Zelf pepernoten maken

Zelf pepernoten maken
Gebak
5 minuten + 30 minuten rollen + 15 minuten oven
ca. 200 pepernoten

Toen ik laatst een middagje met zoonlief thuis was kreeg ik ineens het idee om zelf pepernoten te gaan maken. Zelf pepernoten maken is niet alleen heel erg makkelijk maar ook nog eens heel leuk om te doen, helemaal als je het samen met je kinderen doen is het echt een feestje.

Om zelf pepernoten te maken heb je bijna niets nodig, al moet je wel zorgen dat je speculaaskruiden in huis hebt. Of je maakt gewoon zelf je speculaaskruiden, die kan je dan ook nog eens gebruiken om zelf speculaasbrokken te maken. Maar nu terug naar de pepernoten, maak ze vooral niet te groot want dan krijg je peperkoekjes. Kleine balletjes rollen dus, iets groter dan een erwt.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (ca. 200 pepernoten)

  • 250 gr. bloem
  • 8 gr. bakpoeder
  • 125 gr. donkere basterdsuiker
  • 100 gr. roomboter
  • 50 ml. melk
  • 1 1/2 el. speculaaskruiden
  • 1/2 tl. zout

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven vast voor op 170 graden en zet twee bakplaten klaar die je hebt bekleed met bakpapier.

Zeef de bloem boven een beslagkom en voeg het bakpoeder daar aan toe, roer even door met een garde zodat alles goed mengt. Voeg vervolgens de basterdsuiker, de speculaaskruiden en het zout toe en roer alles goed door elkaar.

Doe de in blokjes gesneden roomboter in een tweede mengkom en prak deze goed fijn met een vork of maak zacht met de deeghaken van een handmixer. Voeg daar het bloemmengsel en de melk aan toe en mix met een handmixer door elkaar tot je een kruimelig deeg overhoudt. Dit kneed je tenslotte met je handen tot één grote bal.

Pak steeds een plukje deeg tussen je wijsvingers en rol dit tussen je handen tot een klein balletje dat je op je bakplaat legt. Druk het balletje een beetje plat en herhaal dit tot je de hele bal deeg hebt verwerkt, hier ben je wel een tijdje mee bezig Houdt een beetje ruimte tussen alle pepernoten op je bakplaat omdat ze nog een beetje uit zullen zetten.

Zet je bakplaten vervolgens zo'n 15 minuten in je voorverwarmde oven en laat je pepernoten buiten de oven afkoelen op de bakplaat. Bewaar ze in een pot die je goed af kan sluiten en je beschikt de komende dagen over genoeg heerlijke pepernoten.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Zelf pepernoten maken
Zelf pepernoten maken
Zelf pepernoten maken
Zelf pepernoten maken
Zelf pepernoten maken
Zelf pepernoten maken
Zelf pepernoten maken

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens