Zelf kletskoppen maken
Recept
Ingrediënten
30 koekjes
- 125 gr. lichte basterdsuiker
- 50 gr. bloem
- 50 gr. roomboter
- 30 gr. amandelmeel
- 20 gr. amandelsnippers
- 1/2 tl. kaneelpoeder
- eventueel scheutje melk
- snufje zout
Bereidingswijze
Verwarm je oven voor op 220 graden en zet vast twee met bakpapier beklede bakplaten klaar.
Laat de boter even op kamertemperatuur komen en doe in blokjes in een mengkom. Klop de boter luchtig met een handmixer en voeg daarna het zout, de suiker en het kaneelpoeder toe. Mix alles nog even door elkaar en zeef daarna de bloem en het amandelmeel boven de mengkom.
Meng alles goed door elkaar met een spatel tot je een beetje kruimelig deeg over houdt. Doe de amandelsnippers erbij en kneed alles met je handen tot een grote bal deeg. Als het deeg te droog is om te kneden kan je er eventueel een klein scheutje melk bij doen.
Haal met je vingers plukjes deeg van de bal en rol deze op, ongeveer ter grootte van een kleine knikker. Leg de bolletjes op de met bakpapier beklede ovenplaten en druk een beetje plat. Zorg voor voldoende ruimte tussen alle deeghoopjes omdat de kletskoppen flink uit zullen lopen in de oven.
Als je al het deeg hebt verdeeld schuif je de ovenplaten in je voorverwarmde oven en laat deze zo'n 5 minuten bakken. Blijf vooral bij je oven en kijk regelmatig, op het einde kan het erg hard gaan. Zodra de kletskoppen zijn uitgelopen en donkerbruin worden aan de buitenkant haal je de platen uit de oven.
Let op: de ene oven is de andere niet. Om zeker te weten dat het niet te hard gaat kan je het best blijven kijken. Bij sommigen was 2 minuten al voldoende!
Laat de kletskoppen heel even op de bakplaten liggen, schuif ze er daarna voorzichtig af met een spatel en laat ze afkoelen op een bakrooster. Nog heel eventjes wachten en klaar zijn je overheerlijke zelfgemaakte kletskoppen.