Aardappeltjes uit de oven, snijbonen, worteltjes en in blond bier gegaarde gehaktbal

Aardappeltjes uit de oven, snijbonen, worteltjes en in blond bier gegaarde gehaktbal

Onze zoon is dol op snijbonen. Deze aardappeltjes uit de oven met snijbonen, worteltjes en een in bier gegaarde gehaktbal gingen er dan ook goed in. Het bier kookt in tot een wat dikkige en zoete saus. Deze smaakt heerlijk bij de rest van dit recept. Ook de snijbonen en wortels zijn namelijk een beetje zoet.

De aardappeltjes uit de oven bracht ik op smaak met wat paprikapoeder. Dit geeft alles net wat meer pit. Deze aardappeltjes kan je trouwens ook prima apart bereiden. Erg lekker als bijgerecht bij een ander recept.

Zelf maakte ik wat extra gehaktballen. Heerlijk om de volgende dag in plakjes gesneden op brood te eten. Krijg je ook al zin in dit lekkere recept? Lees dan snel verder hoe je dit op tafel zet. En heb je toch liever iets anders dan vind je hier nog meer recepten voor het avondeten.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 800 gr. krieltjes of kleine aardappels
  • 400 gr. snijbonen
  • 400 gr. worteltjes
  • paprikapoeder
  • grof zeezout
  • olijfolie

Voor de gehaktballen

  • 500 gr. gehakt, half om half
  • flesje blond bier, ca. 33 cl.
  • 1 sjalotje
  • 1 teen knoflook
  • 1 ei
  • tomatenketchup
  • handje peterselie
  • paneermeel
  • peper en zout
  • boter om te bakken

Zet alles op je lijst Wat is dit?

Met deze knop zet je alles voor dit recept in één keer op je boodschappenlijstje bij Albert Heijn. Met de Albert Heijn app heb je zo altijd je boodschappen bij de hand. Ook kan je alles eenvoudig thuis laten bezorgen door de bezorgservice van AH.nl.

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 200 graden. Snijd de krieltjes doormidden en doe in een mengkom. Doe er een scheutje olijfolie, wat grof zeezout en paprikapoeder naar smaak bij. Schep goed om en verdeel over een ovenschaal. Wil je de aardappeltjes wat zachter van binnen? Kook ze dan vijf minuten voor. Zet de krieltjes apart voor zo.

Maak de gehaktballen

Doe het gehakt in een mengkom. Pel de sjalot en knoflook en hak beiden goed fijn. Doe bij het gehakt. Snijd ook de peterselie fijn en doe erbij. Voeg er nu het ei, een scheut tomatenketchup, wat paneermeel en peper en zout toe. Kneed goed door elkaar en voeg net zoveel paneermeel toe tot je een stevige bal kan draaien.

Rol er nu vier flinke gehaktballen van. Zet een hapjespan op het vuur en verhit, smelt een klontje boter. Schroei de gehaktballen aan alle kanten dicht. Doe dit door ze door de pan te laten rollen of draai ze om met twee lepels. Voeg hierna voorzichtig het blond bier toe en breng aan de kook. Draai het vuur lager en braad ze in een half uur gaar. Zet een deksel op de pan en draai regelmatig om.

Indien nodig moet je aan het eind wat extra vocht toevoegen. Ze mogen niet droog komen te staan maar hoeven ook niet meer onder de vloeistof te staan. De bedoeling is dat je een wat dikkige en stroperige zoete biersaus over houdt.

Bereid de rest

Als de gehaktballen vijf minuten opstaan doe je de aardappeltjes in de oven. Bak deze ongeveer 25 minuten en schep halverwege even om. Breng in een kookpan een laagje water aan de kook. Snijd de snijbonen in ruitjes. Boen de bospeen goed schoon en verwijder de dradige onderkant en het loof. Vervolgens snijd je de bospeen in plakjes. Kook de snijbonen en bospeen in twaalf minuten gaar. Laat uitlekken en kort droog stomen.

Verdeel de aardappeltjes uit de oven over de borden. Schep hier de snijbonen en worteltjes bij. Leg op ieder bord een gehaktbal en doe er wat van de biersaus over.

Snijden, rollen, bakken

Koksmes

Met een goed koksmes snijd je sjalotjes, knoflook en peterselie razendsnel fijn.

Mengkom

Doe alles in een mengkom en kneed het gehakt stevig door elkaar.

Ook lekker

Voedingswaarden (per persoon)

  • Energie: 753 kcal.
  • Vetten: 33 gr.
    - waarvan verzadigd: 9 gr.
  • Koolhydraten: 53 gr.
    - waarvan suiker: 9 gr.
  • Vezels: 12 gr.
  • Eiwitten: 46 gr.
  • Zout: 1.9 gr. (760 mg. natrium)

Bron: Voedingscentrum

Aardappeltjes uit de oven, snijbonen, worteltjes en in blond bier gegaarde gehaktbal

Aardappeltjes uit de oven, snijbonen, worteltjes en in blond bier gegaarde gehaktbal

Aardappeltjes uit de oven, snijbonen, worteltjes en in blond bier gegaarde gehaktbal

Aardappeltjes uit de oven, snijbonen, worteltjes en in blond bier gegaarde gehaktbal

Aardappeltjes uit de oven, snijbonen, worteltjes en in blond bier gegaarde gehaktbal

Aardappeltjes uit de oven, snijbonen, worteltjes en in blond bier gegaarde gehaktbal

Aardappeltjes uit de oven, snijbonen, worteltjes en in blond bier gegaarde gehaktbal

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens