Zachte haverkoeken met appel, rozijnen en kaneel

Zachte haverkoeken met appel, rozijnen en kaneel

Even een waarschuwing vooraf bij het maken van deze zachte haverkoeken met appel, rozijnen en kaneel. Je krijgt er namelijk hele vieze handen van en je ruikt na het kneden naar appeltaart. Gelukkig zijn deze koeken dat meer dan waard dus laat je zeker niet afschrikken.

Deze zachte haverkoeken zijn iets anders dan je misschien gewend bent. Ze blijven namelijk zacht, ietsjes steviger dan een eierkoek maar het scheelt niet veel. De smaak lijkt een beetje op die van appeltaart en je blijft er van eten. Gelukkig bak je met het recept hieronder zo’n 24 van deze lekkere haverkoeken. Dus zet die oven maar vast aan en probeer ze zelf, het originele recept komt trouwens van Live well bake often.

Recept

Ingrediënten

24 koeken

  • 175 gr. havermout
  • 150 gr. bloem
  • 125 gr. roomboter
  • 85 gr. donkere basterdsuiker
  • 75 gr. rietsuiker
  • 8 gr. vanillesuiker
  • 75 gr. rozijnen
  • 1 appel
  • 1 ei
  • 1 tl. baking soda
  • 1/2 tl. kaneel
  • 1/4 tl. zout

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Haal de roomboter en een ei uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Zeef de bloem boven een mengkom en voeg hier de baking soda, de kaneel en het zout aan toe. Roer even door elkaar met een garde en zet apart voor zo.

Pak een tweede mengkom en doe hier de roomboter in die je eerst even in kleine blokjes snijd. Voeg hier de donkere basterdsuiker, de rietsuiker en de vanillesuiker aan toe en meng een paar minuten met een handmixer. Breek nu een ei boven de mengkom en meng nogmaals door elkaar met de handmixer.

Voeg nu beetje bij beetje het bloemmengsel toe en blijf goed mengen met de handmixer. Zet het deeg even apart als alle ingrediënten goed zijn gemengd. Schil een appel en snijd deze in dunne plakjes, vervolgens in dunne reepjes en tot slot in kleine blokjes. Doe de blokjes appel samen met de rozijnen en de havermout bij het deeg. Meng alles goed door elkaar met een spatel, schep goed om zodat alles goed is gemengd.

Schep het deeg nu op een flink stuk vershoudfolie, het deeg blijft redelijk dun. Vouw het folie dicht en leg het deeg ongeveer 30 minuten in de koelkast. Hierdoor wordt het net iets steviger waardoor je zo wat makkelijker de balletjes deeg kan vormen. Verwarm intussen je oven voor op 175 graden en zet vast twee bakplaten met bakpapier klaar.

Als het deeg een beetje is opgesteven pak je een kleine ijsschep. Hiermee vorm je kleine balletjes van het deeg die je in je handen nog even goed vormt. Dit is een plakkerig karweitje maar nogmaals de moeite meer dan waard. Verdeel de bolletjes deeg over de twee bakplaten en schuif de bakplaten in de voorverwarmde oven.

Bak de haverkoeken nu zo'n 10 tot 15 minuten tot de randjes mooi bruin worden. Haal beide bakplaten uit de oven en laat de koekjes hier nog zo'n 5 tot 10 minuten op liggen. Schep ze vervolgens met een spatel voorzichtig op een taartrooster om verder af te laten koeken. De koeken blijven zacht en kan je een paar dagen bewaren in een afsluitbare trommel met onderin een velletje keukenpapier

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Zachte haverkoeken met appel, rozijnen en kaneel'
Afbeelding bij 'Zachte haverkoeken met appel, rozijnen en kaneel'
Afbeelding bij 'Zachte haverkoeken met appel, rozijnen en kaneel'
Afbeelding bij 'Zachte haverkoeken met appel, rozijnen en kaneel'
Afbeelding bij 'Zachte haverkoeken met appel, rozijnen en kaneel'
Afbeelding bij 'Zachte haverkoeken met appel, rozijnen en kaneel'
Afbeelding bij 'Zachte haverkoeken met appel, rozijnen en kaneel'