Zeeuwse rondjes

Zeeuwse rondjes

Mijn moeder heeft vaak Zeeuwse rondjes in huis. Knapperige ronde koekjes die wat smaak betreft wel wat weg hebben van spritsen. Het leek me leuk deze zelf eens te bakken. Helaas was er nergens een recept voor te vinden. Wel voor Zeeuwse kaneelkoekjes maar dat is weer heel wat anders. Die moet ik ook nog eens proberen trouwens.

Ook van de verpakking van Zeeuwse rondjes wordt je niet veel wijzer. Maar daarop zag ik wel dat er ook margarine wordt gebruikt naast roomboter. Dat gebruik ik zelf nooit bij het bakken van koekjes maar het was het proberen waard. Omdat ik de smaak wel wat op spritsen vond lijken ben ik daarvan uitgegaan. Uiteindelijk haalde ik deze koekjes uit de oven die inderdaad wel heel erg op de Zeeuwse rondjes leken.

De koekjes zijn makkelijk te maken en erg lekker. Ik maakte er 40 waarvan er een dag later bijna niets meer over is. Lijkt het je ook leuk ze eens te bakken? Dan vind je verderop mijn recept voor Zeeuwse rondjes. En hier vind je nog veel meer lekkere koekjesrecepten.

Recept

Ingrediënten

40 koekjes

  • 250 gr. bloem
  • 125 gr. roomboter
  • 50 gr. margarine
  • 100 gr. witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 tl. bakpoeder
  • 1/4 tl. zout
  • 1/2 geklopt ei

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Haal de roomboter iets van tevoren uit de koelkast zodat deze wat zachter wordt. Zeef de bloem boven een mengkom en zeef daarna het bakpoeder. Zo voorkom je dat er klontjes bakpoeder in het deeg komen. Voeg ook de witte basterdsuiker, vanillesuiker en het zout toe. Roer even door elkaar met een garde. Klop in een kommetje het ei los en giet de helft in de mengkom.

Snijd de roomboter in blokjes en doe erbij. Tot slot schep je de margarine in de mengkom. Zet de deeghaken op je handmixer en meng alle ingrediënten een paar minuten. Je krijg na een tijdje een wat samenhangend deeg. Kneed dit nog kort met je handen tot je een soepel deeg hebt. Verdeel dit in twee gelijke porties. Rol iedere bal deeg nu uit tot een rol van 20 cm lang.

Laat het deeg opstijven

Leg beide rollen deeg op een snijplank en doe in de koelkast. Laat beide rollen deeg hierin een half uurtje opstijven. Eventueel kan je ze in vershoudfolie rollen, zelf deed ik die niet. In de tussentijd kan je de oven voorverwarmen op 165 graden. Zet vast twee bakplaten klaar die je bekleedt met bakpapier.

Bak de Zeeuwse rondjes

Na een half uur haal je de rollen deeg weer uit de koelkast. Snijd ze met een scherp mes in plakjes van een centimeter dik. Uit iedere rol kan je zo 20 koekjes snijden van gelijke dikte. Zelf gebruikte ik een liniaal voor de eerste rol. De tweede deed ik uit de losse pols. Verdeel de koekjes over beide bakplaten en schuif in de oven.

Bak de koekjes nu in 15 tot 20 minuten gaar. Ik zette de timer op 15 minuten maar vond ze net iets te bleek. Na nog eens vijf minuten waren ze mooi goudbruin. Hou dus 15 minuten aan en kijk dan even hoe ze erbij liggen, iedere oven is weer anders. Haal de koekjes uit de oven en laat kort op de bakplaat liggen. Leg ze daarna op een taartrooster om verder af te laten koelen.

Bewaar de koekjes in een afgesloten trommel. Leg onderin een velletje keukenpapier, zo blijven ze lekker knapperig. Zelf vond ik de koekjes de dag erna trouwens nog lekkerder. Maar ook nog een beetje warm kan je er eigenlijk niet vanaf blijven.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Zeeuwse rondjes'
Afbeelding bij 'Zeeuwse rondjes'
Afbeelding bij 'Zeeuwse rondjes'
Afbeelding bij 'Zeeuwse rondjes'
Afbeelding bij 'Zeeuwse rondjes'

Voedingswaarden per koekje

  • Energie 65 kcal.
  • Vetten 3 gr.
  • Waarvan verzadigd 1 gr.
  • Koolhydraten 7 gr.
  • Waarvan suikers 2.7 gr.
  • Vezels 0 gr.
  • Eiwitten 1 gr.
  • Zout 0.1 gr.
  • Natrium 40 mg.