3 keer caprese: insalata, panini en pasta

3 keer caprese: insalata, panini en pasta
Bijgerecht, Hoofdgerecht, Lunchgerecht
5 tot 15 minuten
4 personen

Ik ben een echte liefhebber van de Italiaanse keuken, van een lekkere bistecca alla Fiorentina tot een eenvoudige pasta. Een van mijn favoriete smaken is die van tomaat met mozzarella. Beter bekend onder de naam ‘caprese’ en vernoemd naar het stadje Capri waar deze combinatie oorspronkelijk vandaan komt.

Mozzarella en tomaat zijn sowieso twee smaken die prima met elkaar en met veel andere smaken zijn te combineren. De volgende drie recepten heb ik zo puur mogelijk gehouden en zijn alledrie zo bereid. Een salade, een broodje en een pastagerecht. Kies er eentje voor vandaag of maak er net als ik een echte capresedag van.

Oh ja, je hebt verschillende soorten mozzarella: gewone mozzarella en buffelmozzarella. De laatste vind ik meer smaak hebben en gebruik ik altijd.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 2 bollen mozzarella
  • 4 tot 6 stevige tomaten
  • olijfolie
  • basilicum
  • peper en zout

Ingrediënten panini caprese (4 broodjes)

  • 2 bollen mozzarella
  • 4 tot 6 stevige tomaten
  • 4 ciabatta's of andere broodjes
  • olijfolie
  • basilicum
  • peper en zout
  • eventueel wat groene pesto

Ingrediënten pasta caprese (4 personen)

  • 2 bollen mozzarella (of een zakje kleine bolletjes)
  • 1 bakje cherrytomaatjes
  • 300 gr. pasta
  • basilicum
  • olijfolie
  • peper en zout

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Een insalata caprese heb je echt binnen een paar minuten gemaakt. Laat de mozzarella goed uitlekken en snijd de tomaten met een scherp mes in dunne plakjes, verwijder eventueel de zaadjes uit het midden van de plakjes. Snijd ook de mozzarella in dunne gelijkmatige plakken en leg de tomaat en mozzarella om en om tegen elkaar op een bord.

Bestrooi de tomaat en mozzarella met fijn gesnipperde of hele blaadjes basilicum. Besprenkel ruim met olijfolie en bestrooi nog even met wat peper en zout. En klaar is je insalata caprese, heerlijk als bijgerecht bij een Italiaanse maaltijd maar ook heel lekker als verantwoord tussendoortje.

Panini caprese

Ook een panini caprese heb je zo gemaakt, de bereiding is bijna hetzelfde als hierboven maar je legt het nu op een broodje. Toch hier nog even stap voor stap. Een panini caprese is het lekkerst met een verse ciabatta, maar je kan ook een stokbroodje of ander broodje gebruiken. Geen van allen in huis? Een boterham even grillen in de oven of kort aanbakken in een koekenpan is ook lekker.

Laat de mozzarella uitlekken en snijd de tomaten in dunne plakjes. Snijd de ciabatta's open en besprenkel de binnenkant met olijfolie, leg ze nu eventueel 2 minuten opengeklapt in een voorverwarmde overn (220 graden) zodat je een lekker knapperige binnenkant krijgt.

Als je het lekker vindt kan je de broodjes nog insmeren met groene pesto. Leg nu om en om de mozzarella en de tomaat op de onderste helft van het broodje en bestrooi het met basilicum. Besprenkel ruim met olijfolie en strooi er nog wat peper en zout over. Bovenkant erop en smullen maar.

Tip: ook warm erg lekker. Verwarm de oven voor op 220 graden, maak de broodjes zoals hierboven is beschreven maar leg ze nu 2 minuten opengeklapt in de oven nadat je ze helemaal hebt belegd.

Pasta caprese

Bereid de pasta zoals aangegeven op de verpakking, voor een wat stevigere pasta iets korter koken. Snijd de uitgelekte mozzarella in kleine stukjes en zet even apart. Snijd de cherrytomaatjes in tweeën of vieren en zet even apart. Als de pasta klaar is deze even afgieten in een vergiet en meteen besprenkelen met olijfolie. Eventjes doorschudden of omroeren.

Doe de pasta terug in de pan of in een schaal, verdeel de gesneden mozzarella en tomaatjes door de pasta en bestrooi ruim met blaadjes basilicum. Hierna nog even bestrooien met blaadjes basilicum, peper, zout en besprenkelen met olijfolie. Lekker met stukjes ciabatta die je na het snijden nog even met wat olijfolie erover in de oven hebt gelegd.

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

3 keer caprese: insalata, panini en pasta
3 keer caprese: insalata, panini en pasta
3 keer caprese: insalata, panini en pasta

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens