Zelf de lekkerste eierkoeken bakken doe je zo
Recept
Ingrediënten
8 koeken
- 100 gr. bloem
- 85 gr. witte basterdsuiker
- 8 gr. vanillesuiker, 1 zakje
- 2 eieren
- 4 gr. bakpoeder
- 1 citroen
- 1 gr. zout
Bereidingswijze
Verwarm je oven voor op 175 graden en zet vast twee met bakpapier beklede bakplaten klaar. Het maken van het beslag werkt het makkelijkst als je een keukenmachine hebt waar je mee kan kloppen. Heb je deze niet in huis gebruik dan gewoon een handmixer, ook dit werkt prima.
Maak het beslag
Doe de basterdsuiker, vanillesuiker en de eieren in de mengkom van je keukenmachine. Klop alles tot je een wat dikkig en luchtig mengsel hebt, bij mij duurde dit iets langer dan 5 minuten. Gebruik je een handmixer dan doe je het op dezelfde manier. Zodra het mengsel er luchtig uitziet en een beetje 'langzaam' van je mixer afdruipt is het goed.
Zeef boven een andere mengkom de bloem en doe hier het bakpoeder en het zout bij. Het zout kan je het best afwegen met een weeglepel, heb je deze niet gebruik dan 4 snufjes tussen je vingers. Meng alles goed door elkaar met een garde en rasp er daarna de rasp van één citroen over. Hou je niet van citroensmaak gebruik dan de helft of laat helemaal weg, zelf vind ik het erg lekker.
Meng de citroenrasp nog even goed door het bloemmengsel en spatel het geheel daarna rustig door het eiermengsel. Hoe rustiger je het doet hoe luchtiger je beslag zal worden, als alle bloem is opgelost is je beslag klaar. Het beslag blijft dun, dit hoort zo.
Bak de eierkoeken
Pak een ijslepel of jus-schep en verdeel het beslag over de twee bakplaten, maak op iedere bakplaat vier hoopjes. Zorg voor voldoende afstand want het beslag is erg dun en loopt in de oven nog verder uit. Schuif de bakplaten nu ongeveer 12 minuten in je voorverwarmde oven.
Blijf de laatste paar minuten bij je oven staan om de kleur van de eierkoeken in de gaten te houden. Zodra ze mooi goudbruin zijn kan je ze uit de oven halen, ze mogen zeker niet te bruin worden omdat ze anders te hard zijn.
Laat kort afkoelen
Haal de eierkoeken met een spatel meteen van de ovenplaten af en laat ze afkoelen op een rooster. Nog een beetje warm zijn ze het lekkerst. Je kan de eierkoeken nog een paar dagen bewaren waarbij de korst iets harder wordt maar de binnenkant nog steeds lekker zacht is.
Recepten in je mail
Voedingswaarden per stuk
- Energie 107 kcal.
- Vetten 1 gr.
- Waarvan verzadigd 0 gr.
- Koolhydraten 20 gr.
- Waarvan suikers 11 gr.
- Vezels 0 gr.
- Eiwitten 3 gr.
- Zout 0.2 gr.
- Natrium 80 mg.