Aardappel ovenschotel met bloemkool, kip en bacon

Aardappel ovenschotel met bloemkool, kip en bacon

De oven draait bij ons thuis overuren maar ik maak eigenlijk bijna nooit aardappel ovenschotels. Met deze aardappel ovenschotel met bloemkool, kip en bacon breng ik daar maar eens wat verandering in. We hebben er heerlijk van zitten smullen dus ik kan je deze ovenschotel zeker aanraden.

Vooraf kook ik de aardappels en de bloemkool even, de kip en de bacon bak ik ook alvast. Daarna gaat het met een lekkere saus van crème fraiche en ei de oven in en is het wachten op het piepje. Bloemkool en amandelen passen trouwens erg goed bij elkaar, dus ik heb er ook nog wat amandelschaafsel over gestrooid. Wil je deze lekkere aardappel ovenschotel zelf eens proberen dan vind je hieronder het recept.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 1 grote bloemkool
  • 600 gr. aardappelen
  • 150 gr. kipfilet
  • 150 gr. bakbacon
  • 125 gr. crème fraiche
  • 2 eieren
  • 2 tenen knoflook
  • bieslook
  • peper en zout
  • 100 gr. geraspte belegen kaas
  • amandelschaafsel
  • boter om te bakken

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven vast voor op 200 graden en zet een met boter ingevette ovenschaal klaar.

Schil de aardappelen en snijd deze doormidden, kook circa 15 minuten tot je er makkelijk een vork in kan steken. Spoel de aardappelen af onder koud water en zet terug in de pan, vul ook deze met koud water. Als de aardappels zijn afgekoeld giet je het water af.

Terwijl de aardappelen koken snijd je de bloemkool in zo groot mogelijke roosjes, kook de bloemkoolroosjes circa 8 minuten in kokend water. Doe de bloemkool in een vergiet en spoel koud onder stromend water, laat goed uitlekken.

Dep de aardappels af en snijd deze in plakken van circa een halve centimeter. Snijd ook de bloemkoolroosjes in dikke plakken van circa een halve centimeter. Pak ongeveer 10 sprietjes bieslook en hak deze goed fijn.

Snijd de kipfilet en de bacon in blokjes en verhit een koekenpan of hapjespan, smelt hier een beetje boter in en bak de kip en bacon zo'n 5 minuten tot de kip goudbruin is.

Doe de crème fraiche in een mengkom en breek hier de eieren boven, voeg de fijngehakte bieslook toe en kruid met peper en zout. Knijp er twee teentjes knoflook boven uit en roer alles goed door elkaar tot je een mooi mengsel hebt.

Leg de helft van de plakjes aardappel in de ovenschaal, verdeel hier de helft van de bloemkoolplakjes over, giet er de helft van het eiermengsel over en strooi daar de kip en bacon weer overheen. Verdeel de andere helft van de aardappelen over het mengsel en dek af met de resterende bloemkool.

Giet er nu het resterende eiermengsel over en verdeel zo gelijk mogelijk over de bloemkool. Strooi er tenslotte geraspte kaas over tot de hele bovenkant is bedekt. Schuif de ovenschotel nu 25 minuten in de oven en zet zodra je de schotel in de oven doet de oventemperatuur op 180 graden.

Als de kaas na 25 minuten volledig gegratineerd is haal je de schotel uit de oven. Schep op de borden en strooi er nog wat fijngehakte bieslook en amandelschaafsel over.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Aardappel ovenschotel met bloemkool, kip en bacon'
Afbeelding bij 'Aardappel ovenschotel met bloemkool, kip en bacon'
Afbeelding bij 'Aardappel ovenschotel met bloemkool, kip en bacon'
Afbeelding bij 'Aardappel ovenschotel met bloemkool, kip en bacon'
Afbeelding bij 'Aardappel ovenschotel met bloemkool, kip en bacon'
Afbeelding bij 'Aardappel ovenschotel met bloemkool, kip en bacon'
Afbeelding bij 'Aardappel ovenschotel met bloemkool, kip en bacon'