blijven zacht en kan je een paar dagen bewaren in een afsluitbare trommel met onderin een velletje keukenpapier

Ook lekker

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Zachte haverkoeken met appel, rozijnen en kaneel

Zachte haverkoeken met appel, rozijnen en kaneel

Zachte haverkoeken met appel, rozijnen en kaneel

Zachte haverkoeken met appel, rozijnen en kaneel

Zachte haverkoeken met appel, rozijnen en kaneel

Zachte haverkoeken met appel, rozijnen en kaneel

Zachte haverkoeken met appel, rozijnen en kaneel

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens